Vem vill förknippas med det här?

Jonas Eriksson är Sveriges internationell mest meriterade fotbollsaktör för närvarande. Han har aldrig varit med om något liknande. Hans kollega lämnade Gamla Ullevi gråtande. Tobias Sana träffades av ett knallskott och reagerade att ta tag i en hörnflagga och skicka upp den på läktaren. Matchen avbröts, IFK Göteborg tog på sig skulden, det skall utredas, tittas på bilder och fattas beslut. Ingen visste eller orkade ens bry sig om när eller om matchen skall återupptas. Tre fotografer fick saker kastade på sig. Tusentals åskådare lämnade Gamla Ullevi innan beslutet om avbryta matchen fattades. Mycket stökigt på staden efter matchen, mycket stökigt staden före matchen. Vilka ord väljer man? Vilka ord passar bäst? Hur kommenterar man händelser av det här slaget? Hur går vi vidare? Vem vill komma tillbaka?

Är det här ett ansikte av svensk fotboll? Vem orkar och kan göra något åt det? Jag försökte få Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säga något bara minuter efter matchen bröts, men han passade, ville avvakta beslut och hänsköt till matchdelegat.

Vi kommer nu tala om krafttag, böter, avstängningar. Vi kommer skuldbelägga, leta syndabockar och föreslå åtgärder. Vi kommer moralisera och jämföra med andra fotbollsligor, med ishockeyn och med frejdiga Frölunda, på vars matcher inget någonsin sker. Oklokt i det sammanhanget av en överförfriskad norsk hockeykrigare att springa in på planen och skjuta bollen i mål. Det finns kul skämt och så finns det practical jokes som drar klubbar i smutsen.

Vi skryter ibland över Göteborg som idrottsstad, att vi är bäst, har flest mästare, fler finalister och mästerskapsresenärer andra, jämförbara städer. Nu har vi också 27 april 2016. Arenafotbollens kanske mörkaste dag, där en kommande EM-domare blev misshandlad (jo, knallskott på arbetsplatsen är misshandel), där en tidigare hemmaspelare blev offer för supportrars dåliga omdöme, där misstanken är att just Sana var måltavla för detta inkastade knallskott.

Vi frågar oss om det är säkert att gå på fotboll. Jag gick, på väg till matchen, tillbaka till garaget då jag möttes av stegrande polishästar, högljudda och maskerade bortasupportrar. Polispiketeter med sirener blåslagna, i alldeles för hög hastighet över fartgupp, senare som vanligt brott mot eldningsförbudet och så kastet.

Jag skulle, utan att överdriva, vilja påstå att detta enskilda knallskottkast kommer få långtgående konsekvenser för hur vi framöver ser på svensk fotboll.

Eko över Europa, skammens rodnad och så tvivlet.

Vem vill förknippas med det här?

Vem orkar ta itu med problemen?

Och hur vill vi ha det?

Kommentarer om “Vem vill förknippas med det här?

  1. Varför inte låta supportrarna som vill ha ståplats kvar lösa det internt genom att minska ståplats med X antal meter varje gång det smäller ett knallskott eller tänds en bengal? Till slut försvinner väl då ståplats om brännandet och smällandet upphör. Men då har ju supportrarna valt själva. Alla vet ju att beteende på läktare är beroende av tyst medgivande från de som står runtomkring. Läs Odd Lindergs artikel i NA (http://na.se/sporten/fotboll/1.3821821-forre-osk-malvakten-sa-innerligt-trott-pa-hatet-). Om incidenterna upphör kanske man kan få tillbaks sektioner av ståplats efterhand.

Kommenteringen är stängd.