Tycker Fi att barnäktenskap är okej?

I dagens DN finns det en fin skildring av Soraya Post och hennes väg till EU-parlamentet skriven av Niklas Orrenius, en av Sveriges bästa journalister. Post är en imponerande kvinna, en människorättskämpe och förebild som under decennier slagits  – och ofta vunnit – mot fördomar och diskriminering.  När hon i artikeln beskriver hur det stod ”zigenare” i hennes dotters dopattest så sent som 1979, är det inte utan man ryser av obehag.

Jag gillar Soraya Post och hennes glöd, även om jag personligen inte är särskilt förtjust Fi eller den socialistiska politik partiet står för. Dessutom tror jag på feminismen och anser det vara oändligt viktigt att barns- och kvinnors rättigheter lyfts fram och tas på allvar.

Det är därför jag rycker till när jag kommer till ett stycke i Orrenius text som handlar om Soraya Posts dotter. Om hur hon gifte sig som 16-åring:

”Det var inget officiellt äktenskap – men det hölls en bröllopsfest och alliansen erkändes i släkten. Unga brudpar är inte helt ovanliga i den romska kulturen.

– De ville ha varandra.”

Bara så. Inga följdfrågor. Detta måste ha skett relativt nyligen. Och jag får intrycket av att Post tycker att det är okej att omyndiga ingår äktenskap eller äktenskapsliknande allianser. Är det så?

Ett förbud mot barnäktenskap är ju en fråga som svenska feminister drivit länge och riksdagen sade häromdagen ja till en lagskärpning gällande barn- och tvångsäktenskap. Barn – det vill säga omyndiga – skall inte längre ska kunna få dispens för att gifta sig. En självklarhet kan man tycka. Centralt i kampen för barns och kvinnors rättigheter har också varit att dessa rättigheter skall gälla alla, oavsett etnisk eller kulturell bakgrund. Det var inte länge sedan myndigheter bortförklarade och gav legitimitet åt alltifrån aga till barnäktenskap genom att hänvisa till en specifika gruppers seder och bruk. Det ledde till att unga män och kvinnor ifrån patriarkalt präglade miljöer – tvärt mot vad lagen säger – i praktiken alls inte hade samma rättigheter som unga kvinnor med annan bakgrund. Vilket naturligtvis är ett enormt svek.

Svenska 16-åringar skall inte – får inte- gifta sig. Att det finns unga flickor som (frivilligt eller av tvång) hoppar av skolan för att sköta hem och barn är ett allvarligt problem. Det är inget som bör viftas bort eller accepteras som en del av vissa kristna, muslimer eller romers kultur. Att lagen sätts ur spel genom att äktenskapen välsignas av religiösa företrädare och backas upp av föräldrar gör det än mer problematiskt. SVT-journalisten Tina Thunander är för övrigt en av dem som beskrivit vad det handlar om.

Så nu undrar jag: Tycker Soraya Post att vi bör acceptera barnäktenskap? Anser hon att människors grupptillhörighet skall avgöra vilka rättigheter de har? Vad tycker Fi? Kommer Fi till exempel driva frågor om förebyggande och bekämpning av barn- och tvångsäktenskap i EU-parlamentet? Kommer den kamp för romers rättigheter som Soraya Post avser driva inom EU även att innebära en kamp för att romska flickor skall få bli vuxna innan de gifter sig? Jag hoppas det. Jag hoppas verkligen det.

 

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

49 kommentarer om “Tycker Fi att barnäktenskap är okej?

 1. Nu blir det genast logiskt varför Fi förespråkar sexualundervisning i grundskolan.

 2. Fråga Soraya Post om hon använt sig av svartarbetande ungdomar i sin glasskiosk vid Kopparmärra. Om hon säger nej ljuger hon som en häst travar… Dessutom försökte hon alltid betala långt under lägstalön och anställde 14-åringar som inte visste bättre. Detta var på slutet av 80- och början av 90-talet. Det var bara svarta uttag från kassan, rakt i handen. Men vem begär kvitto i en glasskiosk?
  Sluta dalta med Soraya, hon är världens bitch när man lär känna henne (eller har henne som sin första chef…).

