Varför gnälla? 48 lag på VM blir kanon!

Fotbolls-VM föreslås utökas till 48 lag. Och alla knorrar. Jag är försiktigt positiv. Av samma skäl som Karl-Erik Nilsson. Allt skall avgöras på en dryg månad. Och vari ligger svårigheten att hitta spelplats för ytterligare 16 matcher? Nej, det här blir bra.

Uefa har redan tagit klivet. EM 2020 arrangeras i 13 städer i lika många länder. I en gränslös värld är det inget konstigt. Däremot blir det mer logistik och svårare för resande supportrar att följa. Å andra sidan drar arrangören in mer pengar vilket rimligtvis innebär mer pengar till de deltagande nationerna och därmed större möjligheter satsa på framtida utbildningsprojekt.

Jag ber till Gud att VM 2026 inte spelas i 13 länder, men varför inte fyra? Tyskland, Italien, Spanien och Nederländerna?

Det jag initialt kan ha en kritisk synpunkt på är att antalet gruppspelsmatcher minskas från tre till två. Man kvalar alltså inte till något som kan vara slut på fyra dagar. Och vad händer med turneringens dignitet, där en VM-match i fotboll historiskt sett alltid varit kvalitetssäkrad? Håller lagen måttet och tillräckligt underhållningsvärde?

Risken att den intresseskapande kvalturneringen skulle minska i värde är också begränsat. EM i Frankrike var turneringen som inte skulle gå att missa. Kolla med Nederländerna hur de ser på den saken.

Att låta 55 lag göra upp om 16 VM-platser blir långt ifrån någon europeiskt walk in the park.

I världens mest konservativa idrott är teknik och arrangemangsutveckling en förutsättning för konkurrenskraft.

Att få från 32 till 48 lag ger leder också till färre artiklar i stil med ”här är profilerna som saknas på VM”.

I dagsläget består ett VM-slutspel av 64 matcher. Den nya förslaget innebär 80. Det kan fler nationer än Kina och USA härbärgera utan att skapa ett nationellt och långvarigt underskott i statsfinanserna.

Ytterligare en sak är positiv med 48 i stället för 32 lag.

Det blir enklare för länder som Sverige att kvala in, sagt med vetskapen att ”vi” har missat de två senaste världsmästerskapen, både i Sydafrika 2010 och Brasilien 2014.

Så varför gnälla?

Jag är tillräckligt gammal för att ha upplevt ett 16-lags-VM (Argentina 1978) och ett åttalags-EM (Sverige 1992).

Särskilt EM i Sverige kändes snuttifierat. Flera av de stora saknades, vilket minskar värdet för besökaren.

Många av reaktionerna som följer i kölvattnet av presentationen av Fifas förslag är kopplade till att fotbolls-VM betraktas som något av det heligaste som finns i idrottsvärlden.

Som att förlänga friidrottens 100-meterslopp till 105 meter.

Jag höjer min röst först när Fifa föreslår att spela VM oftare än var fjärde år.

Kommentarer om “Varför gnälla? 48 lag på VM blir kanon!

  1. Nä, FIFAn! Kvalitet går före kvantitet. Och gubbarna i toppen har redan tillräckligt många miljarder att förskingra och muta varandra med…

Kommenteringen är stängd.