Min syn på Heden och arenorna

Heden handlar egentligen inte om Heden. Utan om vissas försök att föra andras talan. Unga idrottar inte för att få idrotta på just Heden, de idrottar för att de gillar sin idrott, för att de förstått betydelsen av motion och för att umgås.  Öppna ytor är inte bara viktiga om de ligger på Heden, öppna ytor, som på flera håll i Göteborg, är viktiga för att de är trivsamma. Heden är inte trivsam. Heden är en vänthall för Gothia och Partille cup.

Med det sagt kan vi räkna på vad Heden egentligen betyder för Gothia cup, deras sponsorer och Göteborgs turistekonomi.

Om Gothia cup överlever ett mindre cupcenter på Heden eller flytt till exempelvis Kviberg? Ja.

Det vi pratar mest om är arenorna. De som finns, de som borde finnas och de som möjligen kommer.

För att tala klarspråk:

Bravida Arena blev en ändamålsenlig, någorlunda genomtänkt och ekonomiskt försvarbar produkt. Check på den.

Gamla Ullevi saknar de restaurang-, utskänknings- och loungeytor som krävs för att motsvara besökarnas behov och IFK Göteborgs intäktsönskemål. Där lyssnade Göran Johansson för mycket på Gais och Öis, två klubbar som fundamentalt felkalkylerade sin publikstorlek när politikernas beslutsunderlag togs fram.

Ullevi är en utmärkt konsertarena men för gammal för att Svenska Fotbollförbundet ens skall tänka tanken att flytta hit Zlatan & Co från Friends för ett VM-kval. Att Supermatchen spelas med tillfälliga läktare säger en del om Ullevis konkurrenskraft som fotbollsarena.

Med Scandinavium händer saker, men något nytt finns mig veterligen inte inom synhåll.

Lisebergshallen skall rivas och Frölundaborg föreslagen som ersättningsarena. Jag tror vare sig jag, RIK, Frölunda Indians och Pixbo har hört något dummare.

Och så här håller det på.

Göteborg – evenemangens huvudstad, arenornas bakgård. Staden där det pratas, men inget händer, staden där profiler försvarar en yta som över en årscykel i huvudsak används som cykelväg mellan Södra vägen och Sten Sturegatan.

23 kommentarer om “Min syn på Heden och arenorna

 1. Oj!!! Så mycket känslor Heden väcker.
  1. Jag bor vid heden, Sten sturegatan, passerar alltså ganska ofta över/förbi. Under fotbollssäsong används Heden flitigt övrig tid, i princip inte alls. Det föreslagna ger inte färre ytor för fotbollen men ger fler kvaliteter för annat och under resten av året.

  2. Det anförs risk för klagomål från bostadsrätter m.m. I den här staden behöver det slutad tassas på tå för enskilda intressen när det kommer till stadsplanering. Inte minst gäller detta gentemot byggbolag/exploatörer men oxå bostadsrättsföreningar. I plan o bygglagen stipuleras att sovrum skall vetta mot tyst sida (exempelvis innergård) det räcker med det. Övriga ytor i bostaden vetter mot staden med allt vad det kan innebära. Upplevs stadsliv som störande så är det ett personligt beslut, stanna eller flytta. Det Allmänna intresset skall forma vår stad, Basta!!

  3. Är ni som kritiserar förändring av Heden medvetna om hur stor andel av ytan som används som parkering och….barack Hotell?!! Den andelen av ytan bör ges ett mer mångsidig och rikare innehåll, detta utan att en endaste kvadratmeter av de ytor som används till evenemang behöver gå förlorade. Ta en karta över centrum, klipp ut en yta av hedens storlek och flytta runt den över citykartan. Heden är stoort!

 2. Jo, Heden är helig! Och samtidigt inte. För just nu är det ett dammigt, tråkigt blåshål.

  Bland de förslag som passerat revy finns det flera guldkorn.
  Själv skulle jag välja följande:

  1. Börja med att röja bort allt, precis allt – utom Exercishuset och träden.

  2. Bygg fyra rejäla höghus, ett i varje hörne. Så där ”lagom” höga. Några våningar högre än Posthotellet (som blev för lågt), typ. Men ”lite tanigt smala”, så att markavtrycket inte blir för stort.

  3. Höghusen får bekosta underjordiska garage i varje hörne.

  4. Förbind Vasagatan och Bohusgatan med en underjordisk spårvagnssträckning. Det ökar valmöjligheterna i kollektivtrafiken. Och öppnar för en station till nästa punkt.
  Ja, och en trädallé ovan jord, som både knyter ihop och delar av.

