Gå och se!

I dag var jag på Stadsmuseets pressvisning av utställningen om kvarteret Oktanten i Majorna,. Man tar också upp stadsdelarna Gårda och Haga och den kamp som fortfarande drivs för att bevara Göteborgs äldre bebyggelse.  Utställningen öppnar officiellt i morgon.

Gå och se! Och låt er inspireras!

Här skriver Yimby och Byggnadsvårdbloggen om utställningen och om kvarteret Oktanten.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

24 kommentarer om “Gå och se!

 1. GP förlorar otroligt mycket på sin märkliga kampanj mot och okunskap kring göteborgsfotbollen. Störst förlorare är tråkigt nog ändå göteborgsfotbollen.
  Tänk vilket fantastiskt intresse det skulle ha kunnat vara om staden största tidning hade stött sina lag…
  Den fullkomligt urusla uppmärksamhet som t ex Blåvitt får är ett skämt. 15 hemmamatcher under 2009 med ca 15 000 galet lyckliga människor i kokande fester… och det man hela tiden väljer att ha fokus på är problemen.
  De flesta jag känner har sagt upp sin prenumeration tack vare den urusla fotbollsbevakningen. T ex på matchdag är det ibland endast en liten remsa eller faktaruta inför matchen med en gissad lagupställning som de som är lite insatta allt som oftast direkt kan avvisa som b-aktig gissning.
  Vi är många som lever för det underbara som fotbollen ger. Vi skulle kunna vara ännu fler om inte konstiga GP motarbetat av någon outgrundlig anledning.

 2. GP har gjort det igen. Konstigt att man inte är förvånad.

  Malin, dina resonemang i både blogginläggen och kommentarerna ger varenda person som läser det en smak av blod i munnen. GP gjorde bort sig totalt i fjol och retade upp varenda fotbollssupporter i hela Göteborg under några månaders tid. Sen ställer du dig frågan varför alla blir arga när det kommer ännu ett amatörmässigt inlägg på GP’s ledarsida.

  Om du skulle ta dig några minuter av ditt liv och skrivit ett välformulerat BRA svar på de konstruktiva kommentarer som finns så hade både du och GP tjänat på det. För är det något som GP visat sig vara dåliga på, så är det att argumentera för sin sak och grundligt förklara vad man menar. Detta öppnar för missförstånd och skapar irritation.

  Vill även passa på att påpeka den dubbelmoral du står för på de få kommentarer du svarat på. Du säger att majoriteten av kommentarerna är aggressiva medan jag bara hittar ett fåtal, och majoriteten av dem står du själv för.

  Det GP står för är att spruta tändvätska på en eld. Tror GP kanske att vi också är nöjda med att Gamla Ullevi hade några större fel? Betyder det misstaget (av Higab) att hela Göteborgsfotbollen ska få dö för att det är några som inte kan låta arenabolaget få sina tre år med stöd för att sedan ”betala tillbaka” när arenan är självförsörjande?

  Jag tycker vi slopar operan och lägger alla pengarna som gick på operan på Göteborgsfotbollen istället.

  Lika bra förklarat som majoriteten av artiklarna på GP’s ledarsida.

 3. Ursäkta stavfelen. Nytt tangentbord som jag uppenbarligen inte är överens med än…

 4. Hahaha, Malin hävdar att det hoin skriver inte är okunnigt och samtidigt visar Fledgrau att Opean omsätter dubbelt så mycket som stans fyra störstaklubbar tillsammans.

  Snacka om att bli avslöjad. Hoppas hon sätter sig in i ett ämne nästa gång hon vill vara kontroversiell. Fast man kan ju alltid avsluta debatten lite snabbt när man märker att man har fel.

  Skamligt GP. Men nu ser vi fram emot en hård kampanj mot operan. Den kostar massor och drar inte in någonting, precis tvärt emot fotbollen!

