Vad är detta?

Nu sätter vi fokus på hyresrätterna i Göteborg. Lägenheterna, husen, värdarna – och de boende. Vi vill helt enkelt ta reda på varför skillnaderna mellan de välskötta och de sämre skötta husen har växt, och hur det påverkar människorna som bor där.

Har du du själv drabbats med kört fast? Vi kan ta frågan vidare till de ansvariga. Har du tips på misskötsel? Bilder, dokument eller videoklipp som kan vara intressanta? Eller vill du bara följa vårt arbete med den här granskningen? Då ska du gå in här – ofta.

Eric Hilmersson är redaktör på gp.se och en av dem som kommer att jobba med granskningen.

Varför väljer GP att granska hyresrätterna?
– Vi tror att det är ett ämne som berör väldigt många göteborgare och att många också känner sig maktlösa gentemot bostadsbolagen. Vi ser signaler på orättvisor. Det finns statistik som visar att klyftan mellan den som trivs bäst och sämst har ökat. Det är en spricka som bara växer. Vi inleder i dag med att skildra två kvinnor som lever i två helt olika verkligheter. Den ena uppger att servicen från hyresvärden fungerar perfekt och att hon stortrivs medan den andra har fuktskador i sin lägenhet och kämpar för att få detta löst.
Hur vill ni att läsarna ska delta?
– I dag startar vi en blogg som heter Hem ljuva hem och som kommer att ligga på gp.se. Via bloggen, eller genom att mejla eller ringa oss ska läsare kunna höra av sig till oss med tips om vad de har varit med om. Vi vill att läsare engagerar sig och hjälper oss med personliga berättelser – och förslag på hur vi ska jobba vidare med ämnet. Om man som boende känner att man kört fast, så kan GP ta frågan vidare och ställa de ansvariga till svars.
Kommer folk våga höra av sig?
– Ja, läsarna kan vända sig till oss utan att vara rädda. Vi skyddar våra källor och vill att folk ska våga vara kritiska och ta upp problemen. Man har alltid rätt att välja anonymitet om man så önskar.
Vad är skillnaden mellan ett realtidsgräv och en vanlig granskning?
– Det nya för oss är att vi har en blogg som alla kan följa, där vi kontinuerligt uppdaterar hur arbetet fortskrider. Det blir både en dagbok och en nyhetskanal. Genom att vara så öppna som möjligt tror jag att vi kan öka engagemanget från läsarna, och förhoppningsvis kan vi vinna i förtroende.
– Webben blir den naturliga huvudkanalen i denna granskning. Där kommer artiklarna att publiceras i takt med att de växer fram, men det kommer även att synas i tidningen.
Vad hoppas du att den här granskningen ska resultera i?
– Det är nästan omöjligt att veta och det är upp till läsarna. Men jag hoppas och tror att vi kan vända på en hel del stenar och att människor som annars inte kommer till tals kan göra det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hem ljuva hem?

Om cookies på våra tjänster

!

GP:s bloggar sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda GP:s bloggar godkänner du detta. » Om cookies och personuppgifter