Tredje Göteborgstränaren att lämna – på två månader

Två år kvar på kontraktet. Ändå väljer Öis att flytta på Marcus Lantz i rollen som huvudtränare. Redan till Dalkurd i nästa omgång. In kommer Jan-Erik Lien, som är fotbollsansvarig i styrelsen. I alla fall i det korta perspektivet, enligt GP:s uppgifter. Sören Börjesson fortsätter som assisterande. Styrelsen hade i kväll ett extra sammanträde. Ordföranden Joacim Nordh vill vänta med att kommentera innehållet till i morgon. Supportrar har under en längre period önskat tränarbyte i Öis. Styrelsen har stöttat honom.

Droppen blev cupförlusten mot Tvååker. Division 2-klubben förde under perioder spelet. I superettan har spelet låst sig och förlusterna radats upp. Marcus Lantz kom till Öis sommaren 2013. Enligt GP:s uppgifter erbjuds han en annan roll i organisationen. Frågan är om han vill ta den. Åtgärden att flytta på Lantz kostar.

Marcus Lantz är den tredje huvudtränaren bland Göteborgs elitklubbar som får gå under 2017. Tidigare har även Benjamin Westman (Gais) och Jörgen Lennartsson (IFK Göteborg) fått gå: Westman i juni, Lennartsson i jul och Lantz i augusti.

Klubbarna är stressade och styrda av resultat. Tålamod och långsiktighet saknas. Det är ingen bra utveckling.

Samtidigt har Öis spelartrupp underpresterat. Marcus Lantz har även varit manager och ansvarig för rekryteringarna sedan sportchefsposten togs bort.

Kanske kan ett byte på tränarpositionen få fart på en trupp som innehåller spelare som Johan Elmander, William Atashkadeh, Johan Hammar, Jacob Ericsson, Stojan Lukic och Daniel Paulson.

IFK Göteborg har tagit fler poäng efter att Alf Westerberg kom in. Gais har inte fått någon Bosko Orovic-effekt. Klubben har tagit fem poäng på sex matcher. Ett tränarbyte leder inte alltid till bättre resultat. Alf Westerbergs IFK Göteborg har tagit elva poäng på sex allsvenska matcher och vann på onsdagskvällen i Svenska cupen mot Landvetter IS med 5-0.

Även Öis senaste tränare Hans Prytz fick gå i förtid. Tidigare har även Janne Carlsson, Jukka Ikäläinen, Zoran Lukic och Bo Backman slutat i förväg.

Supportrarnas makt över besluten har ökat. i IFK Göteborg kräver supportergrupper just nu Frank Anderssons avgång. Tidigare ville de ha bort Jörgen Lennartsson. I Öis har Marcus Lantz position varit hotad länge.

Både i Lennartssons och Lantz fall har stödet bland spelarna funnits kvar. Spelarna har inte krävt tränarnas avgång. Det är styrelserna som inte har modet att fullfölja avtalen.

Personligen har jag uppskattat Marcus Lantz. Han är en modig fotbollstränare. En frispråkig person. En kunnig ledare. Ibland kan ett steg tillbaka innebära två steg fram.

Sanningen är att Öis har tagit en poäng på de fyra senaste matcherna eller fyra poäng på de senaste åtta. Det är för lite, även om marginalen till kvalplats och nedflyttning fortfarande är god.

Därför agerar Öis styrelse.

Vem och vilka som kommer in på permanent basis återstår att se.

3 kommentarer om “Tredje Göteborgstränaren att lämna – på två månader

  1. Jag ”hatar” när fega styrelser får det att framstå som om de viker sig för en populistisk läktarpöbel…

  2. På vilket sätt menar du Lantz är en modig tränare?
    Inte släpper han in juniorer och så fort något är fel så är det vi som inte förstår för han kommer ifrån Skåne och Bundesliga

  3. På vilket sätt är Lantz en kunnig ledare, och på vilket sätt har de inte visat tålamod med honom? Flera år där laget fortfarande inte har en fungerande spelidé, eller inte någon alls känns det som. Sen är Lantz inte en modig fotbollstränare. Vägrar släppa fram nya talanger, hans ”bästa” egenskap är väl att han är duktig på att lyfta fram sig själv som mycket bättre än han faktiskt är – med extremt arroganta uttalanden som följd.

    Lantz satt alldeles för länge på sin post, detta kom inte en dag för tidigt.

Kommenteringen är stängd.