 5. Hej Malin. Hur kan du avsluta en diskussion som du inte ens påbörjat? Anledningen till att det här varit helt meningslöst är att du som ledarskribent vägrat diskutera med oss som undrar vad du menar och hur du resonerar. Jag hade sett fram emot en nyanserad diskussion men uppenbarligen var du inte intresserad av det. Trist, jävligt trist.

 6. Hej Malin,

  Självklart får du ha en annan åsikt i ämnet. Jag tror dessutom inte att någon som har skrivit här inne vill att GU ska gå med back. Men grejen är ju här att kakan består av flera delar. Att GU går back innebär inte att fotbollen i sig genererar förlust till staden Göteborg och dess skattebetalare.

  Det viktiga i frågan är ju hurvida den totala summan genererar svarta eller röda siffror. På ena sidan kan man ställa saker som skatteintäkter från klubbar, restauranger, krogar eller varför inte hur många ungdomar som håller sig ifrån strul för att de istället för driver runt håller på med en lagidrott. På andra sidan kan du ställa tex GU och polisinsatser. Summan tror åtminstone jag kommer sluta med svarta siffror, och det är väl det som spelar roll? Sen hurvida en liten del av kakan går med förlust eller inte är oväsentligt.

  Att hoppa på GU känns mest som en populistisk grej för att samla poäng hos den vardaglige Glenn Glennsson i Göteborg. Tyvärr något som GP har sysslat med alldeles för mycket under snart ett års tid istället för att lyfta fram de fester som hålls där.

 7. För min del är den här diskussionen nu avslutad. Den är ju uppenbarligen helt meningslös.Bara för att jag inte delar er åsikt om kostnaderna för Gamla Ullevi så är inte det jag skriver nonsenssvar eller är okunnigt.
  Sen tycker jag faktiskt att det är otrevligt att först gnälla om att jag inte svarar och sedan när jag förklarar varför jag inte sitter vid bloggen 24/7 så fortsätter det aggressiva ironiserandet. Är det så svårt att acceptera att någon har en annan åsikt?

  Sen förstår jag inte varför så många drar upp Operan eller göteborgsfotbollen generellt. Mitt inlägg handlade om GU och inget annat. Operan har inte med det här att göra. Men som svar till er som uppenbarligen tror att man kan göra stora pengar på t.ex. reklam och TV-rättigheter för Operan, så är det inte.

 8. Trevligt att Malin äntligen har tagit sig lite tid att besvara fotbollspöbelns inlägg.
  Men som väntat blir det än mer uppenbart att hon är uselt påläst i ämnet.

 9. Ingen missunnar dig en egen åsikt om ”fotbollens miljonrullning”, Malin. Men i och med att du skriver på GP:s ledarsida, så finns det en och annan som förväntar sig att du ska kunna motivera dina ståndpunkter på ett lite mer sammanhållet sätt än du gör. Det är trots allt DET som är ditt jobb – att formulera en åsikt och presentera balanserade och hållbara argument för den. Inte att kasta ur dig nåt som du bara nästan kan styrka eller motivera.

  För övrigt ser jag inte någonting i feldgraus inlägg som är mer ”aggressivt” än vad du själv skrivit här. Snarare tvärt om. Kasta inte pil i en kuvös.

  Allt som allt: otroligt klent, Malin. Men min erfarenhet både av dina texter och av den redaktion du företräder gör i och för sig att jag inte väntat mig något annat. Hoppas dock jag någon gång ska få anledning att konstatera att ni höjt nivån.

 10. Tråkigt bemötande, Malin. Det fanns ju ingen som helst aggresiv underton i det Feldgrau skrev.

 11. Hej igen Malin. Trist att du, som ledarskribent på Sveriges näst största morgontidning inte kan hålla en saklig diskussion. Var, i något av mina två kommentarer har jag haft ”aggressiva insinuationer om än det ena än det andra”? Jag tycker att jag uttryckt mig sakligt och utan någon form av aggressivitet. Trist även att du verkar sjunka ner på dagisnivå och påstå att jag har ”ett problem”.

