”Hyresrätten känns dödsdömd”

I eftermiddag har jag och fotografen Jessica Bentsen besökt några hyresgäster i Nordostpassagen. Huset de bor i måste byta stammar för vatten och avlopp. I samband med det vill fastighetsägarna byta ut kök och badrum och höja hyrorna med nästan 30 procent.

-Man känner sig rättslös, säger Barbara Bischof, en av de boende.

Vi sitter i köket hos Anders Lundberg som bor med sin familj i en femma på 102 kvadrat.  De betalar cirka 9000 per månad. Efter renoveringen skulle lägenheten kosta närmare 12 000.

-Vi vill bo kvar, vi trivs här, barnen har sina kompisar och sin skola här. Men det är ohållbart i längden med den nya hyran, säger Anders.

Värden vill bland annat lägga parkett i köket och sätta in vitrinskåp. En del av badrummet ska bli tvättstuga. Gänget runt köksbordet är besvikna över att ägarna inte har velat ha någon dialog med hyresgästerna.

-Vi får inte ens välja färg på kaklet. Jag vill inte ha beige kakel och vitrinskåp, säger Emmy Karnerud.

Hon berättar att det gjorts stambyten i andra liknande fastigheter i Nordostpassagen. Där har det funnits möjlighet att välja vilken nivå man vill ha renoverat på. Vill man till exempel behålla 60-talsköket och slippa hyreshöjningar har det gått bra.

Ärendet ligger nu hos hyresnämnden för avgörande. Men statistiken talar sitt tydliga språk. Hyresgästerna får i stort sett aldrig rätt. Nämnden brukar avgöra tvister till värdens favör.

-Jag är uppvuxen på 70-talet och har trott att jag har något att säga till om. Det här har verkligen varit ett uppvaknande, säger Anders och lägger till:

-Hyresrätten känns dödsdömd.

Ja, hur är det egentligen med hyresrättens framtid? Det är en fråga vi tar med oss när vi försöker få träffa bostadsministern Stefan Attefall som kommer till Göteborg på tisdag. Vad vill du fråga om?//Gunilla

32 kommentarer om “”Hyresrätten känns dödsdömd”

 1. Naturligtvis ska vi höja hyrorna!
  Om vi vill få en köpstark, homogen grupp att flytta in till stan och maka på de andra, inte blanda sig med vem som helst, njuta av en ny kran i köket. På detta vis kommer samma homogena grupp att bidra till gentrifieringen, utarma sig själv och döda stadslivet.
  Naturligtvis ska vi höja hyrorna.

 2. För övrigt är det humor att Anders sitter i sitt kök med sina fyra Eames-stolar á 2000 kr och gråter ut i GP för att han ska behöva betala en skälig hyra. Trovärdigheten försvann plötsligt…

 3. @Macken, @Gud
  Hej, att vi ökat hyrorna på Mackliersgatan beror inte på stamrenoveringen. Den ingår i underhållsplanen för dessa två fastigheter och betalas med avsatta medel. Anledningen till hyreshöjningen är att vi iordningställer kök med mera vilket är en standardförbättring. Styrande för hyressättningen är den så kallade brukshyran. Det innebär att omgivningen är styrmedel för hyressättning. Och hyran sätts alltid i förhandling med hyresgästföreningen, som har till uppgift att ta hand om hyresgästernas intressen. Så har självklart även skett i detta fall. Precis som @Gud kommenterar ditt inlägg så innebär en upprustning av fastigheterna en värdesäkring för HSBs medlemmar som ju är ägare till alla de hyresfastigheter HSB innehar. Vi har inga aktieägare att ta hänsyn till, inga vinstmaximeringskrav. HSB är en medlemsägd, politiks och religiös oberoende kooperativ förening, där medlemmarnas bästa och intresse sätts i främsta rummet. Hälsar Cecilia

 4. Jag är student och bor med min sambo i tvåa på 59 m2 som kostar dryga 8000. Väldigt dyrt med tanke på att det är en studentlägenhet. Standarden är ok (relativt nybyggd) men absolut ingen lyx. Vi har exempelvis bara linolium mattor till golv, ingen diskmaskin, ingen tvättmaskin osv. Så 12 000 för 5 rum och kök låter relativt billigt i mina öron, tragiskt men sant..

