Vilken dag vi hade – i fyra minuter …

SM-guld i ishockey och allsvensk serieledning. Det som framstod som en toppendag för Göteborgs två storlag vändes via ett inhopp till Blåvitts första allsvenska förlust sedan 9 augusti mot Malmö FF, tillika IFK Göteborgs nästa motståndare.

Hjörtur Hermannsson, Tom Pettersson, Hjalmar Jansson, Benjamin Zalo och Thomas Rogne. Dessutom Oscar Kindlund och Alexander Leksell. Det är inte ont om blåvita mittbackar. Problemet är att de saknar antingen hälsa eller förtroende. Vid 1-0 var dessutom Mauricio Albornoz väldigt lite mittback. Felpassning gav Astrit Ajdarevic möjlighet att slå ett Andres Vasquez-inlägg. Vid 3-2 stod samme Albornoz placerad som en mittback som inte spelat särskilt mycket mittback det sista.

Utan att vara elak eller ha något som helst taskigt uppsåt, Hjalmar Jonssons skada blev kostsam.

Jag har sett IFK Göteborgs samtliga matcher i allsvenska inledningen. Jag var imponerad av linjerna i Falkenberg, höll med om flytet mot Häcken, imponerades av vändningen mot AIK och saknade det mesta mot Kalmar.

En coach är alltid ansvarig för taktiken, spelarna för insatsen på planen. Och som ni vet kräver spelidéer tålamod, formsvackor förtroende och skador snabba lösningar.

Mot Kalmar fanns intentioner, men inte dagsformen, mot Örebro kom flytet när vi som minst anat.

Plötsligt dirigerade Albaek igen, Salomonsson flödade, Boman tog plats och Hysén löpte i djupled. Aleesami fyllde på, Ankersen kom till avslut och Rieks kom rättvänd i yta mellan mittfält och försvar. Det såg – utan att ta i – väldigt bra ut.

IFK Göteborg ledde allsvenskan fram till 4 oktober 2015 och hade guldchans in i sista omgången. Nu, 203 dagar senare, gick laget i och med Sören Rieks 2-1-pärla på nytt upp i serieledning.

Den varade i fyra minuter.

Sedan förstörde Maic Sema dagen för de tillresta blåvita och gav IFK Göteborg dess första allsvenska förlust på 259 dagar.

Det enda man kan säga om det, som Forest Gump möjligen skulle ha uttryckt saken, är att det svänger snabbt i fotboll.

Allsvensk serieledare ena stunden, första förlusten på nästan nio månader i nästa.

Och på onsdag väntar Malmö FF, som för ett par omgångar sedan var uträknade, men nu forsar fram i hög tabelltakt.

IFK Göteborg har tappat ledningen i två matcher, hittar allt mer rätt i sitt offensiva spel och får med Mikael Boman en tyngd i anfallsspelet de tidigare saknat. Problemet är defensiven. John Alvbåge, som förstås var tagen av vännen Anders Karlssons tragiska bortgång, kom på mellanhand vid 2-2, Albornoz bjöd på misstag som inte är okej ens i Åtvidaberg.

Och då står vi här.

Med en allsvensk åttondeplats och fler frågor än svar.

Den första och viktigaste: Vem spelar mittback ihop med Mattias Bjärsmyr på onsdag? Thomas Rogne?

Plus: Grattis Frölunda, vilken imponerande prestation ni har stått för i denna finalserie! Att vinna tre raka bortamatcher mot Skellefteå AIK i en SM-final är … enastående.

Minus: Vad är det som går och går, men aldrig kommer fram till dörren? Klockan säger ni. Icke. Det är BK Häcken, vars toppambition i och med förlusten mot Sundsvall nu i praktiken grusats.

2 kommentarer om “Vilken dag vi hade – i fyra minuter …

  1. Skönt att du utelämnar domarinsatsen men förmodligen gnager Häckens kräftgång för mycket.

    Blåvitt ägde matchen spelmässigt men var för tama i båda straffområdena. MFF-supportern tillika domaren vidriga glatt med gula för blåvitt men lät ÖSK köra hårt – dessutom lade han till endast 20 sekunder när ÖSK maskade sista 7 ministrarna. För det har blåvitt fått 2 gula (alven). Sjukt dålig domare!

Kommenteringen är stängd.