 3. Hejsan Niklas!
  jag har läst er artikel om just Soraya Post :(
  det är så att jag förstår inte hur de har låtit henne komma så här långt?
  jag ska berätta lite snabbt ; för ca;12 år sedan så kipnappades mina två flickor då var minsta dottern 12 år gammal skulle fylla 13år jag anmälde både till polis och den socialamyndigheterna utan RESULTAT!!!
  då var det soraya Post och hennes dotter Sima med flera andra Romer som arangerade kidnappningen Soraya var den som pratade ner mig till myndigheterna och att flickan ville själv stanna och hon var KÄR i Erland Millon (erland Millon är död idag)och Soraya Post och Sima Millon lovade skolmyndigheterna och socialmyndigheterna att båda mina flickor skall fortsätta att gå i skolan och att de ska få träffa mig när vi vill?? inget av det har fullföljt!
  idag så har inte jag ens en chans att ens träffa mina båda flickor jag har inte sett eller hört av mina flickor på 12 år!!! nu den 14/5-2014 fick jag under ett hot som riktades emot mig att om jag inte slutar upp med att anmäla så vet dom inte vad de ska göra med mina barn?? då denna dag ringer det upp en man vid namn Milosch (kallas för Hels Angels) och säger till mig att nu har jag din äldsta dotter Madeleine framför mig och du får prata med henne?? jag förstod att det var alvarligt så jag sa inte så mycket sen efter en ca 1 tim så ringer denna Milosch upp igen och säger att nu står jag framför din andra Dotter Nadja och du får prata med henne??? det varade samtalet i ca:5 min jag var mycket rädd under samtalet för jag vet inte vad dessa personer kan ta till sig :(
  sen ringde han igen när han var tydligen själv och sa till mig så här: den äldsta flickan kommer att ringa dig om ca 14 dagar men den yngsta dottern du har kommer aldrig att ha kontakt med dig eller ringa till dig?? detta tog jag som ett hot! och det är mycket som har hänt sen romerna i Göteborg kidnappade mina barn de har skett både och mycket sorg i familjerna som har gjort att man inte kunde ta tag i sakerna och framför allt att jag har varit hotad till livet av dessa personer,,
  Soraya Post ljuger när hon säger att hennes dotter ville gifta sig med Roland det var på ett annat bröllop som de var på och denna Roland frågade efter ett vanligt glas att dricka ur ,,då kom Therse Sorayas dotter fram till Roland med 2 stycken glas till Roland och det var så de menade att de ville bli ihop efter 2 stycken glas de hadde inte träffats innan eller att de kände varanne(sinnessjuk tanke)Mvh Lorena Alterqvist mobiltel:0767000036

 4. Vilka är det som Soraya har samarbetat med under sin tid som lobbyist för att belysa problematiken kring romska tjejer?
  Jo, Daniel Cohn-Bendit. En tysk miljöpartist som har blivit anklagad för att vara pedofil. Detta bl.a. därför att han har skrivit en bok, “The Great Bazaar” (1975), om sina erfarenheter när han arbetade som pedagog på en “sexualliberal” förskola.

  ”My flirtations with all children soon acquired a definitely erotic character. I could sense how young girls aged five had already learned how to get off with me. …

  It happened several times that some children opened my codpiece and started caressing me. According to the circumstances of each case, I reacted differently, but the children’s wishes posed problems for me… when they insisted, I caressed them in return.

  Kanske inte det mest genomtänkta valet av en samarbetspartner med tanke på romska flickors stora problem med trafficking och barnäktenskap samt tabun kring oskuldsfrågan.

  Och på tal om tabun: NÄR vågar Soraya tala offentligt angående den egna (svensk-romska) kulturens tabun kring flickors sexualitet, oskuldsfrågan och barnäktenskap?

 5. Är det feministiskt med barnäktenskap och att flickor inte ska få någon utbildning numera?

  Då har Feministrörelsen onekligen förändrats en del med tiden. Jaja, sådan är politiken.

 6. Jag tycker att Soraya Post och F! kommer alldeles för lätt undan i våra granskande media. Det som F! förespråkar officiellt är långt ifrån hur många av de ledande figurerna själva lever. Vi behöver inte ens anstränga oss för att hitta händelser som andas dubbelmoral. Se på alla Gudrun Schymans eskapader de senaste åren. Soraya Post försvarar barnbröllop när det gäller det egna, men pekar med hela handen och säger att andra ska göra tvärtom. Sådana människor kommer aldrig att få mitt förtroende.