  Ditt resonemang kring att elitfotbollen har enormt mycket pengar i omlopp haltar betänkligt med tanke på att Göteborgsoperan omsätter runt 400 miljoner kronor per år, ungefär dubbelt så mycket som Göteborgs elitfotbollsföreningar (IFK. Gais, Öis och Häcken) omsätter tillsammans. Med andra ord torde även operan kunna klara sig utan allmosor?

  Jag accepterar utan omsvep din åsikt om att kommunen inte ska stötta fotbollen. Problemet är bara att det blir ett snedvridet resonemang när du ger dig på fotbollen när det finns andra kulturinstitutioner som är väldigt mycket dyrare för skattebetalarna än vad fotbollen är.

 12. Och Operan är inte ”en verksamhet där det är enormt mycket pengar i omlopp”? Utan att ha några exakta siffror så kan jag bara antaga att en symfoniker, chef, musikalstärna eller inhyrd operasångerska inte a arbetar för kaffepengar. Operan borde omsätta långt mycket mer än vad Blåvitt gör. Borde vi inte därmed strunta i att subventionera Operan?

 13. Återigen gör en ledarskribent på Västsveriges största tidning ett otroligt omoget intryck. Om man inte kan hålla en nivå jämbördig med ”korkade fotbollshuliganer” så undrar jag faktiskt hur man fick jobbet.

  Feldgrau skrev inget aggressivt i sitt inlägg, men du svarar med att han måste ha ett fel.

  Faktum kvarstår dock att du inte bemött en kommentar på ett riktigt sätt än, utan bara kommit med ”jag tycker inte miljonrullningen inom fotbollen är okej”-svar som mest tyder på en okunskap och ett agg mot Sveriges största folkrörelse. När det kommunala fastighetsbolaget Higab går med på att teckna en förlustgaranti som gäller det första tre åren är det väl uppenbart att kommunen – via sitt ombud Higab – inte tror att driften kommer ha kommit igång till 100 % förrän efter några år?

  Inom den bit av kulturscenen som huserar på Operan är det också väldigt mycket pengar i rullning, eller tror du att Guys and Dolls-personerna måste vända ut och in på plånboken när de skall gå till Ica?

 14. feldgrau: Jag vet inte riktigt vad du har för problem men något är det eftersom du inte förmår skriva ett inlägg utan aggressiva insinuationer om än det ena än det andra.

  Vad jag menar är helt enkelt att elitfotboll är en verksamhet där det är enormt mycket pengar i omlopp. En bransch som därför borde klara sig utmärkt utan allmosor. Speciellt som de ansvariga avgett löften om att Gamla ullevi inte skulle bli en belastning.
  Är det så svårt att acceptera att jag tycker att den miljonrullning som pågår inte är okej?

 15. Hej Malin. Trevligt att se att du till slut svarade, även om det mest var ett nonsenssvar som överhuvudtaget inte berörde sakfrågan.

  Hur du spenderat din tid bryr jag mig överhuvudtaget inte om. Däremot finner jag det konstigt att du trots att du tydligen hade fullt upp med annat ändå lyckades med konststycket att skriva ytterligare två blogginlägg innan du bemödade dig med att ”svara”. Det behöver inte vara mer än ett ”jag kommer att bemöta era synpunkter i början av nästa vecka då jag har fullt upp med annat nu”. Det går alldeles utmärkt och hade säkerligen accepterats av alla som undrade varför du ”aldrig” (blogginlägg är en färskvara, två dagar är ganska lång tid för ett svar) svarade.

  Sen finner jag det väldigt konstigt när du påstår att ”i princip varenda inlägg handlar om hur dum i huvudet jag” när jag egentligen endast hittar ett par tre inlägg som påstår det, av 42 hittills postade. Av övriga inlägg är en jättemajoritet väldigt konstruktiva kommentarer som varit väl värda att bemöta.

  Jag skriver själv på en blogg (Sveriges största supportertblogg för att vara exakt) och när man väljer att ha ett öppet kommentarsfält får man acceptera att det alltid letar sig dit ett par idioter som inte kan föra en sansad debatt. Att som du gör använda dem som en föresats för att inte svara på alla vettiga kommentarer som skrivits tycker jag är oerhört olyckligt. Vill du helt enkelt inte få såväl positiv som negativ kritik av dina blogginlägg föreslår jag att du stänger kommentarsfunktionen.

