Svetlanabiljetterna är släppta på Göteborgs stadsteater

Så göteborgarna har väntat på att få hylla sin egen Nobelpristagare. Men 3 maj är det dags. Och tisdag 1 mars klockan 12 släpptes biljetterna i Stadsteaterns biljettkassa och på nätet.

epa04968790 Belarussian writer and journalist Svetlana Alexievich arrives for a press conference in Minsk, Belarus, 08 October 2015. Alexievich has won the 2015 Nobel Prize in Literature, The Swedish Academy announced in Stockholm on 08 October 2015. EPA/TATYANA ZENKOVICH

Det var för tio år sedan som den vitryska författaren och GP-skribenten Svetlana Aleksijevitj kom till Göteborg som fristadsförfattare, en av de få som vågat framträda med eget namn. I två år var den här staden hennes bas innan hon flyttade vidare till Berlin och för fyra år sedan tillbaka till Minsk. Inte undra på att vi göteborgare tyckte det var extra roligt när hon i höstas fick Nobelpriset i litteratur.

Jag försökte få henne att komma till Göteborg när hon var i Stockholm i december för att ta emot sitt pris, men då orkade hon inte.  Istället fick vi ett eget besök i vår. 3 maj kommer Svetlana Aleksijevitj tillbaka till sin gamla hemstad för att möta göteborgarna på Stadsteatern.  Tisdag 1 mars klockan 12 släpps äntligen biljetterna. Men skynda, det är många som hört av sig och undrat så de lär gå åt rätt snabbt.
I GP har Aleksijevitj i tio år beskrivit hur oppositionella i Ryssland hamnar bakom galler, mördas och försvinner spårlöst. På scenen på stadsteatern kommer vi att prata om läget i Ryssland och Vitryssland idag, hennes skrivande och vad Nobelpriset betyder för hennes egen säkerhet. Förutom intervjun på scen, tolkad av hennes översättare, GP-skribenten Kajsa Öberg Lindsten, kommer Musikhögskolans elever att spela musik av Svetlana Aleksijevitj favoritkompositörer.

Besöket i Göteborg är ett samarrangemang mellan Göteborgs-Posten, Göteborgs stadsteater, Göteborgs stad, Göteborgs universitet och Chalmers. Vi syns väl där den 3 maj!