När en domare påverkar en match

Det går inte att börja en text om 2017 års vårderby mellan Öis och Gais utan att nämna domaren Robert Daradic i första meningen. Han som visade ut William Atashkadeh för skottförsök mot motståndarmål, han som förmodligen ångrade sig, men förstörde festen.

Sakfrågan tar inte många ord att reda ut. Atashkadeh forsade en bit in i första halvlek mot Gais mål och laddade för skott. Precis i skottögonblicket hann Alexander Leksell få in en fot framför bollen, en fot Atashkadeh träffade när han sköt.

Första reaktionen – hur gick det med Leksell (som låg ned och hade ont)? – byttes bland öisarna snabbt mot förvåning när domare Daradic fiskade efter ett kort i tröjfickan.

Det här var nämligen ingen situation som på något vis krävde en varning, Atashkadehs uppsåt var att göra mål, inte skada Leksell.

När kortet i stället blev rött brast det för Öistränaren Marcus Lantz, som snackade till sig ett rött kort och avstängning.

Ingen, inte ens en domarbas, en släkting eller en gaisare, kan tycka att domslutet var korrekt.

Det vi alla kan vara överens om är att festen kom av sig, att alla matchplaner åkte i papperskorgen, att resten av domsluten blev en konsekvens av utvisningen – och att folk gick hem med ett domslut i tankarna.

Det fortsatte nämligen i andra. Öis var på väg mot friläge efter omställning och lyckades, trots att Johan Elmander blev fälld, behålla bollen inom laget. Då blåste Robert Daradic frispark – för Öis. Johan Elmander ilsknade till, blev varnad – och är därmed avstängd mot Falkenberg i nästa omgång.

Det var en sådan kväll. Där allt blev fel för en domare, men där laget som var i numerärt underläge var närmast segern, där öisarna kämpade heroiskt och där Johan Elmander var närmast att avgöra med sin sträckta vrist i andra halvlek.

Vi fick alltså ett tredje 0-0-derby på raken. En, med tanke på utvisningen, händelserik och böjande match, där frågan till Gais är ”hur kunde ni inte skapa mer?” och där inget lag tog eller fick chansen att haka på toppen av tabellen.

Publiksiffror är ofta i fokus i derbysammanhang. Det kom 9264 denna kyliga majkväll. Klackarna bjöd på en fin inramning. Gaisarna var något fler och eldade lite mer. Andra halvlek sköts upp på grund av bengalerna. Jag känner att jag har skrivit färdigt om den illegala pyrotekniken, men var det någon som uppskattade dimman nu? Jag gjorde det inte.

Spelarkritiken denna kväll handlar mest den energi spelarna i Öis lyckades skapa och bibehålla under hela matchen. Jag fastnade, som så ofta, för Daniel Paulson. Och jag gillar Johan Hammar. I Gais gjorde Luka Mijaljevic ett inspirerat inhopp, men lyckades inte, trots att Gais gick över till 3-4-3, få till ett segermål.

Plus: Domaren till trots, jag tycker att båda lagen bjöd upp till en rätt trevlig kväll ändå. Nu är det dags att börja plocka treor. För Gais mot Varberg borta och Öis mot Falkenberg hemma.

Minus: Det händer saker på Kamratgården. Det snackas mycket på Kamratgården. Se nu till att lägga allt detta bakom er och gör vad ni skall. Spelarna spelar, tränarna tränar, cheferna fattar beslut och styrelsen ger förutsättningar. Helst redan i dag.

Kommentarer om “När en domare påverkar en match

  1. ”byttes bland öisarna snabbt mot förvåning när domare Daradic fiskade efter ett kort i tröjfickan.”

    Om han hade fiskat i tröjfickan kunde det bara blivit gult. Han hämtade, som sig bör, det röda kortet ut bakfickan. Tittar folk bara på utländsk fotboll numera eller får era lag inte tillräckligt många röda för att ni ska veta var domaren har det röda kortet?

Kommenteringen är stängd.