Mitt allsvenska tips – så gick det

Vad skall man säga? Fyra lag helt rätt, ytterligare sex lag inom två placeringars felmarginal, men hur tänkte jag med BK Häcken och Östersunds FK? Som många av er andra. Helt fel.

Jag måste först säga att jag är väldigt nöjd med mitt allsvenska fotbollstips 2016. Alla ni som följde mig och mina placeringsråd inför säsongsstarten i våras hamnade i alla fall någorlunda rätt.

Rätt mästare, rätt tvåa (i nuläget), rätt placering även på IFK Göteborg och Djurgårdens IF.

Hade jag bara tänkt annorlunda på Häcken hade tipset lyft ytterligare.

Nu återstår visserligen en omgång och en del omflyttningar är att vänta, men om vi för ett ögonblick bortser från mitt tips och tittar på allsvenskan ur ett överraskningsperspektiv är det förmodligen just Häcken och Östersund som sticker ut allra mest, plus Jönköpings Södra.

Att båda nykomlingarna hänger kvar utan kval hör inte vill vanligheterna, även om det just nu är en trend. 2015 klarade sig Sundsvall och Hammarby kvar utan kval, 2014 lyckades Falkenberg och Örebro SK med samma bedrift.

Örebro blev till och med sexa direkt, en placering Östersund kan upprepa vid seger mot Gefle i dag, samtidigt som Kalmar förlorar mot AIK.

Östersunds premiärsäsong är imponerande. Både resultat- och spelmässigt. De har nått framgång genom ett väl utvecklat passningsspel, både på hemma- och bortaplan. Största skalperna har tagits hemma mot IFK Göteborg och borta mot Malmö FF, de största profilerna har blivit Alex Dyer och Saman Ghoddos. Tränaren Graham Potter har gjort ett fantastiskt jobb med begränsade resurser.

Jag kan inte påminna mig att någon allsvensk debutant har slutat högre i serien sedan Östers IF vann SM-guld som nykomling och debutant 1968.

Notabelt är att lag ett till fem i årets allsvenska också innehar de fem översta platserna i den allsvenska maratontabellen.

Mitt allsvenska tips 2016 (nuvarande placering inom parentes)

1. Malmö FF (1) RÄTT

2. AIK (2) RÄTT

3. BK Häcken (11) +8

4. IFK Göteborg (4) RÄTT

5. IFK Norrköping (3) -2

6. IF Elfsborg (5) -1

7. Kalmar FF (6) -1

8. Hammarby IF (10) +2

9. Djurgårdens IF (9) RÄTT

10. Helsingborgs IF (14) +4

11. Örebro SK (8) -3

12. Gefle IF (15) +3

13. Östersunds FK (7) -6

14. Gif Sundsvall (13) -1

15. Falkenbergs FF (16) +1′

16. Jönköpings Södra (12) -4

Kommentarer om “Mitt allsvenska tips – så gick det

  1. Då lyckades jag bättre än du!

    Faktum är att jag vann (dvs var minst dålig) i årets tipstävling bland mina bänkgrannar på Gamla Ullevi. Äntligen – det var första gången sedan vi startade för en tio år sedan eller så.

    Vinsten innebär att jag käkar gratis på vår årliga middag, som ska intas någon gång innan nästa Allsvenska drar igång. Tänker inte ens titta på menyn, bara beställa in det dyraste.

    Tyvärr innebär vinsten också att jag måste härbärgera det sällsynt fula vandringspriset i ett helt år…

Kommenteringen är stängd.