  Sedan hyllar F! ”Alerta, alerta, antifascista!” som är AFA-aktivisternas slogan. Jag är absolut för att total jämställdhet ska råda, oavsett kön, religion eller politisk hemvist (under förutsättning att det är enligt lagstiftningen). Jämställdhet ska upprätthållas genom lagstiftningen och inte genom hatkampanjer emot män i olika grad. När F! demonstrerar emot det högerextrema våldet på våra gator, varför tar inte F! avstånd även från vänsterextremt våld?

  Rätt kvinna på rätt plats, och givetvis rätt man på rätt plats – med lika lön och samma rättigheter och skyldigheter. Kommunistiska civilisationer har aldrig någonsin fungerat på vårt jordklot. Jag tror på solidaritet och mänsklighet. Jag tror INTE på hat, våld, mobbning – eller dubbelmoral.

 7. Men är man FÖR eller EMOT barnäktenskap (på riktigt) om man å ena sidan publicerar texter där man säger sig vara EMOT. Men å andra sidan låter sitt egna omyndiga barn gifta sig?

  Är man FÖR eller EMOT barnaga om man säger sig vara emot – men sen slår sitt eget barn, eftersom det är en ”tradition” inom den minoritetsgrupp man själv hör hemma i?

  När Soraya säger att hon inte är rädd för något då verkar det snarare som att hon inte är rädd för att säga emot och predika för majoritetssamhällets representanter, men när det kommer till den egna gruppen – då vågar hon plötsligt inte agera än mindre säga emot. Inom den romska gruppen är det fortfarande de gamla ”respekterade” MÄNNEN som dikterar spelreglerna..

 8. Intressant hur feministerna i kommentarerna drar ut till försvar för en ideologisk anförvant som gifter bort barn och tar barn ur skolan redan i 11 års åldern. Argumenten att detta hände 1995 är trams.. Det är inte länge sedan och det fanns heller ingen skam i att vara ensam förälder 1995. Enda skälet att feministerna försvarar Post är sålunda att de ger sitt stöd för hennes agerande och därmed till barnäktenskap. Avskyvärt!

 9. Kattis: Menar du att det är oviktigt att detta skedde så sent som 1995? Det var då Sorayas dotter var 16 år (dottern är född -76 enligt artikeln).
  Och vad anser du om att Soraya lät dottern slippa skolan redan när flickan var 11 år gammal?

  Hur ska romerna kunna få samma förutsättningar om romska föräldrar inte låter sina barn gå i skolan, eller, som i Sorayas fall, låter barnen slippa skolan för att de inte vill gå dit – och det redan vid 11 års ålder?
  I Sverige är skolan gratis för alla, och utsatta områden får extra resurser, men även föräldrar och elever har själva ett ansvar att ta tillvara på de möjligheter som den svenska staten erbjuder alla medborgare (och nu faktiskt även illegala invandrare vars barn även de har rätt till skola).

  Varför kommer Soraya undan utan följdfrågor? För inte är det väl så att man gör skillnad när man granskar olika partier och olika partiers företrädare?

  Försökt tänk er in i att vilken annan politiker som helst hade befunnits ha låtit sin dotter sluta skolan vid 11 års ålder och sedan låtit dottern gifta sig vid 16 års ålder. Vad hade hänt då?

 10. Dottern har själv berättat i en radiointervju att hon har FULL FÖRSTÅELSE att hennes egna föräldrar INTE pushade henne att studera på samma sätt som hennes klasskamraters föräldrar gjorde utan lät henne stanna hemma från skolan, eftersom hon inte trivdes där. Vid fyllda 15 år flyttade hon hemifrån (hon kanske inte trivdes där heller?). Och vid 16 ansågs hon vara tillräckligt ”mogen” att gifta sig – trots bristfällig utbildning (inte ens uppfyllt skolplikten).

  Jag har inte full förståelse för detta. Särskilt när Sorayas egen mamma var väldig noga med att hennes två barn: Soraya och brodern gick till skolan varje dag oavsett om de var friska eller sjuka. Mormodern tycks ha haft bättre förståelse för detta än dottern..

