Sebastian Eriksson till vänster för att stanna

Vi skall nog se Sebastian Eriksson som vänsterback framöver. På annat sätt kan jag inte tolka laguttagningen mot Kalmar FF och Jörgen Lennartssons kommentarer efteråt.

Scott Jamieson, som har missat fyra matcher på grund av skada, satt på bänken senast och satt på bänken nu.

Mot Häcken var förklaringen att han bara hade ett ordentligt träningspass i benen, nu fanns inga andra förklaringar än de rent konkurrensmässiga.

Jörgen Lennartsson och ledarstaben i IFK Göteborg bedömer just nu att Sebastian Eriksson i en rak jämförelse har egenskaper bättre lämpade att ha förstatjing på vänsterbacksplatsen.

Det har gått snabbt och hänger ihop med andra spelares framsteg.

För att kunna undvara Sebastian Eriksson som vänsterback måste det finnas täckning på hans ordinarie position, innermittfältet.

Och där är rankingen efter Kalmarmatchen följande: 1) Mads Albaek, 2) Mix Diskerud, 3) August Erlingmark, 4) Sebastian Eriksson, 5) Abdul Razak, 6) Lawson Sabah.

Notabalt är hur August Erlingmark har klättrat förbi både Abdul Razak och Sebastian Eriksson.

Jörgen Lennartsson vill ha Sebastian Eriksson på planen.

Det finns ingen med Sebastian Eriksson egenskaper i dagens Blåvitt. Den hänsynslösa, uppoffrande spelstilen, den gränslösa kärleken till klubbmärket.

Lennartsson har via uttagningar dock visat att han prioriterar Mix Diskerud och Mads Albaek centralt och att det tidigare 4-5-1-systemet, som öppnade för Albaek som släpande forward och Eriksson/Diskerud som balanserande mittfältare, inte biter i tillräcklig grad.

I och med övergången till 4-4-2 är Sören Rieks åter vänstermittfältare, vilket ställer Lennartsson inför lösningen att antingen bänka Eriksson – eller köra honom som vänsterback, en position han användes på i sin tidigare IFK-vända.

Att han nu har två rejäla insatser på den positionen kommer lite plötsligt, särskilt eftersom IFK-tränaren valde både Martin Smedberg-Dalence och senare David Boo Wiklander före Eriksson när vänsterbacken skulle besättas mot AFC Eskilstuna och Östersund.

Sebastian Eriksson var aktuell redan i cupmatchen mot IFK Norrköping. Även den gången valde Jörgen Lennartsson en annan lösning och satte Emil Salomonsson som vänsterback.

Ingen – i alla fall inte jag – har tänkt tanken att Sebastian Eriksson skulle bli kvar som vänsterback när Scott Jamieson var fullt frisk och tillgänglig.

Nu står vi där, med Jamieson på bänken och Eriksson som inspelad vänsterback.

Dessutom riktigt bra i dagens match mot Kalmar FF. I första halvlek rev Eriksson rejäla sår på Kalmars högersida, där ”Sebban” bestämde sig för att våga mer framåt.

Han lyckades på sätt och vis fylla på lika bra som i fjol Haitam Aleesami.

Eriksson har – åtminstone i nuvarande skick och mot Kalmar – ett bättre tryck i löpningarna och är en mer kraftfull spelare än Scott Jamieson.

Jag frågade Jörgen Lennartsson om Sebastian Eriksson från och med nu är hans förstaval som vänsterback och fick ett svävande svar.

Inget är hugget i sten, menade IFK-tränaren.

”Vi tycker att han har gjort så bra insatser att han kan vara med och konkurrera.”

Valet mot Kalmar handlade även om Erikssons mentala styrka och erfarenhet från tuffa och viktiga matcher med Blåvitt.

Jag skulle bli mycket förvånad om Sebastian Eriksson inte får fortsatt förtroende till vänster i Blåvitts backlinje mot Djurgården.

Den attityden.

Den löpstyrkan.

Den beslutsamheten.

 

4 kommentarer om “Sebastian Eriksson till vänster för att stanna

  1. Hur tänker du när sätter August före Sebban i en ranking av innermittfältarna? För att man, när Mads tog slut, tog in August istället för att ta in Scott som vänsterback och sätta Sebban på mitten? Jag är övertygad om att man ser Sebban före August däremot ville man inte byta på fler positioner än nödvändigt.

    Fö så är det väl inte otroligt att Razak är tillbaka på bänken snart. Och då försvinner förmodligen August därifrån. Jag kan tänka mig att man ville ha med August igår utifrån att han kan spela mittback och både Rogne och Boo Wiklander nyligen har varit skadade.

    1. Mycket rejäla tankegångar. Jag har svårt att slå dig på fingrarna här. Däremot tror jag, med tanke på Augusts fina insats, att han, enligt ditt sätt att se på saken, tar in på täten.

  2. Sa ju det – redan för någon vecka sedan i ett refuserat/ännu inte publicerat inlägg…

    1. Va? Jag har inte tagit bort något! Skit samma, det här var ett fall framåt.

Kommenteringen är stängd.