Som om Nils Wiberg tog över IFK

Nils Wiberg blir ny ordförande i IFK Göteborg. Skojade bara. Däremot föreslås BK Häckens storsponsor ta över Hisingsklubben. Ett sätt att kringgå 51-procentsregeln? Jag tror faktiskt inte det.

Den i vissa stycken bolagiserade svenska idrotten har återkommande på Riksidrottsmöten slagit fast att inga idrottsaktiebolag får ha röstmajoritet av enskilda, privata aktörer.

Ett syfte att luckra upp denna RF-stadga har ansetts vara kapital.

Svenska elitföreningar har i en internationell jämförelse sedan länge svårt att konkurrera med de främsta, ofta förklarat med begränsad ekonomisk plattform.

Skulle däremot kapitalstarka investerare ha möjlighet att också fatta besluten i de föreningar som gör anspråk på spel i Champions League och Europa League skulle situationen förändras.

Har det anförts.

Exempelvis har Nils Wiberg, blåvit stjärnpartner sedan 2011, mellan varven uttryckt önskemål om att komma närmare beslutet för att fortsätta lägga in pengar i IFK Göteborg.

Om en dryg månad har Anders Billström både Frank Anderssons och Nils Wibergs roll i BK Häcken.

Ordförande och storsponsor i ett.

Kommer han att villkora framtida sponsorskap? Och är de dubbla rollerna bra är dåligt?

Det beror förstås på vilka glasögon man sätter på. Att Billström har stort Häckenhjärta, ett dedikerat engagemang och brinner för föreningen vågar jag mot bakgrund av ovan slå fast. Om han, när lägen eventuellt blir skarpa, har Häcken eller sitt eget byggföretag i förgrunden är svårare att svara på.

Förmodligen även för honom själv.

Valberedningen, under ledning av gamle Frölundaordföranden Hans ”Bula” Andersson, har utrett detta, funderat på eventuella baksidor. Samma sak med Billström och BRA Bygg. De ser inga risker och pengarna från femårsavtalet sägs redan vara låsta i föreningens intäktsbok.

Avgörande blir att BK Häckens medlemmar delar den uppfattningen vid årsmötet 14 mars.

Personligen känner jag Anders Billström för dåligt för att ha en tvärsäker uppfattning, men efter att ha intervjuat honom i går framstår syftena och prioriteringarna ädla.

Föreningen först. Föreningen främst.

Därför tror jag att den skidåkande tvåbarnspappan från Bollebygd blir en bra ordförande för BK Häcken.

Notera dock att BRA Bygg är Häckens enskilt största sponsor, en bra bit före övriga vad gäller insats per år.

Zlatans PSG mot Chelsea – utan Mourinho – i Champions League-åttondelsfinal i kväll. Två formstarka lag i en match som kan sluta lite hur som helst. Största frågan inför: Vem skall spela högerback i Paris?s Balkander

Plus

Till helgen startar gruppspelet i Svenska cupen. Jag förväntar mig inget annat än segrar för IFK Göteborg och BK Häcken mot Degerfors (söndag) och BP (lördag), matcher som båda spelas på Bravida Arena. Så var det sagt.

Minus

Jag tror faktiskt att Serge Auriers frånvaro kommer påverka PSG mer än vad Laurent Blanc hittills har insett.

– See more at: http://www.gp.se/sport/fotboll/hacken/1.2992869-billstroms-syften-ar-adla-han-blir-en-bra-ordforande#sthash.kYDjyPlV.dpuf

14 kommentarer om “Som om Nils Wiberg tog över IFK

 1. Jag som trodde Göteborgs stad var BK Häckens absolut största sponsor, fast indirekta sponsorer räknas nog inte.

   1. Delvis sant. Delvis äpplen och päron. Delvis win-win, för att inte tala om win-win-win-win-win…

    Alla vinner på Gothia Cup (och Partille Cup)! BK Röva, kommunen, näringslivet, Sverige, fotbollen (både lokalt, nationellt och internationellt) och – inte minst – de fotbollsälskande göteborgarna.

    Var inte så avundsjuka, gossar! Utan Gothia Cup hade BK Röva och Rövhålet Arena inte funnits. Och Blåvitt hade inte haft en plastmatta att möta lingongängen på i inledningen av Svenska Cupen…

    1. Mja, håller inte med. Hade det som i Malmö funnits ett lag (även om vi hävdar att det bara finns det…) i Göteborg så hade det gett ringar på vattnet av mer publik, mer intäkter vilket gett tex IFK Göteborg kapital att bygga eget.
     Som jag ser det så hade inte BK Häcken existerat i högre serier om inte det stadskassesponsrade Gothia Cup funnits.

     Klart det är kul med fler lag i Göteborg, men tror att fotbollen i staden skulle mått bra av ett FC Gothia där supporters till ÖIS, GAIS och Häcken kunde samlats under enad flagg. För många lag nu som slåss om uppmärksamheten och sponsorerna.

    2. Man borde ändå ta ut marknadsmässiga hyror och avgifter.

     Du har missat något grundläggande, det är Stockholm som är RÖVHÅLET, inte Wieselgrensplasten.

    3. Stor skam att ingen vågar granska det… Men det är la för många som drabbas av det så man inte vågar. Spelar ingen roll hur mycket det ger fotbollen och staden göteborg, ett företag ska kampera på lika vilkor. Handlar inte bara om marknadsmässiga hyror, kommunägda Liaseberg är ju också med och sponsrar kalaset som klirrar gött i kistan hos Hisingslaget.

  1. Njae, Bjärsmyr flyttar nog utomlands igen till sommaren.
   Frågan är snarare – var tog Benjamin Zalo vägen?

 2. Och vem ska spela mittback med Cahill med både Terry och Zouma borta? Kliver Ivanovic in i banan eller spelar nye amerikanen Miazga från start? Jag tror på det första, där Azpilicueta och Rahman tar varsin kant.

Kommenteringen är stängd.