En skam, tycker Kristina

Cecilia och GP TV-reportern Per-Olof Stjärnered stack ut och kollade läget på Långströmsgatan. Läget var inte alls bra, se själva:

Uppdatering 11 november:

Efter samtal med Sharam Rahim, vice vd på Balder, och Mats Arnkil, Balders förvaltare på Långströmsgatan, visar det sig alltså att Balder i förlängningen vill köpa husen där.

– Om vi köper Långströmsgatan så köper vi den inte för att ett halvår senare sälja den. Det är inte vår plan, säger Sharam Rahim.

När eller om affären blir av är oklart. Det finns ingen officiell tidsplan. Och om Balder nu köper fastigheten så kan Sharam Rahim inte säga när det kan bli aktuellt med en ordentlig upprustning av det rejält förfallna området. Balder måste sätta sig in i behovet först.

/Cecilia

6 kommentarer om “En skam, tycker Kristina

 1. M: Att renoveringen skulle öka boendekvaliteten ”enormt” kan diskuteras. Hyreshöjningarna var på 20-30% beroende på lägenhet, och skicket på lägenheterna var efter fyrtio år väldigt olika (några var fräscha, andra var ras) vilket innebar att många inte tyckte att de fick så mycket för pengarna. Många ifrågasatte också delar av renoveringen och ville diskutera innehåll, men erbjudandet som var förhandlat mellan Centerplan och HGF centralt var spikat; det var allt eller inget som gällde.

  Claes: Enligt lagen måste alla hyresgäster, 100%, skriva på om värden ska få igenom standardhöjning med dito hyreshöjning, men man har stor chans att få igenom saken i hyresnämnden om i alla fall en stor majoritet säger ja. Centerplan satte gränsen till 90%, men kom bara upp i dryga 60%, trots intensivt kampanjande. Jag skulle säga att man var ärlig i sina uppsåt att renovera, och banken stod beredd att låna pengar. Men motståndet bland en del hyresgäster var kompakt, där en liten men väldigt högljudd grupp kraftfullt motsatte sig allt vad hyreshöjningar hette. Man hävdade att hela renoveringen skulle ses som underhåll och inte som standardhöjning, trots att HGF hade varit med och förhandlat och de borde ju veta skillnaden. Jag har hört att vissa av hyresgästerna som också var medlemmar i HGF tog hjälp av just HGF att klaga, vilket ju satte HGF i en dubbel konstig sits.

  När man efter några år till slut var uppe i dryga 80% påskrivna kontrakt hade både Centerplan och banken (tyska Hypo) gått i konkurs. Själv tröttnade jag och flyttade för ett år sedan.

 2. Sveriges modernaste bredband ,men bara 18 grader varmt inne och trasiga betongtrappsteg ner till tvättstugan i källaren.
  Det här är en stor känd hyrsvärd i Tuve/Göteborg

 3. Att det aldrig blev någon renovering har förklarats med att pengarna helt enkelt inte fanns. Och när den ekonomiska krisen slog till 2008 blev detta extra tydligt.
  Mats Arnkil, som förvaltar Långströmsgatan åt Balder idag, säger att han gör vad han kan med de pengar som finns. Men det är fortfarande Centerplans budget som gäller och den Balder måste arbeta efter.

 4. Det där är en myt M, det var Centrumplan som använde som argument att 90% av alla som bor i området måste vara med på renovering, annars skulle det inte bli av. Men Centrumplan visste att det aldrig skulle bli 90% som röstar för, de ville aldrig rusta upp för de hade inga pengar. Jag är för upprustning och är självklart medveten om att det då blir en hyreshöjning, det skrev jag tom under på när jag skrev kontraktet. Sen behöver ju inte Fastighetsägaren be om lov att hålla fastighetsbeståndet i sådan kvalitet som en hyresgäst bör begära. Men inte ens det gör de!

 5. Jag är boende i de fastigheter som visas ovan och när jag flyttade in så var det snack om renovering. Som jag har förstått det så är det de boendes egna fel att den aldrig blev genomförd som den var tänkt.

  Vi fick löfte om inglasad balkong, ny fasad, nya badrum och kök. Jag har i dag en hyra på 5500kr för en lägenhet på 84kvm (inkl p-plats) och skulle få en förhöjd hyra med 800kr om renoveringen gick igenom. Detta tycker jag är rimligt då det är väldigt omfattande renoveringar som skulle öka boendekvaliteten enormt.

  I det läget var det en jävla massa folk på gatan som gick till hyresgästföreningen och började gnälla. De i sin tur bestred hela skiten och sen föll det pladask.

  Kan inte förstå hur en hyreshöjning på en lägenhet som redan är för billig för sitt läge och sin yta kan skada så mycket? Snåljåpar som inte vet vad det kostar att bo i en hyresgäst är det som ligger bakom hela problemet.

  Nu har CentrumPlan gått i konkurs och Bovista förvaltar inte längre fastigheterna på samma sätt. Får väl hoppas Balder driver igenom förslaget så det blir lite fart på det hela.

Kommenteringen är stängd.