Vad vill du fråga bostadsministern?

Han bor i Jönköping och är civil- och bostadsminister.

Dag 8.

Ny vecka, nya tag, samma ämne: Hyresrätter.

I morgon kommer bostadsministern Stefan Attefall till Göteborg och Hem ljuva hem har utlovats en intervju.

Vi tänker fråga ministern om hur han ser på hyresrätternas utveckling, om han anser att hyresgästernas rättigheter är tillräckligt starka, och om det ställs nog höga krav på hyresvärdarna.

Hyresgästerna som Gunilla träffade i går säger ju att hyresrätten känns dödsdömd, och att man som hyresgäst känner sig rättslös. Hur ser ministern på det?

Mejla oss om du har fler idéer på frågor som vi bör ställa till Attefall!

 

Övriga grejer på agendan idag:

Historik: Hur har egentligen hyresrättens status förändrats sedan miljonprogrammet på 60-talet? Gunilla spanar bakåt i tiden.

Pappersinferno: Cecilia har begärt ut miljöförvaltningens alla förelägganden om viten de senaste åren. En vänlig själ på kommunen har nu börjat pytsa ut dessa, värd för värd. Kämpa, Cecilia.

Vräkta familjer: Vi har fått in flera liknande berättelser om hyresgäster som får en ny värd – och plötsligt inte är önskvärda längre. Vad krävs egentligen för att få vräka någon?

Studentlägenheter: Flera har hört av sig och påtalat vad de tycker är orimliga hyror. För väldigt små lägenheter. Till människor som har dåligt med pengar. Vi försöker ta reda på hur det blivit så här.

/Eric

3 kommentarer om “Vad vill du fråga bostadsministern?

 1. Varför inte gör såsom de norska socialisterna ? De har inte pomperiposaskatt för den som hyr ut del av sitt hus . Och marknadshyror tillåts för uthyrning av del av småhus.

  Läget idag :
  Hyr man ut 25% av ens hus , får man inte dra av 25% av de faktiska kostnaderna . Då går ofta back, ty vanligt radhus kostar ju i städerna 2-5 miljoner.
  Och man får inte ta ut marknadsmässigt hyror heller. Ja , ännu strörre förluster.

  Konstigt nog , bor man i hyreshus ,och tar emot betalande hyresgäster , får hon /han dra av de FAKTISKA kostnaderna för den del som hon /han hyr ut ! Och ev. överskott beskattas med 30% .
  Man kan tjäna pengar på andras fastighet alltså , utan att riskera egna pengar etc.

  Det kostar ju 450 miljarder att bygga 200 000 nya lägenheter. Det vore förnuftigt att befria småhusägarna som vill hyra ut del av sitt hus från pomperiposaskatten . Men lagstifta att den del som hyr ut måste ha egen ingång , pentry & WC . Och ej lyhörd ( Så hyresgästerna kan ha eget liv & ej störd av värden ) .

  Och hyreshöjning på max 5 % per år. Avtalsfrihet skulle gälla , dvs vill båda parter vara överens om en hyreslängd på 20 år , har inte värden rätt att bryta avtalet utan att betala en skadestånd om värden inte kan ge hyresgästen ersättningsbostad i samma kommun. Detta gäller bara om hyresgäster inte bryter mot avtalet ( Betalar hyra i tid , vårda bostaden , ej stör omgivningen ) . Detsamma gäller hyresgästen , bryter hyresgästen avtalet , skulle den betala skadestånd .

 2. Varför inte tillåta en ny form av hyresrätt ?

  51% ägs av hyresgästerna , 49 % av kommunen & staten.
  Inre underhåll svarar hyresgästerna .
  Fond för stambytte , fasad- tak- , elrenovering.

  Hyresgästerna får sälja lägenheten . Efter att ha bott där i minst 5 år , får hyregästerna behålla 50% av vinsten ( Då slipper man folk som bara vill spekulera & tjäna pengar på ev. skattebetalarnas subventioner )

 3. Utförsäljning pågår av (inte minst centralt belägna)hyresrätter till nybildade bostadsrättsföreninagar, som får köpa till rabatterat pris och säljer sedan med garanterad vinst.

  Samtidigt är efterfrågan på hyresrätter mycket stor bland inte minst unga då takten på byggnationen av hyresrätter är mycket låg. Dessutom är hyran på nybyggda hyresrätter mycket hög.

  Attefall: Vad vill regeringen? På vems sida är ni? Bostdsrättsföreningens eller hyresgästens?

Kommenteringen är stängd.