Med Sam blir Sverige mer komplett

Jag skall inte säga att jag har tjatat, men i alla fall ansett att Sam Larsson, tidigare IK Zenith och IFK Göteborg, bör finnas med i ett svenskt A-landslag. Nu är tiden kommen. Heerenveenyttern, som fått en bra start på ligaspelet i Nederländarna, finns med i Janne Anderssons trupp till VM-kvalen mot Luxemburg och Bulgarien.

Han gör det på bekostnad av Niklas Hult och skall, om man lyssnar till Janne Andersson, konkurrera med Emil Forsberg och Oscar Wendt om vänstermittfältspositionen.

Andersson kallar Larsson för poängspelare och det stämmer bra överens med prestationerna på sistone, där göteborgaren gjort poäng i de fyra senaste ligamatcherna.

Att Oscar Wendt, tidigare IFK Skövde och IFK Göteborg, finns med i truppen igen är ingen större skräll. I stället för att peta någon av de tre vänsterbacksalternativen väljer Janne Andersson att ta ut allihop och låta startspelaren från VM-kvalpremiären mot Nederländerna, Oscar Wendt, initialt även konkurrera ett steg upp i planen.

Det får mig att tro att det är Martin Olsson och Ludwig Augustinsson som gör upp om vänsterbacksplatsen mot Luxemburg 7 oktober.

Olsson var en av de bästa svenska spelarna under EM-slutspelet men saknades senast på grund av skada, Augustinsson går som tåget i FC Köpenhamn.

Förutom Niklas Hult petas även Oscar Lewicki och Emir Kujovic. I båda fallen har begränsad speltid spelat in.

Jämfört med senast har Janne Andersson nu Albin Ekdal att tillgå. Valet att peta just Lewicki är väntat och känns logiskt. Oscar Hiljemark och Alexander Fransson startade mot Nederländerna, gjorde inte bort sig och värda nya chanser, Ekdal lär starta mot Luxemburg och där bakom finns även möjlighet att välja Marcus Rohdén eller Jimmy Durmaz. Rohdén och Durmaz är i första hand uttagna som ytteralternativ till höger.

Den största överraskningen, åtminstone i mina ögon, är att Ola Toivonen är tillbaka i truppen. Flytten tillbaka till Frankrike och Toulouse har inneburit ett lyft för den förre Örgrytespelaren. Han har till skillnad från Kujovic fått regelbunden speltid i upptakten av ligaspelet. Totalt har Toivonen gjort två mål på sju matcher, varav sex från start.

Förbundskaptenen berättade även att Jakob Johansson, tidigare IFK Göteborg och FC Trollhättan, samt Rasmus Elm, är nära spel för landslaget framöver. Särskilt Elm, som inte heller denna gång kände sig helt hundra och därför tackade nej.

Skall Sverige ha en chans att nå VM krävs det sex poäng mot Luxemburg och Bulgarien. Endast gruppettan är garanterad en plats i VM i Ryssland, medan de åtta bästa grupptvåorna gör upp om fyra platser.

Janne Andersson betonade vid presskonferensen i Solna att Sverige måste våga mer i offensiven och att laget i premiären visade bra attityd, kampvilja och löpvilja.

Sammanfattningsvis känns truppen till denna samlingen lite mer spännande och dynamisk än den senaste.

Framför allt är det viktigt att Albin Ekdal håller sig hel och frisk.

Frågan är dock vem av Fransson och Hiljemark som får kliva åt sidan i startelvan.

Jag skulle kunna tänka mig att Janne Andersson just nu ser denna elvan framför sig: Robin OlsenMikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Martin Olsson – Emil Forsberg, Alexander Fransson, Albin Ekdal, Oscar Wendt – John Guidetti, Marcus Berg.

I det här exemplet har jag satt in Emil Forsberg på högerkanten, en position han hanterar mycket väl, för att få plats med Wendt. Delvis också för att Rohdén inte fullt ut klarade av uppdraget som högermittfältare senast.

Där konkurrerar förstås även Jimmy Durmaz.

I U21-landslaget, som möter Estland och Kroatien, togs Häckens Joel Andersson ut. Han var inte med i den senaste samlingen. Med i den truppen även Gais målvakt Jesper Johansson, tidigare IFK-spelarna David Moberg Karlsson och Gustav Engvall och förre Häckenanfallaren Carlos Strandberg.

 

 

Kommentarer om “Med Sam blir Sverige mer komplett

  1. Räknar till tio i din elva, Balken!
    Du glömde lagkapten Granen…

    Jag tror att Party-Janne vill testa 4-3-3 med följande uppställning mot Luxemburg:

    Olsen – Lustig, Lindelöf, Granen-Olsson – Hiljemark, Ekdal, Wendt – Durmaz, Berg, Forsberg

Kommenteringen är stängd.