Drömscenariot: Schelin avgör

Hallå, vänner!
Er utsände har nu bänkat sig på kanotarenan vid lagunen Rodrigo do Freitas, som ligger vackert inbäddad bland höga, lummiga berg här i Rio.
Mitt foto gör inte det hela rättvisa:
kanot

Planen är i alla fall att Petter Menning ska ta sig till final här idag. Och det litar jag på att han gör. (Uppdatering: Det gjorde han inte.)

Men apropå finaler så väntar ju dagens höjdpunkt lite senare. 17.30 lokal tid, och alltså 22.30 svensk tid.
Sverige mot Tyskland, OS-final, fotboll.

Jag är, som ungdomarna säger, pepp. Oerhört pepp.
Sverige har ju verkligen krigat sig till den här finalplatsen. De har spelat med sina hjärtan, lungor och ben på ett sätt som vissa (Hope Solo) kallat för ”fegt” men som de flesta av oss tycker har varit fantastiskt inspirerande att se.

Final i dag alltså. Den största matchen för svensk damfotboll genom tiderna.
Och jag har ett önskemål, ett drömscenario: Lotta Schelin avgör.
Hon, om någon, har krigat detta OS. Hon får ibland kritik för att hon inte är lika vass framför mål som hon var för några år sedan (hon har ju gjort fler mål än någon annan svensk) och den kritiken ska man såklart inte vifta bort. Men man ska komma ihåg att i detta OS har Schelin haft en helt annan roll. Hon har legat utmed sidlinjen, jagat långbollar ner mot hörnflaggan i ena sekunden, för att i nästa sekund hjälpa Elin Rubensson försvaret.

Hon har helt enkelt slitit som ett djur på sin kant, och hon har gjort det utan att så mycket som antyda missnöje. Trots att hon alltså normalt sett är given som renodlad forward.
För här i Rio är det laget som har gått först och alla har fått anpassa sig efter det.

Schelin avgjorde ju redan mot USA, egentligen. Hennes mål sent in i förlängningen dömdes helt felaktigt bort för offside. Det kunde ha blivit ett bittert minne, om inte straffläggningen gått Sveriges väg.
Mot Brasilien hade hon också ett jätteläge på slutet, men var för trött för att få ordning på avslutet. Det har inte riktigt velat sig i straffområdet, fullträffen vill inte komma. Ändå strålar hon som en sol när man pratar med henne, denna genomproffsiga fotbollsspelare.

Och det är klart att hon gör. Sverige är ju i OS-final.

Lotta Schelin från Kållered är vänlig, smart, rolig och tar sig alltid tid för både media och supportrar. Hon har gett sitt allt för det här landslaget i tolv år. Hon gör sitt fjärde OS.

160816 Sveriges Linda Sembrant (vänd från kameran) kramar om Lotta Schelin efter semifinalen i fotboll mellan Brasilien och Sverige den 16 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57947

Jag vill att hon avgör ikväll.