Malmö tappade poäng – som den här serien behövde det

Att vinna utan att vara bra är ofta kännetecknande för topplag. Häcken var inte bra mot Halmstad, men de vann. Ett topplag? Ja, just nu. Efter säsongen? Återstår ännu att se.

Mikael Stahre chockade möjligen Janne Jönsson med en historiskt offensiv startelva, balanserad som en gång i tiden A-landslaget, när Fredrik Ljungberg, Christian Wilhelmsson, Zlatan Ibrahimovic, Anders Svensson, Henrik Larsson och Kim Källström trängdes på samma planhalva.

Nu fick givne ensamanfallaren Alhassan Kamara sällskap av både Alexander Farnerud, Daleho Irandust, Nasiru Mohammed och Paulinho med Erik Friberg som ensam ”bakåtsträvare”.

Bilden och tanken var såklart att genom ett skyndsamt passningsspel och bra rörlighet borra sig genom en Hallandsås kompaktare än Fredrik Liversams samlade försvarsinsatser.

Så blev det, men bara marginellt. Och alldeles för lite.

Halmstads BK kom till spel med ett tillverkat mål på sex matcher. De kom också till spel med två av allsvenskans mest spännande spelare, Sead Haksabanovic och Aboubakar Keita. Keita, som påminner om en viss Paul Pogba, är en attraktion och skulle få större utdelning i ett ännu bättre lag.

Jan Jönsson tyckte att Halmstad gjorde en bra match och jag säger inte emot. Däremot säger det uttalandet en del om vilka förväntningar Jönsson har på sitt lag. 1-2 mot Häcken var en hedersam förlust, det var nära poäng, men det måste snart utvecklas till något mer. Annars är placeringen snart under nedflyttningsstrecket.

Det gäller även Gais. Öisarna var tämligen överens om det oacceptabla i att förlora en fotbollsmatch med 0-6, som mot Trelleborg härförleden. IFK Göteborg höll med efter 0-4 mot BK Häcken och jag är rätt säker på att Gais tvingas använda mer än en skämskudde efter förnedringen mot Varberg. Frågorna nu är de samma som efter Öis vända i Skåne: Hur är det möjligt? Var fanns moralen? Och hur går ni vidare?

Är det kris i Elfsborg och oroligt i IFK Göteborg – vad är det då inte i Gais? Chans till revansch mot Gefle på tisdag. Tips från coachen: Ta den!

Annars var det här dagen då vi pratade om ett domslut. Igen. Samma domslut. Samma domare. Samma synpunkter. Hur Svenska Fotbollförbundet hanterar det här framöver blir vägledande får hur vi skall förhålla oss till domarkåren.

På Bravida arenas läktare satt U21-förbundskaptenen Håkan Ericson. Han var bland annat där för att titta på Daleho Irandust. Tips från coachen: Döm inte ”Dalla” på det här. Han kan mycket bättre. Tillägg: Insatsen var inte dålig, bara inte lika bra som tidigare prestationer.

Malmö tappade poäng. Som den här serien behövde det. IFK Norrköping jagar närmast fyra poäng bakom, Häcken kommer tätt därefter. Spänning, täta matcher, jämnhet. Det är allsvenskans främsta vapen för att behålla publiken. Så fortsätt jaga MFF, härnäst match mot just IFK Norrköping.

Plus: Stormöte på Gamla Ullevi i kväll. IFK Göteborg mot AIK. Rimligtvis fullsatt, rimligtvis med ett hemmalag som vill följa upp den senaste hemmasegern mot Kalmar FF med ytterligare en.

Minus: Jag vet inte, men publiksiffrorna på Bravida slår inte riktigt i taket. Drygt tvåtusen igen. Var håller Hisingsborna hus?