Emma Wange: Förtvivlan och chock i Norge

Ofattbara bilder kablas ut från Norge. Regeringskvarteren i Oslo liknar en krigszon efter bombdådet. Samtliga fönster i regeringsbyggnaden blåstes ut och efteråt täcktes centrala Oslo av tjock svart rök. Blodiga kroppar låg utanför byggnaden och enligt vittnen rådde fullt kaos. I skrivande stund har sju döda bekräftats men siffran kan stiga.

Men än värre och oförklarligt tragiskt är ändå rapporterna om skottlossningen på Utöya, där ett sommarläger för de norska socialdemokraternas ungdomsförbund samlat cirka 550 barn och unga. Skytten, klädd som en polis, greps vid 19-tiden. Han har identifierats som norrman. 

Polisen bekräftar att minst nio personer är döda. Ullevåls sjukhus uppger att minst åtta svårt skadade kommit in från Utöya. Eftersom man befarade att det fanns sprängladdningar på ön kunde försvaret inte släppa fram räddningstjänsten. Högst behövliga räddningsinsatser fördröjdes därmed. De båda dåden kopplas samman.

Det är ännu oklart vem det är som ligger bakom, eller vad motivet för dåden är. Men utom tvivel utgör de ett angrepp på det fria och öppna samhället.
I en intervju i NRK framhöll Norges statsminister Jens Stoltenberg vikten av att stå upp för det öppna samhället och att inte låta sig skrämmas. Fruktan får inte ta överhand.
Stoltenberg har rätt. Hur fruktansvärda bilderna från Norge än ter sig går det inte att låta dem som angriper demokratin att vinna. Fruktan ska inte få oss att sänka oss ned till angriparnas nivå och göra samhälle mindre fritt och öppet.

I dag går ändå tankarna till dem som så tragiskt förlorat en anhörig, en vän eller en bekant. Norge är ett litet land, som befinner sig i chock och sorg. De behöver vårt stöd och vår sympati.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kommentarer om “Emma Wange: Förtvivlan och chock i Norge

  1. Jag har ännu inte läst några kommentarer om liknelser till mordförsöket på den amerikanske politikern Gabrielle Giffords. Jag tycker likheterna ändå är ganska slående. Attackerna har båda varit politiskt motiverade och det är inte så länge sedan attacken skedde i USA. Att politiker blir tydligare mål för de vansinnesdåden är tydligt. När man dessutom släppt loss ett monster som Internet är tvärr det här det pris vi får betala. Framtiden känns mycket obehaglig.

Kommenteringen är stängd.