Det finns ingen Mosa-Mona-kampanj

För några dagar sedan skrev ett antal anonyma journalister som ingår i ett nätverk som kallar sig ”Den allierade journalisten”  på Aftonbladets kultursida om hur de stora tidningarna medvetet bedriver en hetsjakt på Mona Sahlin.  ”Den allierade journalisten” menar att man inom nyhetsmedia medvetet kampanjar för alliansen. För att bevisa sin tes anför de ett antal undersökningar och forskare som räknat antalet positivt och negativt viklade artiklar i nyhetsmedia.  Dessa mätningar visar att Reinfeldt och alliansen minsann för mycket mer positiv press än Mona Sahlin och de rödgröna.

No shit Sherlock…de mätningar som ”den allierade journalisten” pekar på är nämligen gjorda under sommaren. En sommar som varit präglad av ständigt stigande siffror för alliansen i opinionsmätingarna och där ett flertal oberoende rapporter visat att alliansens politik under den senaste mandatperioden varit bra för Sverige. Med andra ord är det inte särskilt konstigt att det ser ut som det gör. Det betyder dock inte att det skulle föras en medveten mosa-Mona-kampanj på nyhetsplats.

Hade ”den allierade journalisten”  tittat på hur artiklarna i de stora tidningarna såg ut i slutet av 2009 och början av 2010 är jag säker på att bilden blivit en annan. Då översköjdes vi av artiklar om det nya hårda Sverige, om alliansens misslyckanden och om Monas revansch. Mest hyllad av alla var ”Maria Wetterstrand Christ Superstar”.  Hon som skulle vinna valet åt de rödgröna. Många tyckare var tidigt i våras övertygade om att Alliansen inte hade en chans. Historiskt så har i princip alltid det block som lett opinionmätningarna på våren ett valår ochså vunnit. Även det rapporterade medierna om. Betyder det att de va rute efter att mosa Fredrik?

Är man ute efter att bevisa en tes om mediernas partiskhet så kan man naturligtvis göra det. Oavsett vilket håll man menar att journalistkåren lutar. Det är bara tt välja ut rätt artiklar, övertolka och vrida om dem ett par varv. Så som den allierade journalisten gör. Själv har jag ifrågasatt SVT:s utfrågare. Men då handlar det om personer som själva haft ett politiskt engagemang och som plötsligt skall agera objektiva utfrågare. Det ”den allierade journalisten” gör är att hävda att hela tidningsredaktioner skulle ha en dold agenda. Det är i mina ögon rena rama dumheterna.

Det som nästan är allra mest skrämmande är att dessa anonyma journalister, som sitter på en blogg och är arga för att tidningar rapporterar om sådant som att många av LO:s medlemmar röstar på M, finns ute på tidningsredaktionerna. Och den dagen som någon av dem hamnar på redaktörsstolen så kan vi förmodligen räkna med att sådan som inte passar ”den allierade journalistens” verklighetsuppfattning tystas ned.

Det finns ingen Mosa-Mona-kampanj.  Den är ett hjärnspöke hos besvikna S-väjare inom min yrkeskår som inte kan svälja att S återigen ser ut att gå mot en valförlust. Kritiken mot Mona Sahlin är ofta berättigad och framförallt är den sprungen ur tre faktum

1. Det går dåligt för S just nu.

2. Mona har som politiker i realiteten inte uppnått särskilt mycket och har ingen stabilt stöd i sitt eget parti.  

3. Monas lögner och personliga slarv med kvitton, p-böter, godisinköp, bilbesiktning och så vidare påverkar självklart allmänhetens förtroende för henne.

Så lägg ned. Acceptera att Socialdemokraterna inte längre har patent på makten i Sverige. Och inse att helt vanliga människor faktiskt kan tycka att regeringen Reinfeldt gjort ett bra jobb utan att de manipulerats av medierna.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

9 kommentarer om “Det finns ingen Mosa-Mona-kampanj

 1. Hur vore det om du bemötte statistiken som ”Den Allierade Journalisten” presenterar på hur media beskriver de olika politiska blocken och partiledarna istället för att bara svepande avfärda kritiken? Som din krönika är formulerad nu så bidrar du bara till det som kritikerna beskriver som kampanjjournalistik i Alliansens tjänst.

 2. Hejsan,
  Nu skall ni faa se paa en Mosa Mona kampanj utan dess like.
  Ett foerlorat val accepteras inte inte i socialdemokratiska partiet.

 3. Ditt jobb är att argumentera för den borgerliga saken, inte att smutskasta motståndarna eller att sänka nivån så till den milda grad att vi trots GP:s tidningmonopol i Göteborg alltid tycks kunna känna oss trygga med att vi får en röd-grön majoritet.
  Kanske är det inte trots utan tack vare?
  Kanske bidrar oförmågan att argumentera övertygande och istället hemfalla åt smutskastning och osaklighet till att man aldrig lyckas vinna över någon?

 4. Vad som nu pågår är en tycka synd om Mona kampanj som vill tysta kritiken mot Mona t.ex att hon får mer kritik för att hon är kvinna vilket bara är en lögn dessa kampanjer vill sätta demokratin ur spel det gör att man granskar å kritiserar en man medans en kvinna ska inte granskas eller kritiseras lika hårt typ Mona.På detta sätt vill man sätta demokratin ur spel men den är väldigt enkel att genomskåda vilket kloka journalister gör

 5. det är självklart att ni nekar till er rödgröna smuts kampanj…de vore ju att begå själv mord att erkänna nått sånt för läsarna,
  sen
  bryr mig i regel inte alls om er skit tidning, men denna gången är det så uppenbart hur ni borgar press slutit er samman på ett eller annat vis för att gynna ert eget tycke o smak
  det är inte förvånande
  men sådana saker kan bli ett tungt bakslag i en framtid
  o kom sen inte efter valet men nån dålig samvets rannsakning
  o säg att …ja, det kanske blev lite mycket svart målning av de rödgröna
  vi lyssnar inte på er då
  vi sluter helt enkelt att köpa er tidning

  jo…tycker faktiskt det kan vara på sin plats att lägga ner lite energi på att få folk att inse vilket slöseri med tid o pengar det är att läsa er tidning

  dick o skugge

  men…vi ser ju hur det ligger till
  men sådana saker kan slå tillbaka tungt i en framtid
  ska själv jobba för att så många som möjligt

 6. Malin är ju själv en högst aktiv smutskastare i Mosa-Mona-kampanjen.
  Självklart vill hon inte kännas vid något.

  SVAR: Jag är ju ledarskribent. Det är mitt JOBB att driva opinion för en borgerlig regering. Alltså MOT Mona Sahlin. Men vad den här debatten handlar om är att ett gäng anonyma journalister menar att nyhetsjournalisterna på nyhetsplats i våra stora tidningar driver en allianslinje. Det är dumheter.

 7. Fast varför körde då Malin en film som ingår i Mosa Mona-kampanjen på ledarsidan?

  För egetligen är det ju inte bara Mona som har fuskat och fifflat, vår käre statsminister har ju själv fifflat med skatterna, för att inte tala om boken där han säger att vi svenskar är mentalt handikappade.

  SVAR: En film som ingår i Mosa-Mona-kampanjen? Hur kan det finnas en film som ingår i en kampanj som inte finns?
  Självklart finns det filmer som är kritiska till Mona Sahlin precis som det finns ett otal filmer som säger att Reinfeldt är skräp. Det betyder dock inte att nyhetsmedia driver kampanj för att mosa vare sig ena eller andra sidan…
  /Malin

Kommenteringen är stängd.