  Sen förstår jag inte riktigt det korta resonemang du för kring operan och Gamla Ullevi. Varför är det viktigare att subventionera ”finkulturen” (som alltid behöver bidrag) än ”fulkulturen” (som alltså ger ett positivt nettotillskott till Göteborgs kassa)? För att det förväntas att ”fulkulturen” inte ska behöva bidrag? Vem förväntar sig det?

  Att du förväntar dig att arenan ska gå med plus på driften redan efter ett år är också märkligt, tror du det är ett resonemang som håller när man startar en ny affärsrörelse? Att om den inte går plus första året så är det ett misslyckande?

  Slutsatsen du drar är egentligen alltså inte att vi bör sluta subventionera fotbollen, utan snarare att kommunen ska ”sluta ljuga” om att arenan ska gå med plus. Om jag förstår dig rätt hade det alltså inte varit några som helst problem om kommunen gått ut och sagt att ”vi subventionerar fotbollen precis som vi subventionerar operan, eftersom dessa kulturinstitutioner alltid behöver bidrag”?

 16. JM:s websida och film om Oktanten du länkade till, innehöll förvisso info om renoveringen men huvudsyftet är ju att sälja de 10 lägenheterna. Seriös journalistik sysslar inte med dylik promotion.
  Länka gärna till utställningen men inte till byggbolaget.
  Och du säger att du gör research – jag tvivalar starkt i Ullevifallet.

 17. När Gamla Ullevi AB skriver in en förlusttäckningsgaranti i avtalet med klubbarna avseende de tre första åren så finns det nog en föraning om att man inte ska gå runt på driften initialt. Det aviserades likaså om förluster de första åren utåt till en början. Så det är direkt felaktigt om man hävdar något annat.

  Utöver detta så dra IFK Göteborg alena in ca 40 miljoner i direkt skatte- och näringsintäkter till Göteborg Stad årligen. När väl amorteringar och lån betalat av så kommer arenan gå med plus. Innan detta är det dock ett måste med subvetionering av nordens mest besökta fotbollsarena (!). Allt annat vore befängt. Främst med tanke på allt positivt ettt stark fotbollslag bidrar med.

  Att kommunalägda GUAB agerat plumt i många apekter (Bland annat missat reklamplatser runt hela GU säsongen igenom) är ju helt uppenbart. Därför har IFK velat få till så kallad Clean Court, allt för att få in de intäkter som det finns potential till. Detta är IFK villiga att betala…

 18. Anders: Jag tycker inte alls att jag svarade på ett otrevligt sätt. Jag har inte öst tillmälen över någon. Att jag ifrågasätter ett kommunalråds omdöme när hon inte har respekt för göteborgarnas pengar anser inte jag vara något påhopp.

  Jag är inte heller motståndare till att staden stöttar fotbollen som sådan. Vad jag vet så finns det ett stort antal fotbollsklubbar som uppbär kommunalt stöd och de senaste åren har det anlagts en mängd konstgräsplaner på kommunens bekostnad. Kommunala bolag har också under åren stöttat elitlagen. MEN nu diskterade jag Gamla Ullevi, som i mina ögon är ett fiasko. Innan arenan byggdes så sades det att detta inte skulle belasta göteborgarna. Det var en LÖGN.

 19. Äntligen… ett svar.

  Dock ett minst lika otrevligt svar som några av de kommentarer som du precis klagade över. De nya sociala medierna medför att fler kommenterar och eftersom möjligheten att vara anonym finns så kommer vissa idiotkommentarer alltid lämnas. Det är tyvärr verkligheten. Således måste man bortse från en del kommentarer. Du gör dock precis som Hjörne och lägger allt fokus på de sämsta kommentarerna och bryr dig inte ett skvatt om att ta till dig från de mer nyanserade kommentarerna. Antagligen för att du inte har tillräcklig sakkunskap i fallet.

