McCall Smith fick mig att åka till Kalahari

precious-and-grace

Den skotske juridikprofessorn Alexander McCall Smith har skrivit sin sjuttonde deckare från Botswana och jag blir fortfarande lika upplivad när jag läser om hur människor lever och ser på varandra i detta lilla västafrikanska land. Chefen för Damernas detektivbyrå undviker att gräla med sin biträdande detektiv genom att fundera på hur hennes pappa förhandlade om priset när han köpte boskap. Den vanliga hälsningsfrasen ”Har du sovit gott” utvecklas till en filosofisk fundering om vikten av dåligt samvete. Fram träder bilden av ett land där koskällan inleder dagens radiosändningar, dykarantilopens hovar gör små spår i sanden och människorna är vänliga och behandlar varandra väl. Det var faktiskt juridikprofessorns böcker som fick mig att åka till Kalahariöknen i Botswana för några år sedan. Jag såg visserligen fler flodhästar än detektiver, men livet var gott.
Rubriken till första kapitlet i nya boken, Precious and Grace, är ”En god vän är som ett berg”. Den meningen funderar jag lika gärna över som över lösningen på deckargåtan.