Först Messi, nu Paulinho: ”Ett hot, verkligen”

Martin Smedberg-Dalence var en av IFK Göteborgs bästa i premiärmatchen mot Falkenberg, som högerback i febersjuke Emil Salomonssons ställe. Efter en VM-kvalsamling med Bolivia och match mot Lionel Messis Argentina väntar BK Häcken och Paulinho derby på Gamla Ullevi på onsdag kväll.

Om detta talar Martin Smedberg-Dalence här.

Först, dina intryck från matchen mot Falkenberg?

– Det var väl en premiärseger, det säger allt. Kanske inte någon bländande fotboll, det var tre poäng som gällde. Vi visste att det skulle bli kamp just mot Falkenberg och hade revansch att utkräva från förra året.

– Personligen kändes det bra. Jag spelade högerback – där har jag spelat tidigare. Jag vet inte hur många matcher det blev som högerback förra året, några på försäsongen. Sedan har jag en hel säsong i IFK Norrköping för ett antal år sedan som högerback. Det passar mig ganska bra; täcka upp när Emil var sjuk.

Om du får spela nu stöter du på Paulinho, som är en speciell spelare. Vad säger du om honom?

– Det är hot, verkligen. Det får man ha respekt för. Det är en spelare som är bra en mot en. Det gäller, om jag spelar, att ligga nära och inte ge honom det utrymmet. Sedan får vi hjälpas åt. Vi har våra styrkor med, som de får se upp med.

– Nej, det skall bli en riktigt rolig match att spela, första matchen hemma på Gamla Ullevi. Det kommer bli mycket folk. Vi skall verkligen gå för seger. Och förbättra vårt egna spel förhoppningsvis.

Kort sammanfattning av VM-kvalet?

– Det var kul, även om vi torskade den matchen jag spelade, mot Argentina. Det var väldigt roligt att tampas med de bästa. Jag fick möta en viss Messi.

Hade du honom på din lott?

– Ja, jag hade honom ganska nära mig. Så jag fick sparka ned honom. Fantastiskt kul att få möta en sådan spelare.

Försökte du sparka ned honom?

– Ja, det blir ju så. Han är så pass snabb. Det var lärorikt, verkligen. På alla sätt.

Vad lär man sig av ett sådant möte?

– Lär sig och lär sig … Man lär sig att skillnaden inte är så överdrivet stor som man tror. Det är små detaljer i hans spel som gör att han är unik. Han har en bollkontroll som många i den här världen inte har. Det är något som vi i svensk fotboll med ungdomarna måste börja med tidigare, att ha boll nära kropp. Sättet han spelar på visar att fotboll är enkel ibland, när han har bollen. Det var verkligen kul att se honom live och spela mot honom.

Kan du dra lärdom från en sådan match och ta med dig in i allsvenskan?

– Jo, men just när du snackar om att möta en sådan spelare som Paulinho, har man mött spelare som Messi, Alexi Sanchis och Vidal har man fått testa på att möta dem, då kan man stoppa dem.

Om du kommer en mot en och kanske inte har världens understöd, hur är din taktik då?

– Det är väl att försöka få ned farten på den spelaren. Inte låta honom göra första draget, det är vad det handlar om. Jag vet, som offensiv spelare, att gör han första draget utnyttjar du det. Det gäller att ha tålamod. Framför allt det. Förr eller senare kommer ditt understöd. Det gäller att få ned farten på dem.

Vad tror du att det blir för matchbild i morgon?

– Förhoppningsvis är det vi som trycker på och för spelet. Det är vår hemmaplan och det är på gräs. De är vana att spela på konstgräs. Det skall vi dra nytta av. Och få med oss publiken. Vi vet vad vi kan. Och har visat det under försäsongen. Vi har gott självförtroende. Det är bara att gå ut och visa det på planen.

Till matchen mot BK Häcken är Emil Salomonsson tillbaka i truppen.

Därmed är det troligt att han går in från start som högerback.

Kommentarer om “Först Messi, nu Paulinho: ”Ett hot, verkligen”

Kommenteringen är stängd.