Albaek bäst på plan när Blåvitt glänste

Cupen var körd redan före avspark, vad bättre är: Äntligen utdelning. Plötsligt satt bollarna innanför stolparna – och vi fick se drömmål, både av Gustav Engvall och Tobias Hysén.

I lördags briljerade Alexander Jeremejeff och Paulinho för Häcken mot GefleBravida Arena i Svenska cupen. På söndagseftermiddagen, i ymnigt snöfall, svarade allsvenska Göteborgskollegan IFK Göteborg för ny ypperlig insats på Bravida Arena.

Även här i framgångsrikt samspel mellan vänsterytter och forward, där mitt bestående minne ändå är Tobias Hyséns drömmål till 3-0 i andra halvlek, ett kvitto på att ”Tobbe” tagit ytterligare kliv sedan flytten från Shanghai och månaden hos Blåvitt.

Första målet satte han mot Stabaek i Prioritet Serneke Arena i genrepet till Svenska cupen, mot Degerfors och Frej har Hysén, precis som hela laget, skapat mängder med chanser men inte lyckats göra mål.

Antalet chanser mot redan kvartsfinalklara Halmstads BK var i paritet med Degerfors och Frej, skillnaden nu var att skotten gick på mål, som när Gustav Engvall tog emot en passning från Sören Rieks vid straffområdsgränsen, vände bort HBK-försvararen och pricksköt bollen i Isak Petterssons vänstra kryss.

En stund senare var det ombytta roller, när Engvall spelade fram Rieks, som enkelt kunde göra sitt andra mål för säsongen.

Eftersom matchen saknade betydelse för sluttabellen fanns inga tv-kameror på Bravida Arena på söndagen, trots att SVT hade sändningsrättigheter. Det var synd, både Engvalls och Hyséns mål hade förtjänat reprisering.

Emil Salomonsson var tillbaka i spel efter en månad utan. Halmstad svarade kanske inte för sin anfallsmässigt främsta insats genom tiderna, men Salomonsson – själv gammal HBK-are – skall inte skämmas för sin insats. Tillslaget de gånger han följde med upp och slog inlägg var utmärkt, orken verkade det heller inte vara något fel på.

Även det oprövade mittförsvaret med Hjörtur Hermannsson och Haitam Aleesami kommer undan med betyget godkänt. Nog syntes det att de inte har spelat innerbackar tillsammans och visst märktes det att norske Aleesami inte spelat mittback sedan tiden i Skeid, men det kompenserades med spelintelligens, hög energinivå och lätta fötter.

Jag tycker även att Billy Nordström, som ersatte Aleesami på vänsterbacken gjorde det bra mot Halmstad.

Bäst på planen var danske mittfältaren Mads Albaek, som debuterade som blåvit lagkapten och styrde och ställde både i defensiven och offensiven.

Håller han den här nivån i allsvenskan är IFK Göteborg och dess supportrar att gratulera.

I dag håller IFK Göteborg årsmöte. Som vanligt när årsmöte i föreningar genomförs är det viktigaste att närvara. Sektionernas frustration över den släpphänta ekonomin är lätt att förstå. Där får föreslagna ordföranden Frank Andersson något att bita i; att ena styrkorna.