Erik Selin fastigheter under ”skamgränsen”

Vid kaffemaskinen sprang vi på Sten Sjögren som jobbar på ekonomi/politikredaktionen. I somras kartlade han de 10 största privata hyresvärdarna och deras vinster. Sten berättar att precis utanför tio-i-topp-listan finns miljardären Erik Selins fastighetsbolag. Alltså det bolag som tillsammans med ökända Centerplan har minst nöjda hyresgäster i Göteborg.

I Hyresgästföreningens senaste undersökning från 2009 hamnar dessa båda bolag plus ytterligare två privata och hyresdelen av HSB under det Hyresgästföreningen kallar ”skamgränsen”. Undersökningen mäter hur nöjda de boende är med underhåll, service och boendet. Det här ska jag kolla vidare på. För vart går egentligen hyrespengarna? Hur mycket går till underhåll och hur mycket till vinster?

Här kan du själv se sammanställningen över hyresgästernas omdömen: Värdens värden 2011 sidan 10

Fastighetsägaren Erik Selin är för övrigt en spännande figur inte minst i affärstidningarnas helgonporträtt. 13 år gammal ska han ha tömt spargrisen och köpt läkemedelsaktier. Elva år senare köpte han sin första fastighet. Nu är han miljardär. Men sköter alltså sina hyresrätter i ES fastigheter sisådär. Erik Selins stora fastighetsbolag är börsnoterade Balder. Genom detta köpte han restaurang Palace vid Brunnsparken förra året och en av Stockholms nöjespärlor krogen Berns i maj i år. Siktet verkar inställt på fler högprofilerade kommersiella fastigheter.

Bara en grej till om Erik Selin: han läser helst årsredovisningar, säger att han bara läst 15-20 böcker i sitt liv.

Nu har jag också fått kontakt med Jenny och Daniel som bor i Poseidons nybygge i kvarteret Venus i Gårda. De har sagt upp sin trea på grund av för mycket strul och ska flytta tillbaka till Kortedala. I morgon får vi träffa dem och höra mera. Har du också erfarenheter av att bo i kvarteret Venus eller i Eriks Selins fastigheter? Eller något annat som har med hyresrätter i Göteborg att göra? Hör av dig till oss.// Gunilla

7 kommentarer om “Erik Selin fastigheter under ”skamgränsen”

 1. Nej Emil, jag säger inte på något sätt att marknadshyror skulle lösa något. Grundproblemet är, som du säger, bristen på bostäder. Men du säger att marknadshyra skulle öka nybyggnationen. Faktum är att nybyggda hyresrätter i praktiken REDAN IDAG har marknadshyror, alltså på den nivå som folk kan och är beredda att betala. Se bara på Venus.

  Att hyresvärdar skulle förlora pengar på bruksvärdessystemet är en myt. En seriös hyresvärd får med bruksvärdessystemet bra och långsiktig avkastning på sitt kapital. Visst kan man tjäna snabba pengar genom att köpa ett lägenhetsbestånd, håva in hyror samtidigt som man sparar in på underhåll och sen sälja efter några år. Men sånt har vi sett alldeles för mycket av i Göteborg, med GE Capital, Niam, Acta, etc.

  Sen håller jag med dig om att det självklart spelar roll vilken inställning hyresgäster har. Men tyvärr är det ju så att om man eftersätter underhållet så hamnar man till slut på ett sluttande plan där förfall föder förfall.

 2. Joakim så det du egentligen säger är att det eftersatta underhållet hos vissa värdar beror på att hyran sätts enligt ”bruksvärdesprincipen”. Bruksvärdesprincipen har ju helt tagit bort incitamentet till nybyggnation då byggherrarna tjänar mer på att belåna en nybyggd bostadsrättsförening och sälja istället för att bygga hyreshus. (om det nu byggs något alls pga alla NIMBY’s som överklagar ALLT)

  Så en stor del av lösningen på problemet och hjälp åt de mest utsatta är att ge dem möjlighet att röra på sig, även om de har en betalningsanmärkning. Så öka incitamentet för nybyggnation genom att införa marknadshyror. Skulle dessutom ha den positiva effekten att det ”tvingar” ut en del av medelklassen från Haga och Masthugget ut i verkligheten och där genom vända förslumningen till en gentifiering.

  tror faktiskt inte att det är underhållet i sig som ger förslumningen utan det beror mer på vilket ansvar människorna i ett område tar för sitt områd, säger man till ungar som kastar sten?, håller man upp dörren, hälsar man eller går man över till andra sidan av gatan när man möter någon på kvällspromenaden med hunden?
  Där har du det som driver förslumningen, bristen på sammanhållning och ett positivt ”vi” i ett område.

 3. Robert, det räcker inte med engagerade hyresgäster, det måste finnas en engagerad hyresvärd som lyssnar på hyresgästerna. Om värden struntar i gästerna så händer ingenting, förutom att de gäster som har möjlighet flyttar och kvar bor de som inte har den möjligheten. Området förslummas. Då bostadsbristen är så skriande i Göteborg så kommer värden fortfarande att få hyresgäster, men omsättningen är stor. Jag har själv nyligen flyttat från ett sådant område.

  Gällande omvandling till bostadsrätter så är den absolut största drivkraften till omvandling ekonomisk; man vill köpa billigt och sälja dyrt. Självklart finns det engagerade hyresgäster som vill ta ansvar för eget boende men det är en minoritet.

 4. Håller med Emil. Jag tror att engagerade hyresgäster leder till engagerade hyresvärdar som leder till bättre boende. Naturligtvis gäller det omvända, oengagerade hyresgäster leder till att hyresvärdar som är oengagerade och boendekvaliteten minskar. Det är väl anledningen till att de stora ombildningarna av hyreshus till bostadsrättshus, att hyresgästerna vill påverkar mer direkt hur standarden på deras hus skall vara och inte minst på lägenheten interiört.

 5. Hej, Bodde i Eriks hyreslägenheter 98-04. Först en etta, sedan en trea. Aldrig några problem. När vi behövde större löste det sig. Kylen gick sönder, fick en ny dagen därpå. En vaktmästare man kunde ringa om det var något och han fixade allt man bad om. Fick tapetsera om ett par rum när vi bytte lägenhet. Jobbet gjorde vi i och för sig själva. Hittade aldrig någon anledning att klaga.

 6. Hej
  Kollat genom detta ”realtidsgräv” lite. Det som slår mig är att det verkar finnas någon form av korrelation mellan de boendes driftig het och den standard/service som deras boende har.

  Kan det helt enkelt inte vara så att det är med hyresrätter som med vård, de individer som är mest pålästa, förbereda och kan systemet får även det bästa bemötandet. Människor som är lite ”drivna” ser ofta till att skaffa sig ett boende de trivs med / är nöjd med. Sen kan det ske på olika sätt antingen genom att spara och köpa, eller byta eller att helt enkelt läsa på reglerna. Människorna som inte trivs med sitt boende verkar i mitt tycke ha en annan attityd till livet, verkar som att de är inte bortskämda men förväntar sig att allt skall komma ”gratis” och om inte så åtminstone när man gnällt lite osakligt om dittan och datta. Att flytta verkar inte heller vara ett alternativ för dessa människor, antingen är det ”dyrt” eller så har de inte råd, eller så är de inte välkomna pga att de har betalningsanmärkningar osv…

  så vist det finns uppenbarligen en del fastighetsägare som har en väldigt låg standard på sitt underhåll, men anledningen till att detta kan fortgå verkar enligt mig vara att hyresgästerna inte är tillräckligt om sig och kring sig.

Kommenteringen är stängd.