Rädslan att prata

Dag 5.

En kvinna ringde mig i går och berättade om allvarliga problem i hennes fastighet. En besvärlig historia, men det mest alarmerande var kanske ändå kvinnans påtagliga oro för att hyresvärden skulle få reda på att hon talar med journalister.

– Jag är fruktansvärt rädd. Han (hyresvärden) får absolut inte veta något om det här, det är känsligt och farligt för mig.

 

En annan läsare skriver så här i ett mejl till oss:

”Jag vågar tyvärr inte ställa upp på någon intervju eller liknande då hyresgäster som gjort det tidigare här i området blivit utfrysta av förvaltare och fastighetsskötare.  Man har även blivit hotad av grannar som lever på marginalen och som är livrädda för hyreshöjningar då deras ekonomi inte klarar det( … ) Jag törs inte stiga fram offentligt då jag är rädd för repressalier!”

 

Exemplen är besvärande många. Ett axplock av kommentarer från människor vi pratat med:

”Jag vill göra ett internbyte och då vill jag inte hamna på kant med värden.”

”Vi har haft så mycket problem med värden. Om det skulle stå i tidningen också skulle det inte vara bra.”

”Jag vill inte hamna på värdens svarta lista.”

 

Vi märker att detta är allra mest utbrett bland de mindre, privata hyresvärdarnas gäster. Och frågan är – hur befogad är denna rädsla? Har man som hyresgäst inga rättigheter, inget skyddsnät? Och om man inte vill vara med i Hyresgästföreningen – vart vänder man sig då?

 

Detta kommer vi att undersöka närmare. Fortsätt att höra av er.

Många frågar om och om igen om det är helt säkert att man är anonym som tipsare.

Det är det. Vi skulle aldrig avslöja en källa, för någon.

 

Till sist:

Det blev fel i dagens pappers-GP. Artikeln om Poseidons nybygge i Gårda publicerades ju redan i onsdags och skulle inte varit med i dag igen. Artikeln som borde varit med handlar om de nedgångna husen på Långströmsgatan (se tv-inslaget här nedan.)

/Eric

6 kommentarer om “Rädslan att prata

  1. Något som bekymrar många är lyhördheten. Bor i Robertshöjd där det i princip dygnet runt vid olika tillfällen uttrycks missnöje genom knackningar i väggarna. Detta på grund av olika sorters irritation över ljud man kan höra. Detta är mycket tråkigt för alla som känner sig berörda. Trakasserier, hur de än ter sig, ska vara förbjudet. Det hemska är att man vänjer sig. Grälande högljudda par får mala på år efter år utan att något görs. Lådor flyger in i väggen som kanonskott. Väggarna är mycket tunna. Många lider säkert i det tysta. En del väljer att uttrycka sig och tala med varann. Alla reagerar olika. Människors tålamod tryter. Det är en utveckling som är tydlig. Men en ekonomisk kompensation för alla borde vara på sin plats tycker jag.

  2. Det är inte bara hyresvärdar som folk är rädda för utan även för hyresgäster. Tyvärr finns det många som lever i skräck för sina grannar som kan vara allt från missbrukare till gängkriminella. Vad ska man göra när man inte ens kan känna sig trygg i sitt hem??

  3. Oscar-då är ju frågan om det inte är så att det faktiskt är marknadsmässig!!Hur kan annars en lägenhet i Torslanda på 58 kvm (3;a)kosta ca 6500 och höjning kommer (bekräftat) med över 15% på 3 år plus generell hyreshöjning ??? Kostar en lägenhet lika mycket i Ale komun?Bergsjön?

  4. Man måste ta i beaktande att vi har ingen fri hyresmarknad. Hyresvärden känner naturligtvis att det är en ekonomisk förmån för hyresgästen att bo i en lägenhet som denne inte får en ekonomisk ersättning enligt vad marknaden kan betala. Därmed kan hyresgästen känna sig dåligt behandlad när hyresvärden ej får ta ut en markandsmässig hyra för den bostad han erbjuder.

  5. Bara en liten kommentar. Påpeka för folk som vill vara anonyma att de inte bör kommunicera med er via okrypterade mejl. Tack och lov är inte datalagringdirektivet genomfört ännu, så mobiltelefon går fortfarande att använda.

  6. Skriver här med-följer bloggen då jag är missnöjd med HGF och hyreshöjningar i vårt område,trotts lägenhet byggd 2008 finns en hel del fel och brister,detta påtalat för HGF och den man från HGF som var med i brugsvärderingen och gick med på höjningar på 14-20% i vårt område.På detta kommer givetvis den generella höjningen!!!
    Så mitt svar på ovan-nej hyresgäster har inga rättigeheter fastoghetsägare hittar dessutom alltid folk som vill hyra bostaden så de är inte rädda om sina hyresgäster….HGF där finns inget att hämta,min uppfattning är att de arbetar MED fastighetsägarna!Där tänker jag aldrig mer gå med (gick ur i oktober efter 14 år som medlem)Ja vart vänder man sig då???

Kommenteringen är stängd.