Nilsson Lindelöf – en efterlängtad svensk fotbollssaga

Victor Nilsson Lindelöfs karriär är som tagen ur en sagobok. På tisdag tar Erik Hamrén ut landslagstruppen till matcherna mot Turkiet och Tjeckien och jag skulle bli mycket förvånad om 21-åringen inte finns med där.

Jag minns när två 21-åringar – Patrik Andersson och Joachim Björklund – i EM 1992 fick chansen av dåvarande förbundskaptenen Tommy Svensson och hur väl det föll ut.

Nilsson Lindelöf, som spelade hela matchen för Benfica mot Zenit när portugiserna gick vidare till kvartsfinal i Champions League på onsdagskvällen, går från klarhet till klarhet.

U21-EM i Tjeckien skulle han inte ens ha spelat. I ett sent skede kallades han in som ersättare till skadade högerbacken Emil Krafth. Efter Alexander Milosevic utvisning i premiären mot Italien kom Victor Nilsson Lindelöf in i paus och behöll sedan platsen turneringen ut.

I finalen mot Portugal satte han den avgörande straffen och när EM:s All Star-lag skulle tas ut var Nilsson Lindelöf en av tre svenskar.

I Champions Leagues åttondelsfinalspel har han 90 minuter som högerback och 90 minuter som innerback och kan betraktas som en funktionell spelare.

Att döma av tv-bilderna tar Nilsson Lindelöf även på den här nivån ett stort ansvar, han är respektlös och visar mellan varven även offensivt mod.

Han är bra på huvudet, placeringssäker och snabb.

Och i intervjuer lyfter han fram lagkamraternas betydelse för den egna framgången.

Egentligen finns det inget att tveka på för förbundskapten Erik Hamrén.

Victor Nilsson Lindelöf skall med till Frankrike och förstås tas ut redan nu.

Han är en framtidsspelare, är redan en förebild för många svenska fotbollsungdomar och kapabel att stoppa anfallare på den allra högsta nivån.

Helhetsmässigt har jag inte noterat något häftigare runt de svenska seniorspelarna på länge.

Hastigt och lustigt seglar han upp som ett tydligt hot både mot Mikael Lustig på högerbacken och truppgivna innerbackarna Andreas Granqvist, Jonas Olsson och Erik Johansson.

Att Erik Hamrén länge saknat en given högerbackstvåa (Anton Tinnerholm, Sebastian Larsson, Emil Krafth, Mattias Johansson, Emil Salomonsson, Pierre Bengtsson har alla testats) ökar Nilsson Lindelöfs möjligheter som jag ser det.

Apropå Patrik Andersson och Joachim Björlund.

Victor Nilsson Lindelöf föddes dagen efter Sverige bärgade VM-bronset i USA, samma dag som finalen spelades, 17 juli 1994.

Kan också ses som ett tecken.

Jag har kikat igenom läget för de A-landslagsaktuella och funnit en del intressant, bland annat att Pierre Bengtsson är nära comeback efter skada, att Jakob Johansson är ordinarie hos grekiska ligatvåan AEK Aten, att Alexander Milosevic får speltid i Hannover och att troliga innermittfältarna Albin Ekdal, Oscar Hiljemark, Abdulrahman Khalili, Kim Källström och Pontus Wernbloom alla spelade från start i senaste ligaomgången.

John Guidetti var bänkad när Celta Vigo förlorade stort (1-7) mot Real Madrid, Marcus Berg öser inte mål men spelar och Isaac Kiese Thelin är uppflytttad i Bordeaux A-trupp igen.

I Holland spelar Sam Larsson, Arber Zeneli och Simon Tibbling regelbundet och gör alla anspråk på en A-landslagsplats. Emil Forsberg glänser för Leipzig i andra Bundesliga, medan Pontus Jansson och Alexander Farnerud lider av begränsad speltid i Torino.

Sebastian Larsson är tillbaka efter knäskada men har fem matcher från start på hela säsongen. Senast – i comebacken – mot Southampton hoppade han in som vänstermittfältare sista kvarten. Det är hans första minuter i A-laget sedan 28 november 2015, då han klev av mot Stoke City.

Ola Toivonen, som också betraktas som mittfältare Sunderland, men tas ut i A-landslaget som anfallare, har inte gjort ett enda ligamål den här säsongen. Däremot satte han två för Sunderlands U21-lag mot Everton (3-2) i helgen.

I Danmark spelar Kristoffer Olsson numer alltid från start för regerande mästarna Midtjylland och för FCK hoppade en ringrostig Mikael Antonsson in som mittback senast när Zanka Jörgensen blev utvisad. Givna sedan länge i den backlinjen är Ludwig Augustinsson och Erik Johansson.

Oscar Wendt är skadad i Mönchengladbach och Martin Olsson bänkad i Norwich, senast satt han inte ens där.

Största glädjeämnet – förutom Victor Nilsson Lindelöf – är kanske ändå Zlatan Ibrahimovic form i PSG, som slog ut Chelsea i Champions Leagues åttondelsfinal på onsdagskvällen. Svensken satte det avgörande 2-1-målet och spelade fram till 1-0.

Formen är konstant mycket hög.