Hyresnämnden går oftast på värdens linje

Jag försöker reda ut vad som är löpande underhåll och vad som är så kallade ”standardhöjande åtgärder” som medför hyreshöjningar. Talade precis med Charlotte Andersson som är chefsjurist på Fastighetsägarna.

– Löpande underhåll ska enligt fastighetslagen ske med ”skäliga mellanrum”. Men det står inte specificerat hur ofta det är, säger hon.

När det gäller höjning av standard tar hon golv och köksutrustning som exempel.

– Byter man från plastmatta till klinker och golvvärme är det en standardhöjande åtgärd. Eller om man byter en gammal spis mot hällspis och varmluftsugn.

Hon säger också att standardhöjande åtgärder ska ske i dialog med hyresgästerna och godkännas av dem. Om värd och hyresgäst inte kommer överens går ärendet till hyresnämnden.

– Men de flesta hyresgäster tycker att det är väldigt roligt och blir nöjda med att få uppfräschat i lägenheten, säger hon. 

Men vad händer om man inte vill ha parkett i köket?

– Något sådant fall känner jag inte till. Men om om man till exempel vill behålla sitt gamla 70-talskök efter ett stambyte kan det bli så stora merkostnader för hyresvärden att det inte är något man kan kräva.

Vill man, som en del hyresgäster i Nordostpassagen, inte ha parkett i köket är det alltså hyresnämnden som gäller.

Jag ringde Erik Elmgren, förhandlare på Hyresgästföreningen. Han hade en intressant siffra. Av 449 fall som gått till hyresnämnden i Stockholm mellan 2002-06 var det tre som gick på hyresgästernas linje.

Om det går att dra generella slutsatser utifrån dessa siffror blir det nog både parkett och golvvärme i Nordostpassagen.//Gunilla

4 kommentarer om “Hyresnämnden går oftast på värdens linje

  1. Hur är det med ”standarhöjande” åtgärder i gemensamma utrymmen?
    Om en tvättstuga är underdimensionerad i förhållande till antalet hyresgäster och utrustningen samt ytskikt har många år på nacken, är det då skäligt från hyresvärden att kalla en renovering för standardhöjning? Själv kan jag ju tycka att sånt borde ingå i det vanliga underhållet.

Kommenteringen är stängd.