Tack och lov för människor som Sebastian Eriksson

Vi talar om goda exempel och söker de modiga, de rakryggade, de uppriktiga. Och så stod han där, på Kamratgården, omgärdad av tiotalet journalister och svarade på frågor om civilkurage, om hjälterollen och vad som händer nu. Tack och lov för människor som Sebastian Eriksson.

Det räckte med en nätt skrapning på yta för att eventuella fasader skulle rämna, en stunds närvaro för att visa sitt deltagande. Mycket av det IFK Göteborg står för dog på sätt och viss i vårkylan när en dramatisk 0–0-match som genom en pisksnärt föll ned i de djupaste av mörker, till synes bortom räddning, med gråtande domare, rädda barn och förbannade åskådare.
Känslan av ilska, frustration och sorg var förstärkt på Kamratgården dagen efter. Kompletterat av framåtanda. Ur ont kan gott komma.
Det sägs att hjältar och sägner föds ur kriser, just vid branten, just dit IFK Göteborg knuffats av en tanklös och numer identifierad besökare. Både i onsdags och i går tog Sebastian Eriksson rollen som ljus i mörker, som hopp, som halmstrå, som det genuina och tillförlitliga.
Idrottsjournalistik och sportbevakning följer givna mönster. Ibland hamnar vi utanför de fållorna och försöker förstå att en säsong, i det här fallet IFK Göteborgs, tagit slut redan innan den börjat. Att ett knallskott riskerar att ödelägga en dröm om guld och tömma en redan begränsad kassakista.
Sebastian Eriksson, som slet så hårt i presspelet och löpte så många meter mot Oscar Lewicki och Anders Christiansen, blev i denna stund språkrör för en hel kår, ett helt lag och en hel klubb.
”Varför ska man kasta smällare? Varför ska man skrika glåpord och håna och hata andra människor? Det är fotboll vi spelar. Det är en lek. Det borde vara skoj och man borde heja på det lag man tycker om”, sade Eriksson och jag såg nickande kollegor.
Jag uppfattar att IFK Göteborg tänker ta sitt ansvar. De gjorde det på kvällen 27 april, i uttalanden från Mats Gren, Frank Andersson och Jörgen Lennartsson, de följde upp med transparant tydlighet den 28:e. Ta smällen och resa sig igen. Sörja och sedan köra. Upp på hästen. Gefle. Måndag.
Supporterkultur är aldrig en mans verk, enskilda läktarhandlingar inte sällan effekten av ett klimat, en acceptans och ett frammejslat beteende. Jag känner sympati för Tobias Sana och Mathias Klasenius, jag känner sympati för de som sliter häcken av sig för att varje dag försöka göra Blåvitt till Sveriges bästa fotbollslag. Jag känner däremot inte sympati för personer som bryter mot regler, skändar lagar och ställer sig över andra människor.
De har inget på idrottsevenemang att göra.
Det är de som nu måste bort.
Det är dem vi gemensamt nu behöver förpassa till historien.
För svensk och göteborgsk fotbolls bästa.

***
Det talas om hårdhandskar. Bra. Marginalerna och förhandlingsutrymmet är sedan länge borta. Läs gärna Björn Erikssons debattartikel i GP. Han vet vad han talar om, den gode RF-basen.

Minus
Alltså, så här: Mats Rosseli Olsen har i min värld förbrukat sitt förtroende. Det har, när det kommer till omdöme, samtliga av de Frölundaspelare som deltog i den så kallade utmaningen på Gamla Ullevi, lätt salongsberusade i en sponsors loge. Varför delar jag och Frölundaledningen inte den uppfattningen?

7 kommentarer om “Tack och lov för människor som Sebastian Eriksson

 1. Jag tycker ändå att man måste stå sitt kasst, har man uppfört sig illa får man ta konsekvenserna. MEN, jag tycker att alla förtjänar en andra chans!

 2. Läste att han som kasta ska bli avstängd från arenorna i, vad var det, två år? Han ska la aldrig någonsin få gå på ett evenemang igen, vare sig det är Opera på Göteborsoperan eller fotboll? Enligt mig kan han lika gärna slänga smällare under ett barnkalas med Mojje som dragplåster för jag tror inte hans huvudsyfte är just att det är fotboll eller blåvitt det handlar om, utan bara få uppmärksamhet i media, gränsen till terrorism är hårfin.

 3. Du menar att om man som känd hockeyspelare gör ett misstag (låt vara ett ganska stort misstag) så har man inte rätt att längre utöva sin idrott i det lag man har kontrakt med. Låt oss hoppas att du eller någon av dina kollegor aldrig begår ett misstag som er arbetsgivare kan anses tycka illa om. För med ditt resonemang så är det bara för dem att sparka den som har gjort fel.

  Själv tycker jag Frölunda skött det hela utmärkt. De har tydligt gjort klart att det inte under några omständigheter var ok att göra som rosse gjorde, men de ger honom en andra chans att visa att det var just ett misstag som inte kommer att upprepas.

  Dock håller jag med dig fullt ut om Seb. Önskar att fler spelare från fler klubbar gick samman med någon sorts gemensamt upprop för att få stopp på sån skit som vi fick bevittna i onsdags.

  1. Jag håller med Balkander, bortskämd snorunge är vad Rosse framstår som. Typ, bara för att man råkat vara med i årets upplaga av vinnaren av en på tok för lång och seg pengautsugande liga så kan man uppföra sig hur som helst, även stå över lagen. Sjukt illa valt tillfälle också. Hoppas miffot bidrar med pengar till eventuella böter för blåvitt.

  2. Problemet är att detta inte handlar om ett misstag. Det är ett halvt lag plus sponsorer som gemensamt har tyckt att det här var en bra idé.

   1. Mest anmärkningsvärt att Sponsorer varit med och drivit på.

    I övrigt anser jag att förseelsen är betydligt mindre allvarlig än det kastade Knallskottet. Planen hade varit tom länge och han bröt inte matchen, dock är den ej försvarbar.

    Och 2,5 års besöksförbud är fullständigt meningslöst, varför denna totala flathet att inte stänga av på Livstid ?

    Klubbarna borde ha rätten att själva bestämma vilka som skall släppas in dessutom.

Kommenteringen är stängd.