Spela ett VM-kval på Ullevi – för barnens skull

Jag förstår problematiken. Ekonomin styr. Friends måste fyllas. Därför inga landskamper på annan ort än Solna. Samtidigt skulle ”en flytt ut i landet” vara ett sätt att höja intresset för ett lag som numer saknar fixstjärna och tappar publik. Annars finns risken att Hela Sveriges landslag snart bara är en Stockholmangelägenhet. Av det gynnas ingen.

För att tala klartext. Friends Arena är Sveriges bästa fotbollsarena. Komforten och servicenivån överstiger med råge Ullevi i Göteborg och i de flesta fall SwedbankStadion i Malmö. Den är byggd för att bland annat hysa herrlandslaget, precis som tidigare Råsunda och i viss mån även Ullevi gjorde.

Och precis som på 30- och 50-talen blev bygget av en modern fotbollsarena, som vi alla är tänkta att känna stolthet inför, dyrare än väntat och tyngt av driftsunderskott.

Det får konsekvenser.

En är att förbundet successivt tvingas sälja ut sitt ägande, en annan att varje möjlig intäkt måste säkras.

Därför spelas fem av fem VM-kval på Friends och inte som förr, ett blåbärslag eller två i Göteborg eller Malmö.

Hur gärna förbundsstyrelsen och de ledande tjänstemännen än vill flytta herrlandskamper till annan ort än Solna är de bundna av en överenskommelse med franska driftbolaget Lagardère och låsta av en ekonomisk situation som i praktiken utestänger samtliga potentiella västsvenska landslagsspelare från att se de nuvarande i match.

Det är förbaskat synd.

Hur många, handen på hjärtat, tar ledigt för sig själv, sitt barn och reser upp till Stockholm för en 20.45-match en måndag? Hur många har ens råd?

Och hur många hade, samma hand på hjärtat, kunnat tänka sig att vara på plats om ett av fem VM-kval gick i Göteborg?

Vi snackar ändå Sveriges mest framgångsrika fotbollsregion, rikets näst största stad och en befolkning som i närområdet uppgår till drygt två miljoner.

KarlErik Nilsson, förbundsbasen, bor i Uddevalla. Han vet vad jag talar om. Han vet att vi i Göteborg ibland bjuder på damlandslaget i fotboll, på Tre Kronor i ishockey och våra båda handbollslandslag. Vi har allt, förutom det största och mest populära landslaget.

Han vet vilken betydelse det har för en tioåring att på plats kunna se sin idol, för att på vägen hem dra mamma eller pappa i armen och berätta att ”så där bra skall jag också bli”.

Den känslan är just nu enbart Stockholmsbarn förunnad.

Ge oss Vitryssland! Eller Luxemburg! Vi tar vad som helst, bara ni inte fortsätter bojkotten av Göteborg som landskampsvärd.

Hallå!

Stockholm!

Hallå!

Plus: Det här är en sexpoängssamling. Vill vi till VM krävs segrar mot Luxemburg i kväll och Bulgarien på måndag. Det är också vad jag tror kommer ske. Vi har ju Robin Olsen, med potential att bli Sveriges bäste landslagsmålvakt genom tiderna.

Minus: Det är lätt att tycka. Nu krävs även handling från de ansvariga i Göteborg, i första hand Göteborgs fotbollförbund och Got Event. Annars kommer inget hända.