  Det kan naturligtvis inte vara så att vissa 16åringar kan gifta sig eftersom deras FÖRÄLDRAR anser att detta är ok. Och andra inte (vars föräldrar har lite mer förstånd).

  Barns hjärnor har vuxit klart först vid fyllda 25år. Det är alltså 9 år för tidigt att fatta långsiktiga beslut när man är 16år. Allra MINST kan man fatta beslut å sina barns vägnar. Rosayas dotter fick ju så klart barn direkt efter.. En 17årig mor är inget man ska sträva efter i Sverige eller någon annanstans.

 11. Jag tycker det är mer anmärkningsvärt att dottern slapp från skolan vid 11-års ålder. Att dottern fick gifta sig vid 16-år betyder inte att man är för barnäktenskap. 16 år eller 18 år kan vara samma sak beroendes på individen.

 12. Kattis: I vilken del av Sverige har det varit TABU att skaffa barn utom äktenskapet sedan 70-talet? Om hennes dotter föddes 79 och var 16 år 1995 så kan man nog knappast blanda in oäktingar och giftermål utanför äktenskapet som något fult i Sverige. 1995 kan fortfarande kallas ”i modern tid”. Alla ska vara lika inför lagen. Det är äkta solidaritet och rättvisa.

 13. Kanske den sämsta ledarbloggen jag läst.. Hur? Hur? HUR får man det här till att Fi skulle vara för barngiftemål!? Dock är jag inte förvånad, en romsk kvinna hamnar i rampljuset och synen på romer håller i sig som den gjort i alla tider.
  Bara för att Soraya inte säger i den här artikeln: Jag är emot tvångssterilisering så ska vi anta att Fi är för det? Samma logik..
  Snälla! Läs artikeln!

 14. Att vi inte NU vill ha ”barnäktenskap” beror självklart dessutom till stor del på det i vårt samhälle grundläggande ”kontraktet”, att varje individ (frisk, utan funktions- eller andra hinder) ska kunna stå för sin egen försörjning. Om familjebildning vid 16 års ålder sanktioneras, måste det ju innebära ett flagrant avsteg från denna princip. Generellt (så klart hittas undantag) kommer åtm. den unga ”tjejmamman” att få lägre eller ingen alls utbildning och för framtiden högrisk för arbetslöshet. I en välfärdsstat som Sverige blir det ju vi alla (oskyldiga) skattebetalare, som måste betala det hela, inte längre familjens ensak, som ex. i romernas värld..

 15. Jisses så det går att vända till det om man vill !

  Jag läste artikeln. Jag läste om en kvinna som berättade om HUR DET VAR, för inte så länge sedan, i Sverige.
  Jag är tillräckligt gammal för att komma ihåg hur viktigt det var att INTE BLI GRAVID om man inte var gift. Inte bara i den romska kulturen utan i den Svenska.
  Jodå, det fanns P-piller, men de skrevs bara ut mot menssmärtor, inte för att man skulle kunna ha ett ”lösaktigt” sexualliv.
  En ogift kvinna som fick barn titulerades ”fröken” på BB för att markera att hon minsann inte var ”fru”.

  Att utifrån en berättelse om hur det var dra slutsatser om Fi:s politik är tramsigt och det är också att underskatta läsarens förmåga att dra slutsatser.
  Pinsamt dåligt !

 16. Undrar om det stämmer att hon har mycket aktivt verkat för och betalat för en 16 år gammal flicka som hustru till sin son? Händelsen skall ha skett i Stockholm för ett antal år sedan.
  Vilken trovärdighet kan vi ställa till henne då?

 17. All heder åt GP!
  Man kan ju undra om de hippa Södermalmsborna är för barn äktenskap, med tanke på att så många röstade för F! där.

 18. Svensk politik blir mer och mer galen.
  Man kan undra hur det ska sluta.

 19. Bra skrivet av bloggaren, man måste numera smyga in kritik genom att först hylla
  den man kritiserar så man inte riskerar att bli uthängd som rasist.
  Något övriga bloggare bör ta efter för att hålla någon som helst debatt i liv i det svenska samhället.

  Men frågan till er som läser detta: Vad hade hänt om en 35-40 årig man i ditt grannskap hade gift sig med den 15-16 årige grannflickan ?

  Är för er själva att bilda en uppfattning,
  Min uppfattning är: Ord & inga visor. Mediakris. Uthängning. Utfrysning. Hot. Uppsägning. Stigmatisering.

