Kan Orovic bryta en usel Gaistrend?

Det finns flera infallsvinklar på Gais senaste tränarbyte. Dels att det är det femte på raken som sker under säsong, det vill säga i förtid.

Alexander Axen sommaren 2012 har följts av Jan Mak oktober 2012, Thomas Askebrand maj 2014, P-O Ljung oktober 2015 och Benjamin Westman juni 2017.

Flera personer, som Jonas Lundén, Kjell Pettersson, Benjamin Westman och Jesper Ljung, har dessutom lett laget under övergångsperioder.

Sedan Tomas Andersson valdes till ordförande efter Christer Wallin i mars 2013 har samtliga tränare – Askebrand, Ljung och Westman – fått sparken.

Det är ingen bra utveckling och kan vara ett tecken på att något är fel. Det kan handla om målsättningar, kultur, organisation, struktur, ekonomi, eller – förstås – tränarnas förmåga.

Enligt devisen ”en gång är ingen gång” har vi här något annat. Är det tränarna vi skall döma ut kan vi lika gärna peka på rekryteringsprocesserna – och de ansvarig för dem.

Gais vill upp i allsvenskan, men har under Anderssons ledning aldrig varit riktigt nära. Sjua, elva, elva och åtta talar sitt tydliga språk.

Vad som talar för att det blir bättre med Bosko Orovic vid rodret vet jag i sammanhanget inte riktigt i nuläget. Och det har inget med den tidigare Utsiktentränaren att göra.

Man kan också fundera på det kloka i att ha en tränare som ingår i samma stall (VMC) som sex av spelarna. Kring detta rapporterade Fotbollskanalen tidigare i dag.

Det skall bli intressant att se har Orovic hanterar det och hur VMC:s Arash Bayat, som tar Orovic plats i Utsikten, förhåller sig till det faktum att hela åtta Utsiktens spelare anlitar VMC som förmedlare.

Orovic har fått ett 2,5-årskontrakt, det längsta för en Gaistränare de sista åren.

Sitter han tiden ut?