Världens mest ointresserade man

Peter Gerhardsson lämnar Hisingen efter säsongen och om det är bra eller dåligt får framtiden utvisa. Jag kan bara konstatera att det är en intressant man som nu bestämt sig för att gå vidare i livet.

Och framför allt en väldigt ointresserad man.

Låt mig förklara.

Som journalist försöker man alltid hitta vinklar och se mönster. Man rotar i arkiven, kollar statistiken och så hittar man nåt. Hm, Häcken har förlorat 300 matcher i rad mot Gefle. Intressant. Det ska jag ta upp med tränare Gerhardsson, tänker man.

Och då kommer det. Svaret från Gerhardsson som jag hört fler gånger än något annat svar: ”Det där är fullständigt ointressant.”

All research, alla analys man ägnat sig åt, alla förberedelser och allt letande efter en ny vinkel tar han i sin hand, skrynklar ihop och låter falla till marken.

Jag kunde inte låta bli att googla ”Peter Gerhardsson” och ”ointressant” och … jag fick en hel del träffar. Om man säger så.
Ett axplock av vad Peter Gerhardsson tycker är ointressant:

Trender. April, 2014. Häcken har fem raka matcher utan seger. Fotbollskanalen vill veta hur Gerhardsson ser på det:

”Det fungerar inte så, vi vann tre i början, nu har vi inte vunnit. Men tittar man på det vi presterar så är det totalt ointressant med trender.”

Landslaget. April 2015. Gerhardsson berättar för GT varför han inte analyserar landslaget.

”I Sverige tror jag att vi tittar och inspireras för mycket av landslag, rent taktiskt. I klubblagsfotbollen har man mycket mer möjligheter att jobba med många olika saker. Att sitta och titta på varför det inte fungerar i ett försvarsspel mellan Antonsson och Granqvist, det är helt ointressant.”

Siffror. Arsenals göteborgska fanclub träffade i februari 2013 Gerhardsson för snack om favoritlaget. På frågan hur Arsenal ska spela blev svaret:

”Spela en passningsinriktad fotboll med en tydlig 10 roll med en riktig playmaker, sifferkombinationer är ointressant för mej.”

Förväntningar. I januari 2014 ville Svenska fans veta hur han ser på att förväntningarna ökat på Häcken.

”Ja, det är alltid så att resultaten påverkar och ligger till grund för förväntningarna så det kommer det säkert att göra. Sådant där är annars tämligen ointressant och personligen påverkas jag inte av det men det finns säkert de som gör det.”

Poäng. I september 2013 konstaterade Aftonbladet att 30 poäng förmodligen skulle räcka för att klara kontraktet. Häcken hade då tagit 25.

”Ingen aning, totalt ointressant, det som gäller är att vinna och det måste vi göra i nästa match mot Helsingborg och i nästa efter den.”

Tabellen. I april 2010 frågade MFF i sitt matchprogram Häckentränaren vad lagets målsättning var kommande säsong.

”Vi talar inte om resultatmålsättning. Vi talar om att utvecklas och bli bättre som individuella spelare. Det viktigaste för mig är att spelarna är etthundra procent motiverade på varje träning och varje match. Den exakta tabellplaceringen är ganska ointressant.”

Rättvisa. I augusti 2012 undrade SVT om Gerhardsson tyckte att 0-0 mot Malmö var ett rättvist resultat.

”Rättvist, orättvist. Det är ointressant. Med lite bättre kvalitet hade vi kunnat vinna matchen. Med lite bättre kvalitet från Malmös sida hade de kunnat peta in en boll.”

Anfall och försvar. I maj 2014 hade Expressen hittat en pigg vinkel. Tyckte de. Ingressen talar för sig själv:

”När toppmötet Häcken-Kalmar avgörs tisdag kväll möts seriens bästa anfall och det starkaste försvaret.
– Totalt ointressant, tycker Häckens tränare Peter Gerhardsson.”

Statistik. I mars 2013 påpekade Expressen att Waris Majeed gjorde hela 23 mål säsongen innan. Svaret?

”Siffror och statistik är helt ointressant, säger han. Förra året är historia. Jag tänker inte på det vi har bakom oss utan bara på det vi har framför oss.”

Genrep. I mars 2015 undrade vi på GP hur han såg på att Häcken förlorat två raka matcher inför säsongspremiären mot Hammarby.

”Det här har ingen betydelse när vi kliver ut på Tele2, det är totalt ointressant. Det är mer prestationen och de svar jag fick gällande spelare som kan visa sig till lördag.”

Janne Andersson. I april i år kulminerade kanske Gerhardsson ointresse. Det var efter derbyt på Gamla Ullevi, och GP hade den dåliga smaken att fråga hur han såg på att Janne Andersson just presenterats som ny förbundskapten. Gerhardsson tog ett djupt andetag och proklamerade med sällan skådad emfas exakt hur lite han brydde sig om detta.

”Det där är jag totalt ointresserad av. Jag har precis spelat match med BK Häcken. Ni får återkomma om ett år eller nåt.”

Sa Gerhardsson. Och det tänker jag göra. Den 6 april nästa år kommer jag ringa till Peter Gerhardsson och fråga hur han ser på att Janne Andersson tagit över landslaget. Det blir spännande att höra!

Jag hoppas att ni som läser detta förstår att det är skrivet med glimten i ögat. Peter Gerhardsson är naturligtvis ingen ointresserad person, snarare en väldigt engagerad och seriös fotbollsman. Men han står inte ut med enkla förklaringar, och han köper inte vinklar som han tycker är krystade eller baserade på dåtid istället för nutid.

Som journalist har man ibland förbannat denna inställning, men samtidigt så är det ju bara att erkänna att vi stundtals letar mönster där något sådant inte finns, att vi hittar ”trender” där det snarare är tillfälligheter som lett oss till ett fullbordat faktum.

Och jag vill betona att Gerhardsson aldrig är otrevlig mot media. Han kan vara bitsk, lite grinig ibland, men visar alltid respekt, är tillgänglig, ringer tillbaka och bjuder på tankar och funderingar som ofta är minst lika intressanta som våra förutbestämda vinklar.

Jag har haft många roliga samtal med Gerhardsson, och även om han själv använder ordet mer än någon annan levande människa så tror jag att vi kan slå fast att han själv aldrig är ointressant.

3 kommentarer om “Världens mest ointresserade man

  1. Gerhardssons uppdrag är att vinna matcher, allt som inte bidrar till det uppdraget är ointressant. En bra inställning av en professionell tränare!

    Att journalisterna har ett annat uppdrag är deras bekymmer…

  2. Härligt att en så ointresserad blaska ägnar denna intressanta man några rader trots att det inte är match. Sent skall syndarna vakna…

  3. Given fråga: när är det i så fall intressant även för en man som Gerhardsson?

Kommenteringen är stängd.