  Och den som tror att det aldrig finns åldersskillnader i kulturer som annammar det, kasta ut TVn och datorn genom fönstret, besök det verkliga livet och inse faktum.
  Om vi nu lever efter principen ”alla är lika värda” och ”alla har lika rättigheter”
  hade vi haft en samhällskris.
  Denna samhällskris har undvikits genom att konstant ursäkta, och nonchalera dessa utökade rättigheter för visssa här i samhället.

  Soryah Post ska sitta ett bra tag därnere i EU-parlamentet, för att de blivit förförda av detta ”Disco-parti”.

 20. Nåväl, nåväl, i den generation jag tillhör….40- och 50-talister…så var ju det relativt vanligt flickor- både förlovade och gifte sig i relativt unga år, speciellt inom arbetarklassen. Många flickor blev gravida i spannet 15 – 17 och gifte sig då ibland när de ännu var 17 år. Detta är ju inte jättelängesedan, skillnaden är väl mer att idag arbetar inga 15 – 16 åriga flickor, vilket de gjorde ganska nära i tiden. Och då betraktades de inte som barn. Naturligtvis ställde familjerna den gången och den tiden uppför sina flickor….samhället gjorde det ju inte alls, eftersom abort var förbjuden och det betraktades som skamligt och lösaktigt
  att bli med barn. Goda flickor skulle hålla på sig.
  Kanske har samhället inte alltid rätt….Däremot stiftar de lagarna. Och det är alltid lätt stå på lagstiftarens sida.
  50-talets och början av 60-talets ledarsidor inbjuder till tänkvärd läsning både om abort och slampiga tonåringar och pekfingrar med förbud. Åter ser vi samma pekfingrar i luften.

 21. Det finns en annan sak som jag undrar över när det gäller Sorayas egna barn..

  Samma dotter som gifte sig vid 16års åldern slutade i skolan när hon var 11år gammal. Hon ”ville inte fortsätta” – och Soraya accepterade detta. 😮

  Det finns en stark ”tradition” bland romer att INTE gå i skolan. Många föräldrar är analfabeter och motsätter sig majoritetsskolan.. Men men.. Soraya SJÄLV är ju inte analfabet. Ändå lät hon sig dotter följa den här olyckliga traditionen.

  Man tar sig för pannan..

  Romer skyller på majoritetssamhället, men uppriktigt sagt finns det skoltrötta barn även bland majoritetsbefolkningen. Dessa barn kan inte stanna hemma för det.. Solplikten gäller för ALLA barn i Sverige.

  Jag skulle önska att Soraya någon gång pratade också om vilka SKYLDIGHETER romer och romska föräldrar har – istället för RÄTTIGHETER..

 22. Inofficiell ceremoni var det av tvång, eftersom lagen = majoritetssamhället inte tillåter äktenskap med barn..Barnen kunde inte gifta sig på något annat sätt än just på det romska viset.

  Du kan säga att detta var “länge sedan” MEN samtidigt har ju Soraya aldrig tagit avstånd från denna tradition inom hennes egen grupp. Inte ens NU när hon berättade om äktenskapet – tvärtom hon ursäktade det hela med genom att hänvisa till “traditionen” hos romerna.

  Hon sa inte heller att det handlade om att hennes dotter blev sexuellt aktiv utan hon själv använde just uttrycket “gifte sig”. Dottern GIFTE sig – enligt den romska traditionen.. Med feministmannans godkännande inför klanens äldre män..

  Ett traditionellt romskt äktenskap inleds med att pojkens FAR frågar om den unga flickans hand. Efter att filckans FAR har sagt JA smyckas den unga blivande bruden med en stor guldmedaljong, guldörhängen samt en guldring som tydligt markerar att ho ej längre är tillgänglig för andra män… (man ska vid det här läget komma ihåg hur SVÅRT det är för den unga kvinnan att ångra sig..).

  Ett traditionellt romskt bröllop ska vara i tre dagar: den första dagen är till parets ära, den andra till flickans ära (OM hon uppvisat sin oskuld). (Det är för de flesta romerna väldigt viktigt att en brud är oskuld på sin bröllopsnatt – därav barnäktenskap). Den tredje dagen är till gästernas ära.

