Jag skrev ett julkort till Dawit Isaak …

img_6426

”Käre Dawit. Kan man önska den en god jul som sitter inspärrad i en fängelsecell? Nej, jag önskar dig en god fortsättning istället och att nästa år äntligen blir det år när du får återse din familj. Vi är många som tänker på dig och innerligt hoppas att du snart får komma hem till Göteborg.”

Kommer den fängslade journalisten att få mitt kort? Och kommer han att få de 15 andra julkorten från chefredaktörer och publicister, bland andra Sveriges Radios vd Cilla Benkö,  och Publicistklubbens före detta ordförande Stig Fredriksson, som författaren och journalisten Kurdo Baksi i dag lämnar på Eritreas ambassad för vidare befordran till EU:s enda samvetsfånge?

Den göteborgske journalisten är på väg att fira sin 16:e jul i fängelse utan vare sig rättegång eller dom. Hittills har Sveriges tysta diplomati inte gett resultat. Men i september i år kom i alla fall besked från Eritreas presidentrådgivare att Dawit Isaak lever.

Så vi fortsätter att agera. För att vi tror att uppmärksamhet hjälper honom att överleva och hoppas att den ska bidra till att få honom fri.