 5. 102 kvm i ett av Göteborgs populäraste områden för 12 000 SEK är ett kap. 117 SEK/kvm är som hittat. Bara för att dom varit bortskämda med låga hyror tidigare ska dom inte sitta och beklaga sig nu. Vad ligger kvadratmeterhyran på i Sannegårdshamnen eller Eriksberg?
  När ska GP sluta sparka in vidöppna dörrar?

 6. Och Christer Sjögren han använder sig utav en Bärbar LapTop, som han har kopplat in Telia Mobilt Bredband med ett 3G-Modem, och denna funktion fungerar på exakt samma sätt, som man använder en Stationär Dator, en med denna teknik, som kan Christer Sjögren hålla Kontakten då.

 7. Jag betalar nästan 8000 för en lägnhet på 69 kvm torslanda.Kanske ska marknadshyror kollas upp??

  HGF?

 8. Jag betalar nästan 5.000 för en etta på 40 Km i Guldheden
  12.000 för en femma i Linnéstaden låter billigt enligt mig.

 9. Bostadsrätt är faktiskt ganska löjligt….
  Vart har äganderätten tagit vägen???
  Bygg bostäder som man äger själv…
  Hyresrätt stannar…giriga fastighetsägare är ju inget nytt precis..

 10. @Macken:

  Fastigheten Johanneberg 48:5 har idag ett marknadsvärde som ligger i spannet 75- 80 000 000 SEK. Köpeskillingen uppgår till drygt hälften av dagens uppskattde marknadsvärde. Detta är offentliga uppgifter. En upprustning av kåken värdesäkrar HSB-medlemmarnas sparpengar och erbjuder framförallt de boende i huset ett markant bättre boende. Den nya högre hyran sätts efter jämförelse med likvärdiga upprustade hyresobjekt på Göteborgs bostadshyresmarknad.

  Vänligen
  Gud

 11. Hej och tack för att ni var med och fyllde bostadshusen i centrala stan och gjorde det lätt för oss att genomföra marknadshyreliknande avgifter. Nu har vi uppnått det vi ville och ni som en gång letade er in till centrum kan flytta tillbaka till ytterområdena!
  //Hyreshaj och 40-talist.

 12. Bor man i en äldre fastighet i flera år, betalar man i förskott för underhåll. Det finns en underhållsplan som ska följas, som innefattar stambyte, underhåll och reparationer.
  Det är inte ok att höja hyran för normalt underhåll. Tycker det är bedrövligt att genom lyxrenoveringar höja hyran så människor inte kan bo kvar i bostäder de har bott i många år. Är det en seriös fastighetsägare ska det finnas pengar till normalt underhåll utan att behöva höja!

 13. Hej ni som bor på Eriksberg, sluta jämföra era lägenheter med övriga. Ni betalar för läge, för onödig lyx och för att det är nya och moderna lägenheter. Plus att ni blir blåsta på köpet. ni betalar mer än vad lägenheterna är värda. Så om ni tycker att vi andra ska anpassa våra hyror för att det ska vara mer berättigat med era hyror känns lite egoistiskt.

  12000 för en 5-a kan vara för mycket och för lite. Det beror på skicket. Men de känns fel att höja hyran när man renoverar köket/badrummet. För den har man betalat för under många år, och kommer betala för i många år. Hyran borde täcka renoveringar, oplanerade och planerade. Och den gör det också, men som överallt i samhället i dag, det ska tjänas så mycket som möjligt. Varför inte göra det när man kan?!

 14. Det där med ”marknadsmässiga” hyror är intressant. Säg mig, vad händer när marknaden kollapsar, skall inte hyrorna i en hyresrätt sänkas då? Har det någon gång blivit en hyresänkning i en hyresrätt p.g.a till exempel förgående hyresgäst slitage!? Hyresvärdar tar ut så mycket hyra för gamla inventarier men när det gäller att ersätta dom gamla med nya då måste den gamla inventarien mer eller mindre brinna upp först eller självförstöras på annat sätt. Dessutom är marknaden bara en ren spekulationbluff som gynnar dom allra rikaste. Dessutom har priserna på bostadsrätter i Eriksberg sjunkit med 400.000kr i utgångspris. Bara helt apropå.

