(Pssst, Janne: Det här gjorde du bra)

Herrfotbollslandslagets nye förbundskapten, Janne Andersson, gjorde ett mycket starkt intryck vid den presskonferens där han presenterades som Erik Hamréns efterträdare.

Andersson, som tillträder så fort Sverige slås ut ur EM i Frankrike (finalen spelas 10 juli), avslöjade också att han ställde som krav att ha en assisterande tränare, vilket i princip utesluter den nuvarande spelaransvarige Marcus Allbäck, som tidigare uttryck önskemål om att fortsatta i den rollen.

Berättelsen om hur Janne Andersson och Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare satt i en bil på en parkeringsplats utanför Biltema i Katrineholm och förhandlade kontrakt var befriande. Andersson berättade hur en Securitasvakt knackat på bilrutan och förklarat att de behövde lämna området, om de inte ville bli inlåsta.

”Vi fick flytta ned till Willys i stället”, berättade IFK Norrköpings nuvarande tränare och satte därmed ned foten för vad som väntar från om med höstens VM-kval.

Humor.

Vår näste förbundskapten har gjort till en hederssak och utgångspunkt att inte krångla till saker.

Han återkom till just den frasen flera gånger under presskonferensen.

Som när relationen till media var på tapeten.

”Varför skall man måla upp problem? Jag tror att de flesta är justa i grunden. Fotboll engagerar. Tänk om jag hade suttit här själv, det hade varit hemskt. Jag krånglar inte till det heller”, sade Janne och tog – åtminstone tillfället – udden av den saken.

Samma sak när frågan handlade om huruvida detta var ett drömjobb.

”Jag brukar inte drömma så mycket. Det är ett hedersuppdrag. Innan man provar kan man aldrig veta, jag visste inte hur det skulle vara att träna Alets IK heller. Jag brinner för det här, och är en jäkel på att jobba. Jag konstlar inte till saker och tänker göra mitt bästa.”

Eller när han pratade om betydelsen om och eventuell avsaknad av internationell erfarenhet.

”Jag har känt på det internationella lite grand. Vi skall spela fotboll och det är människor jag skall jobba med. Jag brukar inte krångla till det.”

Vi kan alltså slå fast en sak.

Janne Andersson kommer varken krångla eller konstla till saker under sin tid som svensk förbundskapten, som inledningsvis innefattar ett VM-kval och ett EM-kval.

Om Zlatan Ibrahimovic följer med får ge sig.

”Det är omöjligt att svara på. För mig är det inte en relevant fråga just nu. Nu väntar EM, det skall Zlatan och övriga inte behöva spekulera i. Det får växa fram”.

Det blir, oavsett, hetluft direkt för Janne Andersson, som möjligen var förbundets förstaval. Ingen fråga riktades till generalsekreteraren om detta.

Först ut är HollandFriends Arena 6 september.

Sista matchen som ledare för IFK Norrköping i allsvenskan blir Elfsborg 29 maj, nästa mot BK Häcken på lördag.

Intressant notering. Alets IK, där Janne Andersson spelade större delen av sin karriär, har även fostrat handbollslandslagets förbundskapten Ola Lindgren.

En av frågorna handlade delvis därför om delegerat ansvar och större spelarinflytande.

”Jag tror jättemycket på det. Människor har kapacitet, det gäller att få fram det. Jag tror väldigt hårt på delaktighet, i teamet och bland spelare”, sade Janne Andersson och exemplifierade med Andreas Johansson, som är hans förlängda arm i spelargruppen i IFK Norrköping.

Sveriges nästa förbundskapten kommer för övrigt att följa EM på plats i Frankrike, inte någon operativ roll, däremot i studiesyfte.

Sammanfattningsvis: Janne Andersson gjorde denna torsdag i april 2016 ett mycket starkt intryck under sin allra första presskonferens i rollen som förbundskapten för Sveriges populäraste idrottslag.

En bra start, alltså.