S fixerade vid skattehöjningar

I dag lovar socialdemokraterna Mona Sahlin och Tomas Östros runt på DN debatt. Väsentligt mer än vad de borgerliga har budgeterat för skall vid en rödgrön valvinst strösslas över vården, skolan och omsorgen. De senaste årens skattesänkningar får sig också en rejäl känga:

”Borgerlighetens fixering vid sänkta skatter – till vilket pris som helst – får nu allvarliga konsekvenser för den välfärd de flesta svenskar värdesätter högt.”, skriver Sahlin och Östros.

Är det verkligen så? Jag tror inte det. Visst behövs det mer resurser till vissa områden, bland annat äldreomsorgen, men mer pengar till den offentliga sektorn är inget universalmedel, vilket Socialdemokraterna verkar tro. Lika viktigt, om inte ännu viktigare, är att se över hur de befintliga resurserna används och hur vården, skolan och omsorgen är organiserad.

Sverige har tillsammans med Danmark världens högsta skattetryck på uppemot 50% av BNP, trots det har vi långt ifrån världens bästa sjukvård. Det borde få även de rödgröna att inse att den där dryga tusenlappen i månaden som jobbskatteavdraget innebär, gör så oerhört mycket mer nytta i vanliga människors plånböcker, än i det stora svarta hål som vårdens budget ofta är i dag.

Att Sahlin och Östros har mage att kalla det en ”fixering av skattesänkningar” när de borgerliga äntligen lättat på trycket lite  för världens hårdast beskattade folk är därför skrattretande.  Om något så skulle man kunna hävda att det snarare är S som är fixerade vid skattehöjningar. Och har så varit under decennier…

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

8 kommentarer om “S fixerade vid skattehöjningar

 1. Borgare eller socialist spelar ingen roll, det enda som betyder något är hederlighet. Tyvärr har sossarna gjort Göteborgs kommun till en oas för bedragare och myglare. Skamligt!

 2. till mw.

  Ett problem med grekland var att borgarna som kraschade landet, gjorde så att dom sänkte skatterna kraftigt, men dom sänkte inte utgifterna.

 3. S fixerade vid att öka välfärden, alliansen fixerade vid att behålla regeringsmakten med hjälp av mutor i form av skattesänkningar o jobbskatteavdrag…

 4. Till MM

  Grekland har förskingrat alla pengar tillika skattepengar. Det är tyvärr socialister och kommunister världsmästare på eftersom de tar andras pengar och spenderar desamma på allsköns bråte.
  Skatter är inte bra – bättre att var och en betalar för de tjänster man själv vill ha, och de som slösar och inte sköter sig kan helt enkelt ha det!!!!!!

 5. De borgerliga i Göteborg vill (tillsammans med Sossaran) införa trängselskatt. Så de har har sannerligen inte mycket att slå sig för bröstet heller. Sänker man skatterna på nationell nivå, så finns det tydligen inga pengar kvar till vägar och järnvägar! Då inför man lokala straffskatter istället!

  När trängselskatten är införd kommer Göteborgarna sannolikt att bli världens högst beskattade folkgrupp (Stockholm har betydligt lägre kommunalskatt än Gbg). Skamligt!

 6. Skatter behövs!

  Vad gör tusenlappen om inte grundläggande samhällsfunktioner fungerar som de ska?

  – Vård
  – Skola
  – Kommunikationer
  – Service från myndigheter

  Den blåa sörjan har ställt till det:

  – Apoteksaffären innebär dyrare läkemedel
  – Försäjning av V&S gav pengar, men mycket kortsikt
  – Evetuell avreglering av Bilprovning kommer innebära betydligt högre priser (går inte att avfärda, se bara på elmarknaden)

  Visst, vi får en tusenlapp mer i månaden. Men de tar från oss mycket mer tillbaka, pengar som inte gagnar sysselsätnning mer än marginellt. Istället blir de redan rika mycket rikare.

  Skatter behövs!
  Se bara på Grekland, där man förutom korruption, inte vågat beskatta den bortskämda befolkingen som tror att samhällsservice går att betala utan skatter.

 7. Mot bakgrund av bedrägerierna i Göteborgs Stad är det intressant att sossarna vill höja skatten. Så man kan bedra stadens medborgare på än mer pengar?

Kommenteringen är stängd.