Härliga husbilsliv

Husbilslovers. Bild: Anders Hofgren
Husbilslovers. Bild: Anders Hofgren

Hur semestrar man med fyra hundar och en ettåring? Man skaffar en husbil och kör vart sjutton man vill. Frihet är ledordet för familjen Ericsson/Åström.

”Hannelore Weiss” står det på den lite skruttiga husbilen från 90-talet. Och så kallar Elin Åström och Niclas Ericsson sin Fiat-husbil från 90-talet som de spontanköpte för 90 000 kronor förra vintern utan att ens ha provkört den.
– Men Weiss vet jag inte, jag skulle inte kalla den vit. Jag brukar säga Ruhrområdetfärgad, säger Niclas.
I dag har de parkerat Hannelore Weiss på Playa Mjörn i Alingsås, en dagsutflykt från familjens hem i Ödenäs. Två av parets fyra hundar är med och Ellie, 16 månader knatar omkring på gräset utanför. Inne i husbilen kokar Niclas kaffe. Förra sommaren åkte allihop på husbilssemester i tre veckor. Midsommar firade de i Abisko med sex minusgrader. En enda natt sov de på camping, resten av tiden ställde de husbilen lite var som helst – fricampade, som de säger. Runt 600 mil tillryggalades den sommaren, i en husbil där tvåans växel knappt fungerar.

– I år har vi redan varit på en tur till Kalmar och Öland. Sen blir det Strömstad, Borlänge, Tierp som jag inte ens vet var det ligger och så Varberg. Vi kryssar mellan olika agilitytävlingar som vi är anmälda till. Tävlingarna är bara 30 sekunder, sedan får man några dagar på varje ställe, säger Elin.

Elin och Skryt. Bild: Anders Hofgren
Elin och Skryt. Bild: Anders Hofgren

Husbilssemester blir allt mer populärt i Sverige. Från 2010 har antalet gästnätter i husbil på svenska campingplatser ökat från 900 000 till 1,3 miljoner, det vill säga en ökning med 45 procent. I nuläget finns 74 000 husbilar i Sverige och 281 000 husvagnar. För Elin och Niclas var friheten att åka vart man vill, när man vill avgörande i valet av semesterform.

– Jag är väldigt rastlös och otålig. Det är kul att stanna vid ett vackert vattenfall och dricka kaffe, men sen är det roligt att åka iväg igen. Det bästa är att man aldrig behöver ringa någon eller boka något. Det är bara att stänga dörren och åka, säger Elin och förtydligar:

– Ena dagen parkerar man på Gärdet i Stockholm, går på Strandvägen och äter sjurätters middag på restaurang. Andra dagen sitter man i hamnen i Nyköping och hör Sörmlands näst bästa Elviskopia sjunga singback. Och sedan kan man tänka ”det verkar fint i Jokkmokk, vi åker till Jokkmokk! Det är så fantastiskt flexibelt.
Niclas ser också rent praktiskt på lösningen.

– Jag kan inte komma på någon annan semesterform som passar en familj med fyra hundar och ett barn såhär bra, säger han. Det finns till exempel ingen annan bil som rymmer allihop.
Ellie kryper in i en de fyra hundburarna som Niclas och Elin har svetsat ihop. Där burarna nu står fanns tidigare en väggfast soffa men den har alltså prioriterats bort. Det är en väldigt liten yta hela familjen ska samsas på och i taket hänger en stor illgrön lampskärm utan lampa. Det går inte att röra sig i husbilen utan att slå huvudet i lampskärmen, men Niclas har en tanke med det:
– Summan av irritation är konstant här inne och jag tänkte att lampan kanske jämnar ut det. Än så länge tror jag det funkar hyfsat, säger han.

– Fast vi har ändå skrivit ut skilsmässopapprena i förväg, så vi har det klart redan innan semestern om det skiter sig, skämtar Elin.
Semestrar ni fortfarande med Hannelore Weiss om tio år?
– Då har jag gjort karriär och bor i en våning i Linnéstan, men Niclas bor nog kvar i husbilen, tror Elin.
– Jag tror motorn har lagt av totalt om tio år. Men jag står säkert kvar här på Playa Mjörn med husbilen på pallar, säger Niclas.
Lite sugna är Elin och Niclas på att byta upp sig till en ny husbil. Ofräsch toa, dendär växeln samt en drivrem som bråkar är några av anledningarna.
– Fast det är väl lite det som är charmen. Det finns en underton av ironi i hela alltet, säger Niclas.

Hela familjen. Bara tre hundar fattas. Bild: Anders Hofgren
Hela familjen. Bara tre hundar fattas. Bild: Anders Hofgren

Reportaget publicerades i pappers-GP fredagen 17 juli.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Email this to someone