”Vi tycker att det är så fint”

Nu har jag pratat med Britt Steiner, en av ägarna till Vegab Förvaltning AB som äger huset i Nordostpassagen.

-Som ägare är vi inte involverade i hyressättningen. Det är parterna som sköter det, säger hon.

Hon hoppas att ärendet går vidare i hyresnämnden snart så att upprustningen av fastigheten kan komma igång. Britt Steiner är nöjd med den visningslägenhet de byggt om.

-Vi har valt detta och tycker att det är så fint. Vi vill att det ska vara lika fint som i en bostadsrätt.

Men kunde inte hyresgästerna få vara med och bestämma lite mer när det gäller nivån på ombyggnaden?

-De får välja mellan två olika kakel och de kan välja bort tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin och mikro.

Jo, men andra fastighetsägare har till exempel låtit hyresgästerna välja nivåer som påverkar hyran mer.

-Upprustningen är ingenting vi kan komma undan. Vi måste göra detta. De flesta av hyresgästerna sa redan efter första visningen ”det här vill vi ha”, säger Britt Steiner.

8 kommentarer om “”Vi tycker att det är så fint”

 1. BRITT angående detta så äger ni HGF anser jag-de sätter höga hyror tillsammans med ägare(det var iaf de som förhandlade om våra hyror)vi har lyhördhet,massa fel i våra lägenheter byggda 2008 inga gemensamma utrymmen så som cyckelföråd sammlingslokal eller tvättstuga annat inte heller närhet till centrum eller affär överhuvudtaget.Våra hyror är höga.Vi bor trånt.Va sägs om en fyra på 69 kvm?Hyra på 7300 kommer höjas 11% till + den årliga hyreshöjningen??Så om ni eller HGF förhandlar spelar inte för mig någon roll ni går mot samma riktning!!! Vid dessa bruksvärdesförhandlingar tas hänsyn till fastighetens och lägenhetens standard, utrustning i lägenheten och i gemensamma utrymmen som tvättstugor, trapphus och gårdar. Närhet till centrum, affärer, förskolor och goda kommunikationer, men också områdets läge vägs in när hyran förhandlas fram.
  EWA-hyrorna kan vara höga i BRF men inte kan du kalla oss som bor i hyresrätter gnälliga.Tror inte din hyra ligger på 1500 sek kvm/år ??Gör du något i din lägenhet gör du det åt dig själv…jag flyttar gärna till BRf men har tyvärr inte råd!Om min kyl går sönder kanske jag får en ny,men jag får inte välja vilken…jag kan inte själv bestämma hur det ska se ut i min lägenhet om ägaren ej gillar detta får jag betala….

 2. Till Johan Grönlund:
  Nej, det är inte vi som ägare, som bestämmer hyran. Det är Hyresgästföreningen som förhandlar hyran med Fastighetsägarföreningen i Göteborg för vår räkning. Bruksvärdeshyra är det lagstadgade hyressättningssystem som används i Sverige i dag. Vid dessa bruksvärdesförhandlingar tas hänsyn till fastighetens och lägenhetens standard, utrustning i lägenheten och i gemensamma utrymmen som tvättstugor, trapphus och gårdar. Närhet till centrum, affärer, förskolor och goda kommunikationer, men också områdets läge vägs in när hyran förhandlas fram.

 3. Klart hon är med och sätter hyran, hon bestämmer ju hur lägenheten ska se ut och därmed standarden vilket avgör hyran.
  Upprustningen är ju sällan det som hyresgästen emotsätter sig, utan snarare ”pyntet” som höjer hyran.
  Hur menar ni att vi som inte har pengar ”över” till topplån ska bo, om inte i hyresrätt? Och ska vi då förpassas till de områden som överklassen väljer bort för att hyresvärdarna ska kunna få mer ut av sitt ägande? Den som har han får, eller?

 4. Hyrorna i hyresrätter idag är nästan lika låga som hyrorna i bostadsrätter.Vi med bostadsrätter betalar för att få en lägre hyra. Bostadsrättsföreningar kämpar för att inte behöva höja hyrorna. Hur de stora bolagen får det att gå ihop med så låga hyror mitt i stan, förstår jag inte. Hyresrättsinnehavare klagar på höga hyror men de står själva inte för någonting inne i bostaden. Att kunna ringa in någon och fixa kyl- och diskmaskin är ingen liten kostnad. För att det ska gå ihop, även för fastighetsägare är det inte konstigt att hyrorna måste höjas. Jag förstår inte gnället. Hyresrätt idag är mycket billigt!

 5. Nej i det sjuka Sverige får inte den som byggt och äger ett hus i överenskommelse med en hyresgäst bestämma hyreskostnaden. Det ska en socialistisk organisation som inte har något med saken att göra besluta.
  Dags att flytta till ett sundare land!

 6. Din hyresvärd skulle kanske – jag säger kanske -vilja ha en marknadsanpassad hyra. Den hyra du betalar för att bo centralt i landets andra stad, på Nordostpassagen är mycket låg jämfört med hur det ser ut i världen i övrigt. Hyran förhandlas i sossesverige av Hyresgästföreningen.

 7. Va? vad menar hon med att som ägare är vi inte inblandade i hyresättningen? är väl de som bestämmer hyran? Någon som kan förtydliga vad hon menar?

Kommenteringen är stängd.