Värdar som missbrukar makten

Har fått flera tips de senaste dagarna om fastighetsägare som missbrukar sin maktposition.

En person hörde av sig och berättade om en hyresvärd som vägrar skriva kontrakt med de boende i sitt hus, trots att de bott där länge. Hyresvärden vill enligt tipsaren på så vis göra det enkelt för sig om han vill bli av med med hyresgästerna.  Han vill inte ha något onödigt papper som krånglar till det.

En annan person ringde om en värd som börjat vräka familjer i sitt hus på väldigt lösa grunder – för att sedan kunna hyra ut lägenheterna till kompisar eller andra personer som värden redan känner.

Eftersom alla som hör av sig i sådana här ärenden är rädda för vad som kan hända vågar de heller inte gå ut med namn. Skräcken för att plötsligt bli utsparkad på gatan är något de lever med varje dag.

Eric pratade med Marie Gremlin, jurist på Konsumentverket:

Är det okej att inte skriva kontrakt med sina boende?

– Muntliga avtal kan också fungera om båda är överens om det, men om hyresgästen begär ett skriftligt kontrakt så ska han eller hon få det, enligt hyreslagen.

Tycker du att man som hyresgäst ska begära det?

– Ja, det finns egentligen ingen anledning att inte ha ett skriftligt avtal. Då har man lättare att bevisa vad man kommit överens om. Jag tyker att det borde ligga i bådas intresse, så jag förstår inte varför man inte vill skriva kontrakt.

Men muntliga avtal gäller likafullt?

– Ja, de rättigheter man har är inte knutna till att det ska vara skriftligt. Och besittningsskyddet (hyresgästens rätt att få bo kvar så länge man inte missköter sig) gäller oavsett om avtalet är muntligt eller skriftligt.

Har du varit med om något liknande? Vet du värdar som missbrukar sin maktposition?

På måndag fortsätter vi att jobba med det här.

/Cecilia

5 kommentarer om “Värdar som missbrukar makten

 1. Hos de allra största fastighetsbolagen där man ”har ögonen på sig” har jag väldigt svårt att tänka mig att det förekommer muntliga hyresavtal.

  Jag tycker tvärtom mot vad konsumentverket säger att det finns ingen anledning för en hyresgäst att begära att få ett skriftligt avtal.

  Om det skulle uppstå en diskussion om vad som har avtalats, och det inte finns något skriftligt avtal, skulle hyresgästens uppfattning ha företräde i nio fall av tio så länge den är rimlig.

  Det är med andra ord hyresvärden som borde vara orolig för hyresförhållanden där det inte finns ett skrivet hyresavtal.

 2. Jenny, enligt de personer som kontaktat oss så är det långtifrån ett innerstadsproblem. Men som sagt, kan inte skriva vilka värdar det gäller just nu på grund av sakens känsliga natur.
  Kom gärna med tips om du vet något annat vi bör ta upp!

 3. Som vanligt och i detta fallet GP så är detta ett innerstadsfenomen – inte fan händer detta i Gårdsten. Fråga er själva vem som bryr sig. De ”utsatta” som reportagen handlar om. Eller dom som prenumererar på tidningen.

Kommenteringen är stängd.