  OM nu Soraya anser att detta bara är gammaldags trams så borde hon väl säga det offentligt. Hon som säger att hon inte är “rädd för något”..

  P.S. Den som inte följer dessa romska traditioner dvs. skämmer ut familjen – och blir utesluten ur gemenskapet..

 23. I Sverige hade det skett under mycket bättre former. 16åringen hade inte berättat för sina föräldrar utan haft ett förhållande och sex i hemlighet. Kanske t.o.m. förlovat sig. Flyttat hem till sin andra förälder eftersom de statistiskt rimligen var skilda…
  Hade hon haft en bättre relation med sina föräldrar hade hon berättat, familjen hade träffat och indirekt accepterat pojkvännen. Skaffat p-piller till sin dotter, och grillat ihop med killens föräldrar. Gett julklapp även till honom, tagit med honom på semestern…
  Men så är vi ju också så mycket bättre… 😉 Eller? Läs hennes ord igen med öppna ögon och läs inte in mer i dem än vad hon avslöjar…

  Rent principiellt tycker jag också att det är viktigt att alla omfattas av lagen om åldersgränsen för giftermål, och säkert får vi snart svar från Post om just detta. Inget man behöver dra stora växlar över.
  Sen kan man ju lätt räkna ut att om dottern föddes senast -79, var det 20 år sen.

 24. ”kulturellt” äktenskap är inte att likställa med vanligt tonårsförhållande som hux flux byter partner och har en ny. Det är att anse som allt för betungande och ansvarsfullt för en 16 åring. Betänk också att släkten är involverad med sitt godtycke. Det är helt i strid med Svensk lag och ordning.

 25. Så, en gång för 20 år sedan, hade man en inofficiell ceremoni för att ”godkänna” en sexuell relation mellan en 16-åring och hennes kille… bra span.

 26. Niklas Starow:

  Kanske inte. Men nu är fallet att det inte rör sig om någon annan. Att spekulera löser inget. Jag är intresserad av att få reda på huruvida en person som jag trodde arbetade emot barnäktenskap, verkligen kommer att göra det när det väl kommer till kritan.

  Och 18-års gränsen. Många verkar tycka att det är en bagatell. Jo, jag har barn själv och vet hur det ser ut, men lagen är tydlig. Och den praktiseras på ett sätt som vi måste ta hänsyn till.

  Vi kan inte acceptera dessa sk. ensamkommande barn där gränsen dras vid 18 år, om vi samtidigt ska lossa på tyglarna när det kommer till saker som till stor del missbrukas. Givetvis tycker jag att en 16-åring må vara kapabel att själv välja, men många är det fortfarande ej, med rätt.

  Varför tumma på regelverket ”bara ibland”?

 27. Nu sades det ju inget i intervjun med Soraya Post att det innebär att dottern hoppade av skolan för att sköta hemmet som det antyds i denna artikel. Jag har svårt att se hur vi skall kunna förbjuda att föräldrar säger att det är ok. att ha en sexuell relation och sedan släpar ditt någon figur som läser galdrar över paret. Eftersom vi tillåter barn över 15 att ha sex, har religionsfrihet och dessutom hävdar att föräldrarna har fostransansvar över barn så borde allt vara i enlighet med lagen eller? Det vi vill hindra barnet att ingå är ju det juridiska äktenskapet. Förhållanden får de ju redan ha och det blir faktiskt inget äktenskap enligt lagen för att någon genomför en privat ceremoni.

 28. Tidigare var Soraya Post väldigt engagerad i den kurdiska minoritetens rättigheter. Bland kurder är kusinäktenskap och arrangerade äktenskap väldigt vanliga. Men jag kommer faktiskt inte ihåg att Soraya Post skulle ha kritiserat detta förfarande offentligt en endaste gång.. (!)

  Soraya Posts trovärdighet skulle öka markant ifall hon – mot de romska traditioner – skulle våga KRITISERA avarter i den egna kulturen OCKSÅ. Inte bara majoritetskulturens fel och brister.

  För vad är det för trams att romer ska ha egna domstolar bestående av endast äldre ”respekterade” MÄN som sen ska bestämma vad som är rätt och fel. (Dessutom helt utan utbildning.)