  5. En halvt nedsänkt oval täckt stadion, ett ”Ägg” , ungefär där den nuvarande parkeringen är vid Södra vägen/Parkgatan. En modern arena som ersätter Scandinavium.
  (Nuvarande Scandinaviums tomt delas broderligt mellan Mässan och Valhalla, som renoveras och bygger ut med ett äventyrsbad.)

  6. Utmed Parkgatan, mellan Exercishuset och ett höghus i hörnet Sten Sturegatan, bygger vi en låg byggnad vikt för ett nytt Idrottsmuseum, café, omklädningsrum och toaletter.

  7. All övrig yta (bort med parkeringar, hotell, boule och beachvolley) viks åt fotbollsplaner, både 7- och 11-manna. Både gräs, konstgräs och grus.

  Ska vi säga så, eller har jag glömt något?

 3. Kanske går åsikterna så väldigt isär just därför att alla vill ha ett levande Heden med andra aktiviteter än bara idrott? Om jag hade bott kvar någorlunda centralt i Göteborg hade jag velat se Heden utvecklas till en mötesplats för människor, en social växellåda, ett öppet rum som attraherar. Lägg dit ett kafé, ett mindre bibliotek, en miniteater för föreställningar hela dagen och kvällen, en minigolf, picknick-bord, tango-dansgolv,osv osv så kan Heden knyta ihop Götaplatsen, Avenyen och Skånegatan. Heden har potential att bli en fantastisk trivselskapare för hela centrala Göteborg!

 4. Helt rätt, körde förbi där idag innan jag läst detta och tänkte vilken ödeplats. Bra att det finns streetbasket och några planer men 1/4 av ytan är jus parkerings plats. ha en rejäl plan med läktar-del som nu, någon plan till och det skulle ändå få plats med två, tre riktigt höga hus. Man kan skapa en del som är väldigt tillgänglig istället. Skulle vilja fråga förespråkarna när de var nere själva senast.

 5. Så du tror på allvar att GAIS var drivande i frågan att bygga en ny arena med platser på uppemot 20 000?.. Du bör nog granska dina uppgifter lite mer kritiskt om du inte vill klassas i samma fack som diverse BB-”journalister” som leker runt på stadens två tidningar.
  Objektivitet Balkander, det kommer man längre på ifall man vill bli tagen seriöst.

 6. Någon tycker det är för lite fotboll, någon att det alltid är fullt, det snackas om parkeringsplats,cykelväg, ingen sitter och myser på Heden (kan kanske bero på att den inte är till för det – lika lite som Trädgårdsföreningen är till för fotboll) och vissa är för och vissa emot, Nu är det emellertid så att Heden, i alla fall för mig, född 1938, inte bara är en gammal idrottsplats utan Heden är KULT. Lika mycket som Feskekörka, en halv special, Avenyn , Paddan, you name it. Detta är alltså något som står över all träta – en del av Göteborgs själ.

 7. Oj vad bra Balkander, jag håller med till punkt och pricka! Äntligen någon som ser Heden, Ullevi etc med icke-nostalgiska ögon och försöker göra något bra för framtiden.

 8. Ta dig ner till Heden en eftermiddag/kväll och skriv sen ner vad du ser. Det är full aktivitet och inte den vänthall du pratar om. Vad vill du säga med artikel? Vad vill du skall hända med Heden och varför? Synpunkter på andras synpunkter är magert i en sånhär blogg. Kom med något eget!

  1. Bra idé. Varje gång jag det senaste året har gått förbi Heden har det varit rätt sparsamt med aktiviteter.
   Jag kan inte förstå varför man inte kan kombinera boende/parkområde med fotbollsytor. Debattartiklarna som skrivs verkar vara författade av folk som sett spöken. Jag ser inga spöken, bara möjligheter.

   1. Det är inte fotbollsytorna i sig det debatteras om. De flesta föreslår ju ungefär lika många fotbollsplaner på Heden. Det handlar om kringytorna för evenemangen. Skall ledarcafeet finnas inne i en av trerummarna man skall bygga? Skall turneringsadminiatrationen skötas från något företagskontor som står ledigt under sommaren? Skall korven grillas nere i P-däcket under marken? Skall endast ett led av åskådare runt planerna kunna följa matcherna? En fotbollsmatch kräver inga större kringytorna men vi pratar om eventomtåden. Jag förstår att du tänker att allt det där kan man väl flytta till Kviberg eller Säve flygfält men då förstår du inte mycket av vad som gör världseventen Partille och Gothia Cup unika. Förenkla inte frågan till ”ett gäng fotbollsplaner” för då visar du din okunskap. Sen undrar jag fortfarande vad det är för möjligheter du ser. Vad är ditt förslag och varför.?Superintressant att höra vad sportjournalisten Balkander vill använda Heden till.

