Så bör Lennartsson formera laget

I och med att varken Mads Albaek eller Scott Jamieson kan vara med mot Hammarby IF heller lär åtminstone Abdul Razak fortsätta på Blåvitts mittfält, möjligen även David Boo Wiklander, trots att han känner viss smärta i höft och joggade runt på Kamratgården för sig själv på tisdagsförmiddagen.

IFK-tränaren Jörgen Lennartsson medger att han i nuläget saknar vänsterfotade vänsterbacksalterntiv och att de ”får göra det bästa av saken”.

Frågan är vad det är mot Hammarby, som visserligen besegrat AIK, men som är ensamt om att inte ha lyckats besegra Kalmar FF i årets allsvenska.

Helt klart är att Blåvitts vänsterkant utnyttjats för lite mot AFC Eskilstuna i senaste hemmamatchen och mot Östersunds FK i söndags.

Ökad variation i anfallsspelet gör det svårare att veta var och när IFK tänker anfalla. Även om högerkanten, med Henrik Björdal och Emil Salomonsson är formstark, minskar en svag vänsterkant även deras möjlighet att anfalla.

Om detta är alla i princip överens.

Lennartsson huvudalternativ är att låta Sebastian Eriksson, som har haft rollen som vänstermittfältare sedan premiären mot Malmö FF, fortsätta i positionen eller dra ut Sören Rieks, som spelat centralt i alla fyra matcher hittills på kanten.

Det skulle sin tur innebära att Lennartsson kan starta med två renodlade forwards och få en mer offensiv prägel på laget.

Det handlar delvis om balans.

Om IFK, som har haft svårt att tempoväxla med stort bollinnehav, vill skapa ett mer varierat anfallsspel är lösningen Rieks.

Att döma av hur Jörgen Lennartsson uttryckte sig efter tisdagsträningen är alternativen som vänsterback antingen Martin Smedberg-Dalence eller den tidigare Hammarbyspelaren David Boo Wiklander.

Lennartsson var mycket nöjd med Smedberg-Dalence insatser på egen planhalva mot AFC Eskilstuna, men menade att hans offensiv delvis hämmades av att Sebastian Eriksson i utgångsläget ofta hamnade centralt.

Det skall sägas att Boo Wiklander mot Östersund inte heller glänste med något vidare inläggsspel, vilket heller inte var syftet rent taktiskt.

Det finns även en teoretisk möjlighet att starta med Sebastian Eriksson som vänsterback, vilket var ett alternativ inför cupmatchen på Ullevi mot IFK Norrköping. Men som Lennartsson och trycker på handlar ytterbacksspel om väldigt mycket mer än att slå bra inlägg.

Totalt sett blir detta ett problem. IFK Göteborg valde medvetet av ekonomiska skäl att inte värva ytterligare en vänsterback. Man lånade ut Billy Nordström till Varberg och anser inte att naturlige vänsterbacken Edvin Dahlqvist är riktigt redo för uppdraget.

Då återstår taktik och förväntad matchplan. Boo Wiklander är (om han är tillgänglig) en mer defensivt kapabel vänsterback, medan Smedberg-Dalence rimligtvis har ett bredare offensivt register.

För att visa det måste han våga, både kliva in på motståndarens planhalva och använda vänsterfoten.

IFK Göteborg har 2017 hittills inte haft något emot att släppa över bollinnehavet till motståndarna.

Mot Hammarby är det dags att ta tillbaka initiativet och föra spelet.

Jag skulle säga att en vänsterkant med alla kända faktorer inräknade   i nuläget bäst består av Martin Smedberg-Dalence som vänsterback och Sören Rieks som vänstermittfältare.

Det ger ett anfall med Tobias Hysén och Mikael Boman och i övrigt oförändrat.

Pontus Dahlberg – Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Thomas Rogne, Martin Smedberg-Dalence – Henrik Björdal, Abdul Razak, Mikkel Diskerud, Sören Rieks – Tobias Hysén, Mikael Boman.

5 kommentarer om “Så bör Lennartsson formera laget

 1. Håller med om kryssen, tyvärr räcker det inte att ”gå för det” sista 10 min på hemmaplan.

 2. Hej Balkander,

  Enkelt att haka på myten om att Blåvitt inte gillar bollinnehav. ”Inte haft något emot att släppa över bollinnehavet till motståndarna”.. Sanningen är ju dock att Blåvitt haft övervägande bollinnehav o 3 av 4 matcher.. bland annat mot Malmö och Östersund.

  Med vänlig hälsning,
  Glenn

 3. Aldrig förstått varför JL envisas med att inte spela Sören till vänster. Först anfallare och nu nummer 10.
  4-4-1-1 anser jag kan skrotas, obesegrade eller ej. Med en frisk DBW vill jag se ett 3-5-2 mot Bajen från höger:
  Dahlberg-
  bjärs-rogne-Boo
  Emil-mix-Razak-Björdal-Sören
  Tobbe-Boman

  Eller varför inte björdal-Tobbe på topp och seb på mitten?

  1. Jag gillar också tanken på 3-5-2. Men nej, inte utan att spela/träna in systemet och absolut inte sätta Sören som wingback. Där blir han på tok för defensiv. Och Björdal centralt? nej nej, han ska spela på en kant.

   3-5-2 skulle funka med Scott på kanten när han är hel. Men det innebär också att du inte kan hantera skada eller avstängningar på mittbackar och vänsterkanten.

   Däremot är jag nyfiken på Seb som vänsterback…

 4. Anfall Hysén och Omarsson. De är båda mycket rörliga och snabba. De är båda två svårbevakade och kan därigenom dra isär Hammarbys försvar och öppna för målchanser.

Kommenteringen är stängd.