 15. 9000 KR för en 5:a som ligger mer eller mindre centralt. Det är i mina ögon jäkligt billigt. Vet 1:or som ligger runt 6000kr. Så kan inte säga att de har så mycket att klaga över. De har bott bra billigt fram tills nu.

  Sedan undrar man om vissa ens läser artikeln innan de kommenterar. Eller bara skriver kommentarer för att klaga och sedan inte har många rätt i slutet.

 16. Med all respket kära hyresrättsinnehavare; det brukar vara sådana som spottar oss i ansiktet som äger våra bostadsrätter. Oftast får man höra att vi är kaptalistsvin och att vi ”spelar” (dvs, vi har köpt lägenheten för att spekulera och tjäna pengar):

  IN YOUR FACE.
  Det är helt rätt att hyrorna anpassas till verkligheten.
  Det är så att fastighetsägarna har också lån i fastigheterna.
  Det kostar att byta ut ditt kylskåp när det går sönder.

  Varför blir du förvånad? Ens suckar när de vill höja hyrorna med 30 procent?

 17. 12000 för en trea vad är de för fantasi summer.snart är de ett klass samhäle där bara rika har råd att bo i lägenhet.
  dom fatiga får bo på gatan.är de så ni vill sverige ska utveklas.och huset de är tal om renoveras ju så de har ju 30 år på nacken så de har nog redan betalat sig flera gånger om.kapitalet suger

 18. Ett byte av stammar måste väl ändå räknas som underhåll, även om det inte inträffar lika ofta som gräsklippning eller ommålning.

 19. Helt rimlig hyra 12.000:- med nytt kök o badrum. Jag och 400 andra tar den direkt om det inte passar. Enda sättet att få igång nyproduktion av hyresrätter är att det går att få ekonomi i det.

 20. Reallönerna har varit konstanta medan vinsterna i industrin skenat som följd av produktivitetshöjningar som gjorts möjliga av ny teknik. Löneökningarna är inga ökningar, det är knappt ens kompensation för inflationen.

  Det är absurt att så stora delar av inkomsterna går till ett gäng ägare som inte behöver röra en fena för att plocka ut vinster. Det som behövs är kraftig nybyggnation, alternativt konfiskation av alla hyresfastigheter. Behovet är skriande och samhället har resurserna. Det finns horder av arbetslösa som lätt kan sättas i arbete, men tyvärr är marknadsekonomin ineffektiv när det handlar om att maximera det som inte rör kapitalisters egennytta.

 21. HSB i Göteborg genomför en sk stamrenovering i Johanneberg på adressen Mackliersgatan 2 o 4

  Hyreshöjningen är minst 30 % i vissa fall upp med 50 % o då talar vi om underhållarbeten. Stambyten, el , avlopp etc = allmänt underhåll!!

  Dem flesta lägenheter hade ”nya kök” från 1995 -2005 ändå så genomför , socialistiska HSB denna åtgärd .
  HSB talar om standardhöjande förbättringar !!! Något vi inte märkt något av.

  Vi lever i en socialistisk korrumperad stad , styrd av sossar ! Hyresgästföreningen (hyresvärd HSB ) liksom Hyresnämnden går hyresvärdarnas väg .

  Notera är att HSB köpte dessa båda orenoverade o obesiktigade fastigheter för 80 000 000 kr 2006. En oberoende värdering var max 30 000 00 kr för fastigheterna tillsammans.

  HSB har alltså slarvat bort minst 50 miljoner kronor av medlemmarnas sparpengar !

  Vad hade HSB kunnat bygga för dessa pengar istället ?

