Jeremejeff – en möjlig allsvensk skyttekung

Efter att ha sett två rätt torftiga försäsongsmatcher med IFK Göteborg i Dubai var det en befrielse att upptäcka nya BK Häcken, det BK Häcken som styrs av Rasmus Schüller och i Alexander Jeremejeff har en möjlig allsvensk skyttekung.

Allsvenska skyttekungar koras av sin omgivning, förstås alltid i kombination med egen förmåga, äregirighet och fysik. Djupledsgående och skicklige avslutaren Alexander Jeremejeff kan bli en otäck överraskning för många allsvenska försvar 2016. Han är också, av allt att döma, den forward BK Häcken långa perioder saknade i fjol; ni vet säsongen Carlos Strandberg var tänkt att blomma ut, Gunnar Heidar Thorvaldsson var en skugga av sitt forna jag och Dardan Rexhepi kämpade och slet men aldrig fick in bollen.

Mot allsvenska Falkenberg visade Qvidingförvärvet Jeremejeff prov på flera egenskaper som är avgörande när agnar skiljs från vete, när talangfulla fotbollsspelare utvecklas till framgångsrika fotbollsspelare.

Framför allt fastnar jag för lugnet, det självklara rörelsemönstret; mottagningarna, de iskalla avsluten, förmågan att befinna sig där bollen dyker upp, men framför allt djupledsintentionerna.

Alexander Jeremejeff bidrog, liksom hela Häcken, till att locka upp Falkenbergs backlinje och sedan med perfektion lämna offsidelinje med yta att löpa på.

Som vid 3-0.

Det den kraftfulle och vältränade anfallaren också visade prov på var förmågan att placera sig korrekt vid inläggsspel och låga inspel mot första stolpen.

Som vid 1-0.

BK Häcken har en i närtid imponerande tradition att skapa allsvenska skyttekungar. Mathias Ranégie och Waris Majeed blev båda seriens främsta målskyttar, Moestafa El Kabir hade troligen blivit det om han sluppit skada.

Bakom Alexander Jeremejeff kryllar det av fart, finess och energiska lösningar. Nye Rasmus Schüller imponerar. Vi kan nöja oss med att konstatera det. Fast vi borde också nämna hans outtröttliga spelbarhet, hans långa stunder felfria passningsspel, hans förmåga att spela sig ur krympta ytor och – framför allt – hans framspelning till Jeremejeffs 3-0. Om inte världsklass, så väldigt hög Sverigeklass.

Det finns flera saker i Häckens uppträdande som får mig att tro att fjolårets sjundeplats förbättras i år. En är ytterbackarna. Explosiva, bra fötter, mycket delaktiga och starka i hemjobbet. Demba Savage inläggsspel lovar också gott, liksom Mohammed Abubakaris oförtröttliga slit centralt.

På lördag inleds tävlingssäsongen när nyblivna division 1-laget BP kommer till Bravida Arena för gruppspel i Svenska cupen. Häcken vill gå långt. Totalseger innebär kvalspel till Europa League.

4 kommentarer om “Jeremejeff – en möjlig allsvensk skyttekung

  1. Men herregud….
    Falkenberg. Vi pratar Falkenberg, under försäsong, i februari.
    Sarpsborg, Midtjylland och Molde hade lirat skjortan av Häcken. Undrar ibland om det finns en illa dold agenda när du skriver och Häcken kontra IFK?

    1. Den agendan har varit illa dold sedan många år tillbaka … ingen nyhet mao. Frågan är vad han är ute efter?

Kommenteringen är stängd.