Går säkerheten att garantera, vill United – ja, men spela då

En effekt av den fasansfulla attacken mot Ariana Grandes konsert i Manchester Arena, där 22 personer är bekräftat döda, är att säkerhetsläget kring onsdagens Europa League-final på Friends Arena mellan Manchester United och Ajax förändras och att rutinerna ses över.

Första frågan: Kommer matchen ens att spelas?

Följdfrågan ger svaret: Går det att garantera säkerheten får publiken?

Ännu en gång har det fria samhället, i dess mest oskyddade skepnad, utsatts för ett misstänkt terrordåd. Den här gången med barn och ungdomar i centrum, de yngsta inte ens tio år gamla. Fortfarande söker föräldrar efter försvunna barn. Omfattningen är omöjlig att ta in, informationen fortfarande bristfällig.

Det gäller både antalet detonationer, var de ägde rum, hur många som har skadats och vem/vilka som ligger bakom.

Mina tankar snurrar och går först till vansinnesdådet på Drottninggatan i Stockholm, sedan till skjutningen under Eagles of Death Metals konsert på Bataclan i Paris 2015, till den parallella explosionen utanför Stade de France i samband med vänskapsmatchen mellan Frankrike och Tyskland, till det förhöjda säkerhetsläget under hela fotbolls-EM 2016, ett mästerskap som följdes av en bussattack i Nice.

Det öppna och fria samhället hävdar ofta betydelsen av att inte låta sig påverkas, inte tvingas till förändringar kopplade till terror. Matcher skall spelas, konserter genomföras, turnéer fortsätta och turneringar gå av stapeln.

Det är så vi måste tänka och är ett tankesätt som går att försvara, men bara till en viss gräns och bara om säkerheten – så långt det är möjligt – går att garantera och att reella hotbilder inte föreligger.

Vem tar sådana beslut?

Manchester är en stad i chock. Det samma gäller Manchester United som under dagen skall resa till Stockholm för onsdagens Europafinal på Friends i Solna.

Jag säger inte att man skall ställa in, men jag tror att arrangören – Uefa och Svenska Fotbollförbundet – har stor respekt för Uniteds eventuella önskemål.

Går det att spela en sådan här final bara en dag efter att nära och kära kan ha drabbats av denna katastrof? Går det att koncentrera sig och prestera? Skall man spela fotboll nu?

För två veckor sedan uppträdde Ariana Grande på just Friends. Mina barn har kompisar som var där. Det var en bra konsert.

På tisdagen meddelande hon att hon ställer in resten av sin Europaturné. Ger hon vika? Såklart inte. Ett omvänt beslut var uteslutet.

Hur Uefa och Svenska Fotbollförbundet hanterar Europa League-finalen beslutas vid ett möte under förmiddagen.

Jag avundas inte de som skall fatta beslutet och en inställd match skulle få konsekvenser: När skall den spelas i stället? Var? Överhuvudtaget? Går den ens att pressa in i en säsong som går mot sitt slut?

Manchester Arena, där Grandes konsert är en av Europas största inomhusarenor med en kapacitet på 21 000. Förutom konserter används arenan till ishockeylagen Manchester Storm och Phoenix ice hockey och basketlaget Manchester Giants.

Nu är arenan den senaste platsen för hur terrorn sprider sitt fula tryne över Europa.

Oberäkneligt. Orättvist. Och omöjlig att förstå.

Jag var själv på plats i Manchester två gånger den gångna säsongen och imponerades av polisens närvaro och lugna arbetsmetoder utanför Old Trafford (Manchester Uniteds hemmaarena).

Vi var 75 000 både mot West Ham och mot Liverpool. Det är väldigt mycket människor. Visitationen på väg till arenaområdet var vänlig, bestämd, men inte rigorös. Alla filmades. Allt filmades. Material att använda i efterhand. Vid eventuella incidenter.