  1. Jag har bott i Göteborg i över tio år och i Göteborgsområdet i hela mitt liv. Jag var i Trädgårdsföreningen och löptränade på lunchen. Det är där göteborgarna sitter och myser, inte på Heden.

  2. Jaha. Och vem räknas som ”Göteborgare” enligt dig? Torbjörn Nilsson, född i Hallstahammar, bor i Jonsered – räknas han tex?

   1. Det är där man är uppväxt, man behöver inte vara ”Tredjegeneration”.

    Om man inte är uppväxt i Göteborg förstår man inte stadens Själ. Detta framgick tydligt när det handlade om Kransiluetterna som vissa (inflyttade)Politiker inte tyckte att var något att ha. Samma Politiker som gjort Goteborg till Muteborg.

    Gör något positivt av Heden istället, lite mer Grönt, lite mer Rekreationsytor, kanske uteserveringar. Bara inte Bostäder eller Kontor. Man behöver bo men man behöver inte bo mitt inne i stan.

  3. Hej Backa,
   Du skriver att det är full aktivitet på Heden på eftermiddagen. Bra! Men hur är det under dygnets andra ca 20 timmar.
   Är det försvarbart att reservera denna dyra tomtmark för ett hundratal människors aktivitet om dagen? Skulle de inte trivas lika bra på en annan yta? Har någon frågat dem vad som är så mysigt med just Heden?

  4. Pinsamt Mörjos,
   Så där resonerar bara en riktigt inskränkt person.
   Alla som är intresserade av Heden har rätt att säga sin åsikt.

 9. ”…en yta som över en årscykel i huvudsak används som cykelväg mellan Södra vägen och Sten Sturegatan.”

  Jag vet inte när du besökte Heden senast, men de senaste åtminstone 10 åren har Hedens samtliga fotbollsytor varit uppbokade från tidig eftermiddag till sen kväll med knappt en minuts uppehåll från den livliga aktiviteten. Försök hitta en ledig kvällstid före klockan 22 i GFFs bokningssystem.

  En liten parantes, jag förstår inte vad som vill sägas i stycket om Gamla Ullevi. Hur kan de underdimensionerade restaurang-, utskänknings- och loungeytorna förklaras med att ÖIS och GAIS överskattade sina publikvolymer?

  1. Problemet med en liten parentes är att den avslöjar skribentens lilla tankeförmåga.

  2. Göteborg är staden där äldre invånare, företrädesvist äldre män högljutt gör gällande att varje förändring av staden är till det sämre. I deras perfekta Göteborg står Sten-Åke Cederhök på hörnet och drar vitsar medan knegarna cyklar ner till varvet eller tar PV:n till Torslanda. I hamnen sitter några goa göbbar gömda i en container och fyller sockerdricksflaskan med renat medan chefen ser mellan fingrarna tills Janne kör över sin egen fot med trucken. Blåvitt spelar Uefacupen eller var det kanske division ett?

   Alla förändringar blir inte till det bättre men mycket var inte bättre förr.

   Till ämnet: Gamla Ullevi är redan föråldrat. Öis och Gais behöver en mindre arena och Blåvitt en något större (ca 25000). Malmö stadion är en rimlig förebild. Ett fullsatt Gamla Ullevi ger ändå en fin stämning och man ser bra från de flesta platserna till skillnad från på Ullevi. Ullevi är enbart pinsam, den är inte bra till något. Den är usel för fotboll men kanske inte fullt lika dålig för konserter. Området runt arenan är som en smutsig fläck på Göteborgskartan med lappad asfalt och ful reklam. Upplevelsen av ett evenemang startar långt innan man kommer in på arenan och här ges man inget vidare första intryck. Scandinavium är rimlig i storlek men inte så tät som man skulle önska. Av dessa tre arenor ger Scandinavium nog ändå den bästa evenemangsupplevelsen.

  3. Under en kortare del av året används heden för fotboll!! I övrigt är det en stensöd yta. Det kanske är så man kan förstå Balkanders ”årscykel”.

Kommenteringen är stängd.