Borg bjuder till kafferep på Haga

Regeringen vill pröva trepartsöverenskommelser om korttidsarbete och förändringar i arbetsrätten,  förklarade finansminister Anders Borg vid en presskonferens under moderaternas partistämma i Örebro. Det är ett utmärkt initiativ.

Korttidsarbete innebär att arbetsgivaren i stället för att säga upp personal behåller den i en kombination av kortare arbetstid och utbildning. Arbetsgivaren får fortsätta att betala ut löner – fast lägre. De anställda får lägre lön – men slipper uppsägning. Staten skulle, enligt Borg, bidra med sänkt arbetsgivaravgift under sex till nio månader.

Anders Borg betonade att regeringen inte tänker lägga sig i turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd (LAS). Men han förklarade att om parterna sluter avtal om flexiblare regler, så kan regeringen tänka sig att höja ersättningen i a-kassan – den första tiden.

De båda förslagen påminner om hur arbetsmarknaden fungerar i länder med låg arbetslöshet – som Tyskland och Nederländerna. Där är erfarenheterna goda. Det kan de bli även i Sverige.

Inbjudan till trepartsöverenskommelser mellan fack, arbetsgivare och regering brukade förr, med gammal moderatprosa, föraktfullt kallas ”kafferep på Haga”. Borg är nu villig att bjuda in – om parterna först visar inrtresse. Det borde de göra. Bankkrisen i Europa kan snabbt sprida sig som sjunkande efterfrågan för svenska exportföretag.

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kommentarer om “Borg bjuder till kafferep på Haga

  1. Undrar när insikten om att kortare norm för heltid borde genomföras generellt? En sådan reform kräver förstås ett betydligt högre grundavdrag.När nu Reinfeldt dessutom framför en viss (visserligen retoriskt) konsumtionskritik är kanske nästa steg att uppmuntra till konsumtion av egen tid för mänsklig utveckling (arbetstidsförkortning).

Kommenteringen är stängd.