  /Besviken medlem

 22. Håller med om att hyresrätten känns dödsdömd. Hyresgästerna har ofta inte råd att ta sig in på bostadsmarknaden eftersom de aldrig blivit rika på tidigare lägenhetsaffärer; till synes det enda lagliga sättet att bli rik på i Sverige. Synd att makthavarna är mer måna om sin egen privatekonomi än om hur Sveriges nya underklass har det. Snart är jag färdigutbildad läkare och då tänker jag emigrera, är inte intresserad av att belåna mig över öronen för att få tak över huvudet.

 23. Jag bor som ensam vuxen i en 3a på 84kvm med min dotter i Eriksberg. Den kostar 10800:- med bilparkering. Sen kommer elen till utöver detta. Den är byggd årsskiftet 2010/2011.

  12000:- för en 5a på 102kvm med sprillans kök & badrum mitt i stan är väl ett överkomligt pris?

  Jag är givetvis inte nöjd med den min hyra, men i relevans mot vad denna lägenhet kostar och ligger, så tycker jag inte att det är så dyrt.
  En nyproducerad lägenhet i exempelvis Härryda eller Lerums kommun är lika dyr som min.
  Det finns både fördelar och nakdelar med marknadshyror, men får man en så gott som nyrenoverad lägenhet, så blir ju priset därefter. Förr eller senare kommer ju ”den stora renoveringen” och då går ju priset upp, tyvärr.

 24. @Rasmus: Bara för att värden går i konkurs så rivs inte huset, däremot så vet man aldrig vad som händer ur ägarsynvinkel. Har man tur är det ett annat stabilt bolag som tar över eller så blir det bostadsrätt. Har man otur så blir det något bolag som bara vill tjäna snabba och enkla pengar och inte lägga pengar på underhåll.

 25. Svar till socialiberal med tungd på social

  Ekvationen för höga hyror än mycket enkel tycker jag.

  Vi har inte haft någon lönesäkning på mycket länge bara höjningar i avtalsrörelsen. Mer pengar till löntagare = mer för hyresvärden att betala på ALLT han / hon köper !. Så någonstans måste ju vi som hyr betala för detta kalaset. Min slutsatts är att: Ökar lönerna ökar värdens kostnader för UNDERHÅLL, RENOVERINGAR, DRIFT OCH LÖNER m.m. Man blir lite sur av att det hela tiden gnälls. Se hela bilden av vårat samhälle istället.

 26. I Sverige har vi haft ett system som gör att människor med olika ekonomiska förutsättningar kan bosätta sig även i staden och inte i förorter med lägre standard. det vi nu ser ske med hyresrätter är att alla som en gång hade möjlighet att bo i city inte längre kan. var ska de ta vägen? var ligger det social ansvar ett samhälle har?
  när man betalar hyra borde inte del av den gå till underhåll så att denne historia inte upprepas. men tydligen har en stark svängning skett i Sverige sedan 1994, nu gäller ekonomernas lag även bland kommunala bostadsbolag. maximera vinst, utan tanke på att personen du sätter på gatan betalt hyra i 30år och har pension numer.

 27. Jag ock min sambo betalar lite över 10 000 / mån för en trea som vi hyr i Eriksberg.
  Så en hyra på 12 000 för en femma verkar ju vara ett lågt pris tycker jag.
  Sedan så förstår jag inte varför man skall gnälla som den när värden tänker renovera och höja hyran. Man skriver ju faktiskt på ett kontrakt när man flyttar in, har man inte läst det så får man ju skylla sig själv !? Eller vill man att företaget som äger fastigheten skall gå i K K och huset rivas ?

 28. Vi har rent control i Sverige , dvs ett socialistiskt system där fastighetsägaren inte får ta ut marknadsmässigt hyror. Tur i oturen får dessa företag dra av momsen & andra kostnaderna.

  De norska socialisterna valde en annan väg efter kriget . De uppmuntrade vanligt folk att bygga vettiga småhus med två separata lägenheter i . En lägenhet kan man hyra ut utan att behöva betala skatt. Till och med med marknadshyror.
  Många småhustillverkarana i Sverige exporterar sådant hus till vanligt folk i Norge . Ibland utomstående som hyr lägenheten , ibland släkten. Och staten slipper investera hundratals miljarder att bygga lägenheter.

Kommenteringen är stängd.