Janne Andersson? Jag är förvånad

Först och främst: Alla anhängare av IFK Göteborg kan härmed andas ut, Jörgen Lennartsson ser ut att bli kvar.

I övrigt var min spontana känsla, när Fotbollskanalens uppgifter om Janne Andersson som ny förbundskapten publicerades på onsdagseftermiddagen, åt det förvånade hållet.

Jag hade inte förväntat mig att Svenska Fotbollförbundet skulle välja Janne Andersson, som tränat bland annat Halmstads BK, Örgryte IS och IFK Norrköping, som ny förbundskapten för herrlandslaget.

Mina favoriter och de som tidigare pekats ut som förbundets slutkandidater var U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson och IFK Göteborgs huvudtränare Jörgen Lennartsson.

Dels för deras förflutna på Svenska Fotbollförbundet, deras uppdrag som lyckade talangutvecklare runt U21-landslaget och i bådas fall, lyckade insatser i internationella mästerskap.

Tidigare aktuella och delvis mer namnkunniga tränare, som Hasse Backe, Sven-Göran Eriksson, Lars Lagerbäck och Roy Hodgson, föll av olika anledningar i min pärm bort på ett tidigt stadie.

Jag har tidigare även ansett att Henrik Larsson, Helsingborgs IF:s nuvarande tränare, tack vare osedvanligt stark internationell erfarenhet, skulle vara att starkt alternativ.

Jag vet i nuläget inte hur turerna har sett, vilka som möjligen har tackat nej, men om internationell erfarenhet har betydelse vid tillsättandet, har Håkan Sjöstrand och Svenska Fotbollförbundet gått bort sig.

Janne Andersson är en duktig fotbollstränare, har vunnit ett SM-guld som ansvarig huvudtränare (IFK Norrköping 2015) och ett som assisterande (Halmstads BK 2000) och anses generellt som en bra person.

Ett av mina starkaste minnen av Janne Andersson är dock av tämligen fadd karaktär, när han som tränare för IFK Norrköping efter storförlust mot BK Häcken på Rambergsvallen 2012 på presskonferensen klagade högljutt på att och hur Häckenspelarna hade firat segern och ”dunkat i väggen till Norrköpings omklädningsrum”.

Nu blir uppdraget att föra Sverige till VM 2016 Janne Andersson.

Ännu en ex-öisare, alltså.

Detta kan öppna för Marcus Allbäck – ständigt dessa öisare – som spelaransvarig även framöver.

IFK Norrköping har kallat till presskonferens i morgon torsdag, i kväll möter laget Kalmar FF på hemmaplan.

Undra vad frågorna kommer handla om efteråt …

7 kommentarer om “Janne Andersson? Jag är förvånad

 1. Är blåvit in i själen och tycker att Lennartsson har gjort det bra hos oss, men! Är han rätt man att leda mitt Goteborg? Jag är inte säker. En man som varit U21 landslagstränare, men ändå inte ger våra unga talanger chansen? Som hellre byter in nyinLÅNADE Mauricio Albornoz på övertid när vi leder med 2-0 i Falkenberg, istället för en spännande Patrik Karlsson Lagemyr som garanterat hade sprungit sönder lungorna om han fått tio minuter. Eller en Sabah Lawson eller Billy Nordström…
  Nej, jag tycker nästan det hade varit bättre om han fick chansen i blågult för jag tror inte att Janne Andersson kommer lyckas där.
  Men jag har haft fel förr…

 2. 1. Det finns en gud – Lennartsson blir kvar!

  2. Kanske var ”Allbäck kvar” ett dolt krav?

  3. Håkan Ericsson ny tränare i IFK Norrköping – efter sommaren?

  1. Som jag tolkar dagens PK blir Allbäck inte kvar.
   Janne vill ha en assisterande – och det är knappast Mackan.

 3. Jag är också förvånad att du som s.k. insatt journalist inte visste att Lennartsson var helt utesluten som förbundskapten. Hade du frågat dig omkring hade det varit solklart sedan länge. Kanske passade det att få rubriker i GP dvs Blåvitts egen tidning?

Kommenteringen är stängd.