Nu tar maktlistan snart form

Även i normal konjunktur är november en hektisk månad på en tidningsredaktion. Vi jobbar i ett kort och ett långt perspektiv. Så här års gäller det att förbereda intressant läsning som håller för långa lediga helgdagar.

Det är material som man inte snyter ur näsan om det skall vara värt för läsarna att lägga värdefull tid på det. Jag jobbar i ett par sådana spår just nu.

Samtidigt är den vanliga nyhetsfloden uppseendeväckande strid.

Varsel i parti och minut, den eviga Greklanskrisen, SAS speciella krishantering, järnrörspolitik, strukturomvandling, skuldbubbla och alla nya signaler om Asiens största ekonomier också har sina alldeles speciella problem.

Allt som sker i omvärlden går rakt ned i västsvenska förhållanden. Det går inte att skilja ut det som har kommit att kallas ”budgetstupet” i USA och Kinas befarade hårdlandning, nu eller senare, från industrijobb och Göteborgs tjänstesektor.

Allt hänger ihop, och kan orsaka svår stress på lokala nyhetsredaktioner.

Men samtidigt som nyhetsfloden forsar fram helt oreglerad gäller det att jobba framåt i ett annat mer eftertänksamt tempo.

Mitt ena långsiktiga spår handlar om de stora förhoppningarna som år efter år knyts till en av Göteborgsregionens mest omhuldade branscher.  Blir det mer verkstad än snack den här gången, och kommer det att löna sig att satsa?

Vad tror du att det är för bransch jag pratar om? Jag är säker på att du kommer på det, men lämnar här en liten ledtråd till:

Tänk med magen och på vår historia av globala exportsuccéer som har höjt livskvaliteten för många miljoner människor.

Det andra ganska tidskrävande jobbet gäller en av GP:s stora hits under senare år: Den stora maktlistan. Vi är några medarbetare som har fått förtroende att ranka de 100 mäktigaste från Göteborgsområdet.

Listan brukar alltid bli omdiskuterad. Jag har inte varit med om att någon sagt att vi träffade helt rätt. Istället brukar det bli mycket snack om varför vissa inte är med, eller varför andra är det. Och om hur vi har tänkt när vi har gjort rankningen.

Jag försäkrar att listan inte är ett hafsverk. Vi lägger mycket arbete på den och ser seriöst på uppdraget. Men varje år är jag orolig för att jag har missat personer som självklart borde ha funnits med i diskussionen.

Har du som läsare tankar om personer som vi borde lyfta fram för att de har stort inflytande i opinionen eller genom formella maktpositioner, eller kanske för att de är riktiga bubblare i näringslivet?

Skicka gärna ett mail, släng in 140tkn på Twitter eller skriv en kommentar här nedan.

3 kommentarer om “Nu tar maktlistan snart form

  1. Fick aldrig se en sådan person som Robert Maersk Uggla på listan. Han har nu flyttat från Göteborg till Köpenhamn och blivit CEO för Svitzer tror jag. Vägen ligger öppen till jobbet som CEO för Maersk som är större än vilket svensk bolag som helst. Listan haltar lite, det blir typ, lite reklamare, politiker samt ledare för bolag i stan med många anställda, det är inte det samma som makt på en större scen. Möjligvis att man träffas på samma Connoisseur-tillställningar där firman betalt 18000 per år så att man kan vara med men makt… nja

  2. Några som INTE borde vara med på listan över de ”mäktiga” är de som inte på egna meriter och kvalifikationer kommit fram och tagit sig uppåt utan enbart på kontakter , släkt- och vänskapsrelationer eller mha sitt efternamn ”ärvt” sin position!

Kommenteringen är stängd.