Nu skattar danschefen själv för sina hemresor

Opera

Att skattebetalarna bekostat privata utlandsresor för två av Göteborgsoperans chefer, kunde GP berätta i våras. Att resorna inte hade förmånsbeskattats kom fram först när GP granskade kontrakten. Varken personalavdelningen eller cheferna hade anmält resorna till Skatteverket.

Forskarskattenämnden har beviljat  beviljat skattebefrielse för två resor per person i tre år, så kallat expertkontrakt, men Göteborgsoperans två chefer fick upp till tio privata resor per år till sina hemländer. Och klart den som flyttar hit vill resa hem ibland för att hålla kontakten med vänner och anhöriga, men i så fall bör den anställde få en lön så personen har råd med resorna. Att baka in ersättningen som ett särskilt villkor i kontraktet gör dessutom att de politiskt ansvariga har svårt att veta vad cheferna egentligen får i ersättning.

Men vid en koll har Göteborgsoperans ledning nu lärt sig sin läxa. I dag har operachefen inte längre några hemresor betalda av sin arbetsgivare. Den nya danschefen har fått fem hemresor betalda i två år. Dessutom står det tydligt i hennes kontrakt att hon själv ska stå för förmånsbeskattningen (förra gången tog operan kostnaden för både skatt och straffavgift).

Bra journalistik lönar sig för skattebetalarna.