Skärp dig Khalifa

I söndagens DN finns ett reportage om Alia Khalifa, den kvinna som förra året uppmärksammades stort i medierna, för hon vägrade visa ansiktet, trots att rektorn på den skola hon då gick uppmanat henne att göra det. Alia Khalifas fall skall snart tas upp av diskriminineringsombudsmannen.
Khalifa anser sig diskriminerad eftersom hon inte tillåts bära niqab, en heltäckande klädedräkt som bara lämnar en springa för ögonen, bland annat under den praktik på en förskola som ingår i hennes utbildning.

Man kan bara hoppas på DO går på skolans linje, även om det förmodligen inte blir så. För det är en sak hur människor klär sig privat, det är upp till var och en att fritt besluta om. Men att kräva att under arbete på en förskola, en institution vars verksamhet är baserad på en värdegrund som talar om öppenhet och jämställdhet, få bära ett plagg (niqab eller burka) som faktiskt är en politisk symbol som markerar att kvinnan är underställd mannen bör inte vara okej. (Ja, heltäckande slöja är en politisk symbol. Det finns människor överallt i vårt land som flytt över halva världen för att slippa leva under det förtryck niqaben representerar)

Självklart skall varje människa visas respekt för hans eller hennes tro. Men respekten bör gå åt båda håll. Det finns inte skrivet någonstans i koranen att kvinnor inte bör visa ansiktet. Och lever man i ett samhälle där förståelse, respekt och kommunikation underlättas av man kan se varandras ansikten och kommunicera med miner och uttryck såväl som med ord, så borde det inte vara en stor sak att anpassa sig till det.

När jag läser intervjun i DN slås jag hur ovilliga Alia Khalifa och hennes vänner är att ta ansvar för sin egen situation. Det är ledsamt att se hur de skyller ifrån sig på samhället och kräver anpassning och respekt utan att vara villiga att ge något tillbaka. Det är de själva som genom att avskärma sig med svarta skynken placerar sig i isolering och utanförskap.

Sverige är i dag ett mångkulturellt land. Vi skall leva här tillsammans och komma överens oavsett vilken färg, ursprung och religion vi har. Men om det skall bli bra i längden krävs att vi alla är beredda att rucka på någon princip då och då. Även Alia Khalifa.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

2 kommentarer om “Skärp dig Khalifa

 1. Är det ingen som tar hänsyn till de små barnen? Två-treåringar som drömmer om monster på nätterna kommer onekligen att få ytterligare tillskott i form av ett svart spöke med bara en liten springa för ögonen!

  Att fjantiga DO tar upp detta förvånar mig inte, för där verkar det som om allt ”svenskt” skall bort till varje pris.

  Finns det ingen politiker som vågar gå ut och med skärpa förklara för de berörda att så här fungerar det inte i Sverige?

  Annars blir det bara som Kent Forsén skriver:

  Sverigedemokraterna gnuggar händerna!

 2. Man undrar hur långt politikerna tänker gå för att köpa röster, när det gäller religiösa och kulturella dumheter ? För vad är väl den s k ”handskakningsdomen” eller omskärelse (ingrepp i barns könsorgan av ”religiösa skäl”) annat än dumheter ?

  Sverigedemokraterna gnuggar händerna !

Kommenteringen är stängd.