Årets blekaste insats – då bör blicken riktas framåt

Vi skulle såklart även kunna blanda in Häckens 1-6 mot AIK och Gais 0-2 mot IFK Värnamo här, men IFK Göteborgs insats mot AFC Eskilstuna behöver landas först. 0-1 mot jumbon, håglöst uppträdande överlag, uppgivna anleten i paus och besvikna miner efteråt.

Det här kan ha varit årets blekaste blåvita insats i allsvenskan. Sämre än mot Häcken i våras, på sätt och viss kraftlösare än mot Örebro i somras.

Vi fick ett sent segermål för hemmalaget, två jättemissar av Elias Omarsson och Sören Rieks framför mål och säsongens åttonde förlust.

Blåvitt tog alltså totalt en poäng mot den bespottade nykomlingen. Med  fem matcher kvar av säsongen har IFK sju poäng ned till kvalstrecket, poängsnittet 1,18 är lägre än under Jörgen Lennartsson (1,29), den totala poängen (31) efter 25 omgångar lägre än någonsin.

Vi har sagt och skrivit mycket om IFK Göteborg under 2017, ett år där sittande ordföranden Frank Andersson bestämt sig för att sluta, där föreningen siktar på en tydligare satsning på akademin, där sportchefen Mats Gren fått tuff och anonym kritik från spelartruppen, där Jörgen Lennartsson tvingats avgå och där tongivande spelare sålts billigt under sommarfönstret.

Säsongen innehåller också Pontus Dahlbergs genombrott, August Erlingmarks allsvenska debut, betydligt yngre trupper än tidigare, men inget flyt.

Det är bara att konstatera att Alf Westerberg och Torbjörn Nilsson ihop med övriga ledarteamet just nu inte vet hur de skall få ordning på en mentalt tröttkörd trupp.

AFC, som visserligen kämpar för nytt kontrakt, men som är allsvensk  jumbo, skall inte få dominera som under första halvlek. De skall inte få chanserna  som i andra.

Parallellt jobbar Mats Gren med rekrytering av ny tränare. Olof Mellberg och Sven-Göran Eriksson är inte aktuella. Valberedningen söker ny ordförandekandidat. Ett namn kommer presenteras efter årsskiftet. Intäktssidan är inte i nivå med budget. Det förklarade kassören Jakob Andreasson på medlemsmötet.

Viktigast av allt är att fortsätta satsa på de egna, inte titta för mycket på tabellen, tro på det långsiktiga, tänka 2018, även om det inte är lätt.

Sju poäng på fem matcher. Och lag emellan.

Inte skall väl IFK Göteborg riskera nytt gastkramande kval, som för 15 år sedan?

Andra frågor: Blir Sören Rieks kvar? Får Mikael Boman förlängt? Varför var Patrik Karlsson Lagemyr så blek? Och hur är det ställt med Kristopher Da Gracas beslutsfattande och positionsspel?

Som högerback var han inte lika skicklig som när han spelar mittback.

Avslutningsvis: För exakt två år sedan toppade IFK Göteborg allsvenskan efter 25 omgångar. Mats Gren var hyllad sportchef, Jörgen Lennartsson var hyllad tränare och Sören Rieks var lagets poängkung.

Då förlorade Blåvitt guldracet i sista omgången mot Kalmar hemma.

Det är annat nu.

2 kommentarer om “Årets blekaste insats – då bör blicken riktas framåt

  1. Fortsätt förtroende för akademispelare framförallt Erlingmark. Mix långsam Omarsson inget självförtroende.

  2. Många åsikter finns. Gör Torbjörn Nilsson till sportchef. Då vågar kanske tränare säga ja till blåvitt. Förläng inte med lånade spelare. Erlingmark

Kommenteringen är stängd.