Franks taktik riskabel – och odiskutabel

Nye IFK-ordföranden Frank Andersson går ut hårt. Att vara tydlig och lägga förslag i enlighet med årsmöte och rådande ekonomisk situation är sannolikt klokt, men att en redan hårt belastad sportchef och en lika pressad ekonomichef skall parallellköra uppdraget som klubbdirektör tror jag är riskabelt.

Dels för att både sport- och ekonomichefsjobben är kniviga som de är, både innehålls- och belastningsmässigt, men också för att klubbdirektörssysslan – den att driva personalen och intäktsarbetet framåt – därmed blir åsidosatt.

Samtidigt andas beslutet hårda nypor och kostnadsmedvetenhet. Frank Andersson är medveten om att klubben i praktiken fortfarande betalar den tidigare klubbdirektören Martin Kurzwellys lön och är inte redo att belasta föreningens ekonomi med ytterligare en stor lönepost redan nu.

Någon har uttryckt att kostnaderna är det enda du kan styra själv, på intäktssidan är du alltid beroende av andra.

Föreningen får sålunda stå sitt kast. Signalen till sig själv och övriga styrelseledamöter är att ta ett större ansvar för vad de själva kan påverka.

En klubbdirektör i IFK Göteborg tjänar cirka en miljon kronor plus pension. Samtidigt förväntas vederbörande förstås dra in sin lön med råge.

Just detta vågspel, att bromsa och gasa samtidigt, blir Frank Anderssons viktigaste fråga framöver; att väga konsekvenser för olika beslut mot varandra. Redan innan de är fattade.

***

Det är all time high vad gäller stjärn- och huvudpartners i Blåvitt. Ett tecken på att metodiken ”less is more” biter. Fler stora, ett renare arenarum, en mer städad matchtröja. Fortfarande en bit upp till de största elefanterna i Sverige, men en pilsner i taget. Det måste vara melodin.

***

Frågan om ett framtida damlags vara eller inte vara väcker känslor. Många av er som röstade på gp.se i samband med årsmötet är för ett damlag i IFK Göteborgs färger. Jag ser också gärna ett Blåvitt damlag. Det låter klokt, särskilt som akademiverksamheten på Kviberg syftar till att fostra både manliga och kvinnliga fotbollsspelare. I nuläget saknar Göteborgs bästa fotbollslag på damsidan, Kopparberg Göteborgs FC, en utvecklad ungdomssektion. Så visst kan man se ett framtida samarbete mellan IFK Göteborg och Kopparberg där. Samtidigt kittlar tanken om två jämnstarka lag i samma stad – fast det är kanske att be om för mycket?

Det finns flera aspekter på det här, men de kan vi återkomma till.

***

Två bestående minnen från årsmötet. Styrelsens förslag om höjd medlemsavgift fick inte gehör, i en förening där i princip varenda medlem undrar varför inte styrelsen gör något åt ekonomin. I stället riktades fokus mot kostnaderna för medlemshantering och risken att framtida medlemmar skulle kunna avskräckas av en 500-hundring om året i stället för 350 kronor. Var finns logiken i det?

Förutom ekonomin var transparens, mer information och tydligare kommunikation i fokus under IFK Göteborgs årsmöte. Ett hedervärt önskemål. I dagens höghastighetssamhälle ökar vikten av relevant och tillförlitlig informationsspridning. Samtidigt röstade 255 av 635 medlemmar för att media skulle lämna lokalen – och därmed inte kunna rapportera från årsmötet. Var finns logiken i det?

 

8 kommentarer om “Franks taktik riskabel – och odiskutabel

 1. Vill inte ha media på varken mitt fackmöte eller IFKs årsmöte. Ni älskar att vrida saker och ting så era artiklar ska bli klickade på, sen skiter ni i vad ni gör för skada för vår förening. Årsmöten är till för medlemmar, och informationen där är endast till för medlemmar. Man kan eftersträva transparens utan att skriva krigsrubriken i GP.

 2. Frågan är vilken agenda de s.k. supportrarna hade när de
  1. vill utestänga media.
  2. inte ge avgående styrelse ansvarsfrihet.

  Om de nu hade vunnit dessa omröstningar, framförallt den sista, hur hade de gått vidare? Vilka var deras s.k. åtgärder för att lotsa IFK Gbg framåt? Antagligen ingen alls, de var bara på mötet för att sabba mötet.

  Att sedan när de marscherade ut var någon/några av dem maskerade … man häpnar … VARFÖR?? ALLA som är maskerade har något att dölja … i detta fallet undrar jag vad?

 3. Logiken kring att utestänga media var att det är ett årsmöte för föreningen och man förväntas kunna lyfta vilka frågor som helst inför den församlingen, det är inte säkert att man vill att det ska bli allmänt känt vad man har röstat på eller sagt.

  I stort tror jag att både viljan att stänga er ute och att neka styrelsen ansvarsfrihet är en form av, (måhända barnslig), protest över att man tycker att bilden av klubben och dess supportrar i media inte är sann eller komplett och att styrelsen inte varit tillräckligt ärlig och öppen.

  I er liverapportering fanns flera bilder där man kunde identifiera folk.
  Hade ni nån policy kring de bilderna?

  Till saken hör ju också att ett utestängande bara hade drabbat en reporter från Aftonbladet. Du och Eric hade ju kört på i form av medlemmar.

  1. De bilderna togs bort tämligen omgående av det skälet.
   Jag förstår dina invändningar i övrigt.

  2. Omröstningen om medias rätt att närvara och rapportera från årsmötet är helt otidsenlig och absurd.
   GP:s, GT:s och andra medias närvarande reportrar har sedan länge ”överlistat” problemet och löst medlemskap. De kan alltså inte kastas ut.
   Omröstningen handlade i praktiken ENDAST om Petra från Aftonbladet skulle få närvara eller inte. Snacka om sandlådenivå…
   Ynkligt! Och i förlängningen farligt .

   1. BosseGallsten – Har du inget annat för dig än att läsa runt och skriva dumheter på diverse sidor om mest vackra Blåvitt? Håll dig till ditt lilla lag.

    1. Jag har medlemskort i IFK Göteborg, årskort på Gamla Ullevi och prenumeration på GP.
     Vad är ditt problem? Åsikter?

   2. Till skillnad från någon annan – så har du helt rätt Bosse Sprängsten …

Kommenteringen är stängd.