Hus som faller isär

Har varit på Storgatan 35 för att titta på ett hyreshus där fasaden är minst sagt sliten. På sina håll har den surrats fast med spännband. Huset ägs av KB Storgatan 35, men jag har inte fått tag på någon ansvarig än.

Oavsett hur farlig det här huset är för förbipasserande så började jag fundera på vem som egentligen tar tag i ett problem av den här sorten. Att fastighetsägaren är ansvarig för underhåll och eventuella skador som uppstår i och med att till exempel en bit fasad trillar ner i huvudet på någon är självklart.

Men finns det någon annan som kontrollerar?

Ringde kommunen men där var förvirringen stor kring om det finns någon som håller på med inspektioner av det här slaget.

Hos polisen kan det bli aktuellt med en insats – men oftast efter det är för sent.

– Om delar av fasaden i form av sten eller murbruk trillar ner och det finns risk för att skada personer som passerar, då är det allvarligt men ingenting vi brukar göra något åt. Om vi ser en uppenbar fara kan vi spärra av, men det är ytterst sällsynt. Skulle man se att en balkong är sprucken och sönder och det finns en uppenbar risk, då kan det bli tal om en anmälan, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Så det blir en polissak först efter att det inträffat en olycka?

– Oftast är det nog tyvärr så. Efter att det hänt något kan man komma fram till att det handlar om bristfälligt underhåll.

När det gäller snö och istappar finns det däremot en annan kontroll. Där ingriper polisen oftare om det behövs.

Hos räddningstjänsten är det också ovanligt att man griper in i sådana här ärenden.

– Räddningstjänsten ska förhindra olyckor och ta hand om dem om och när de inträffar. Därför kan detta hamna på vårt bord, säger Tomas Gustafsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Men det är ingen vanlig syssla och Tomas Gustafsson poängterar att ansvaret ligger hos fastighetsägaren.

– Om det är så att stenar faller ner på gatan så är det ett allvarligt problem. Men om vi vet om att det ser illa ut någonstans är ju det någonting vi får åka ut och titta på, så får vi göra en bedömning på plats utifrån vår insatsledare.

Har du varit med om hyresvärdar som nonchalerar underhållet så pass mycket att det blir en fara för allmänheten?

I morgon försöker jag nå fastighetsägaren igen. Vill veta hur tänket går kring de där spännbanden och framtida underhåll.

Uppdatering 15 november:

Har vid flera tillfällen försökt nå fastighetsägaren, men utan resultat. Fortsätter att ringa.

/Cecilia

3 kommentarer om “Hus som faller isär

  1. Inte alls skumt i sig att det är KB.
    Fastigheter ägs ofta som KB då det underlättar förvaltning och framförallt enklare vid försäljning av fastigheter om fastigheten kan säljas som bolag. Sedan kan det naturligtvis vara både seriösa resp oseriösa ägare bakom detta bolag.

  2. Fruktansvärt att det är lagligt att missköta en fastighet på detta sätt. Den borde vara kulturminnesskyddad och kräva ett visst underhåll. Det är viktigt att fastigheter som denna sköts för den gör Göteborg till en fin stad. Att bolaget är ett KB säger ju direkt att de är skojjare/fifflare. Skriv en ny artikel och presentera tydligt personerna bakom kommanditbolaget, att hänga ut dem offentligt i media är det enda som fungerar.

Kommenteringen är stängd.