  Fotboll är också kultur, för en väldigt stor del. Vad gör det rimligt att en opera årligen skall subventioneras med mångmiljonbelopp årligen när en fotbollsarena inte skall få engångssubventioneras för att arenabolagets säljavdelning inte ”hittat formen” än? Vad är det i övrigt okej att lägga pengar på enligt dig? Operan? Ja. Teatrar? Antagligen? En mötesplats för 450 000 Göteborgare? Nej, absolut inte.

  Har du för övrigt belägg för att Göteborgs Energis vinster slussas till arenabolaget?

  Ditt inlägg var för övrigt lika otrevligt mot Helena Nyhus som den otrevligaste kommentaren var mot dig.

  GP har aldrig haft varken kunskapen eller den rätta objektiviteten för att kunna diskutera fotbollsfrågorna på ett nyanserat sätt.

 20. Lisbeth: Jag har ingen aning om varför inte ett senare foto på Isaak används. Tror att det kan vara så enkelt att den bild som medierna använder i de återkommande kraven på Isaaks frigivning var den första bilden som familjen släppte när han fängslades.

  Bebben: Uppenbarligen har du inte en aning om vad kvarteret Oktanten står för och hur enskilda, föreningen Husvärnet, kommunen, med flera engagerat sig i för att huset skall renoveras och inte rivas. Filmen är INTE på något sätt en reklamfilm för JM utan berättelsen om hur man gick tillväga för att återskapa husets ursprungsskick. FÖR DET GÅR nämligen. Precis som det går att rusta upp i Gårda. Gå och se utställningen så kanske du blir lite klokare.

  feldgrau: Angående inlägget om Ullevi så skrevs det i torsdags kväll innan jag gick från jobbet. I fredags morse var jag på Stadsmuseet och sedan fortsatte jag direkt till Östra för en intervju. När jag vid tvåtiden kom till mitt jobb möttes jag av en massa aggressiva påhopp för att jag inte svarat. Det ena grövre än det andra.
  Nu skall jag tala om en sak. Jag har också rätt att sova på nätterna och har ingen plikt att sitta klistrad vid bloggen 24/7. Bloggen är dessutom bara en del av mitt arbete. Jag (precis som övriga personer på ledarsidan) skall också intervjua, göra research, välja bilder, skriva ledare, krönikor och stick, webba, redigera, svara på mail och telefonsamtal osv osv….

  Min vilja att svara på kommentarerna ökades inte heller utav att i princip varenda inlägg handlar om hur dum i huvudet jag är och inte om sakfrågan.

  Att Operan inte går runt är en sak. Ingen förväntade sig det från början. Kulturinstitutioner av den typen behöver alltid kulturbidrag.
  Men Ullevi var sagt att den skulle bära sig. Och om nu idrotten drar in så herrans mycket pengar på reklam och fotbollsklubbarna har råd att betala sina spelare mer än vad till exempel läkare tjänar, så är det i mina ögon vansinnigt att Göteborg Energis kunder skall täcka upp Ullevis förluster.

 21. Detta är väl kanske inte din nisch, men varför visas ej det färskaste fotot på Isaak? Var han tvungen att återvända till Eritrea?
  ”En stilla undran”

 22. Hur kass kan en ‘journalist’ egentligen vara? Först visar du din totala okunnighet om Göteborg och dess viktigaste varumärke – IFK Göteborg, därefter sänker du din trovärdighet totalt genom att lägga ut en reklamfilm för ett byggbolag i en sk ‘ledarblogg’.

  Fy fan vad jag saknar GHT, fasen vet om inte tom Metro är bättre än sunket från Polhemsplatsen.

 23. Fortfarande ingen respons från Malin Lernfelt angående inlägget om kommunal subentionering av Gamla Ullevi. Tid till att skriva ytterligare blogginlägg här verkar ju finnas. Varför inte ta sig tid och svara på de vettiga frågor som ställts i kommentarerna till blogginlägget om GU?

Kommenteringen är stängd.