Omspel, omstart eller 0-3 – vad tycker du?

Och där kom IFK Göteborgs motivering till beslutet att överklaga disciplinnämndens beslut att tilldöma Malmö FF segern med 3-0 i den allsvenska matchen på Gamla Ullevi 27 april.

Att IFK Göteborg nu väljer att överklaga beslutet i disciplinnämnden överraskar. Jag vet att de har haft olika uppfattningar i huvudfrågan, kopplat till säkerhetsläget på Gamla Ullevi vid beslutet att bryta. Oavsett utgång stjäl detta nu energi från den ordinarie verksamheten och det sportsliga. Därmed utgår jag från att IFK Göteborg är övertygade om att de kommer vinna. Att strida på flera fronter samtidigt är ofta kostsamt.

Enligt besvärsnämndens sekreterare har det hänt tidigare att besvärsnämnden har fattat ett annat beslut än det disciplinnämnden kommit fram till. Ärendet kommer handläggas skyndsamt där riksombudet Anders Hübinette i det snaraste skall göra sitt yttrande.

Därefter kan Blåvitt få möjlighet att komma tillbaka med ett sista yttrande innan beslut fattas av de sju förtroendevalda nämndledamoterna.

Eftersom jag i nuläget inte vet vad IFK Göteborg trycker på i sin överklagan (det framkommer inte på hemsidan) är det svårt att som utomstående bedöma möjligheterna till ett annat beslut.

Tre alternativ finns:

 • Malmö vinner matchen, som beslutat, med 3-0.
 • Matchen återupptas vid ställningen 0-0 och 13 minuter kvar.
 • Matchen spelas om från början.

Vi kan väl tvista lite här om vad som är rimligt och mest troligt.

Kör i vind.

5 kommentarer om “Omspel, omstart eller 0-3 – vad tycker du?

 1. Det var fel av domaren att avbryta matchen med motiveringen att en linjedomare (assisterande domare) satt och grät! Fjärdedomaren borde då ha ersatt denne gråtmilde domare på linjen och matchen kunde ha fortsatt de 13 minuter som återstod!
  Inte ens denne huvuddomare är felfri i sin bedömning!

 2. Sveriges bäste fotbollsdomare genom tiderna gjorde för en gångs skull en felbedömning. Matchen borde förstås ha återupptagits. Det behöver man inte ens ha facit i hand för att inse, reglerna är glasklara.

  Envisas man ändå att blanda in känslor, etik och moral borde matchen återupptas, gärna av två reservbetonade lag som spelar gris (helst med banger-kastarens huvud, men det är väl kanske att önska för mycket) i 13 minuter.

  För 0-0 vore den poetiskt rättvisa slutställningen.

Kommenteringen är stängd.