  Skulle exempelvis en ung, romsk kvinna vilja lämna sin man skulle detta anses som ”chockerande” i romska kretsar. Då skulle de äldre männen kallas in för att fatta ett beslut om saken. Eller om ett gift par skulle vara överens om att skiljas då avgör Kris vem som ska ta hand om barnen. Ofta blir beslutet att de får växa upp hos sina FARFÖRÄLDRAR!!

  Har Soraya någonsin sagt offentligt vad hon anser om detta?

  Soraya har ju själv skilt sig (för inte så länge sedan) men å andra sidan är hon ju 56år gammal.

  Jag vill höra Soraya prata om kvinnors rättigheter inom hennes EGEN KULTUR och vad hon tänker göra åt saken!!

 29. Elizabeth, FNs barnkonvention gäller för barn upp till 18 år. Det tar vi hänsyn bland annat när det gäller ensamkommande flyktingbarn.

 30. Alla är barn till våra föräldrar oavsett ålder. Den juridiska termen är minderårig. Om man genomför ett ”kulturellt” äktenskap inom en kultur för att kringå lagen väger det mycket tung inom den kulturen. Att kalla detta för ”fest” tyder på mycket stor okunnighet.

 31. ellzabeth : tja varför inte ? det heter ju ensamkommande flyktingbarn även om ”barnet” fyller 18 om en månad … eller för 2 år sedan :)

 32. Hade försvaret i kommentarsfältet låtit likadant om det varit någon annan än en Fi’are?

  Känns lite väl likt försvarandet av Sd’s dumheter. Att när den egna gruppens företrädare har gjoret något som är oacceptabelt, så är man mer förlåtande.

  Kanske Elisabeth, Dan och Malin kan tänka sig in i situationen att det var er egen dotter. Vad hade reaktionen varit då?

 33. Svar till Malin,

  Malin:
  ”Är det någon, som någonsin, har granskat andra partiledares/talespersoners ungar/föräldraskap? Varför dra in enskilda individers ungar i politiska debatter? Så sjukt jävla lågt.”

  Svar: Rätt säker på att det hade blivit stora rubriker om en annan partiledare / talesperson hade tvångsgift bort sin dotter. Har inte sett ngt om det här i tidningarna förrutom i denna ledare. Vi är skyldiga Posts dotter och alla andra barn i utsatta miljöer att belysa det här som sanna feminister.

 34. Det är en mycket berättigad fråga att ställa!! Är FI bara intresserade av att svenska kvinnor kommer in i bolagsstyrelser eller gäller det de mänskliga rättigheterna för alla kvinnor?
  Tack Malin Lernfelt för ett bra inlägg.

 35. ”Sorayas make tillhör de väldigt traditionella släkterna och DÄRFÖR hade Soraya aldrig rest utomlands på egen hand innan hon inbjöds till den konferens i Wien som blev början till engagemanget i nätverket.”

  Tydligen förfogade Soraya sig i den romska kulturen där männen bestämmer över kvinnorna och accepterade det faktum att hon inte var tillåten att resa på egen hand utan sin man(s tillstånd).

  Det är onekligen lite svårt att förstå kritiken gentemot vanliga svenska män..

 36. Stefan: om det nu bara är tiden sedan händelsen som spelar roll,
  Sverigedemokraterna bildades 1988 dags att ge dem en chans?!

 37. Är det någon, som någonsin, har granskat andra partiledares/talespersoners ungar/föräldraskap? Varför dra in enskilda individers ungar i politiska debatter? Så sjukt jävla lågt.

 38. Om det i Sorayas dotters dopattest 1979 stod zigenare, och dottern var 16, så var det absolut senast 1995 som detta ”bröllop” skedde, vilket inte var ett officiellt bröllop utan en fest. Rimligtvis har Soraya sedan dess haft nästan 20 år på sig att kämpa mot strukturerna, ge henne en chans. Det är en bra fråga att ställa, men att kalla henne hycklare bara för att hon en gång, för 20 år sedan fallit för förtrycket är väl ändå inte okej?!?

 39. Lars: hur kan du försöka likställa barnäktenskap med månggifte? Det senare är vuxna människor som älskar flera människor. Det är en fenomenalt stor skillnad att anse att barn inte ska få gifta sig, och att vilja ha månggifte. Jag förstår inte hur den senare hör hemma i en diskussion om barnäktenskap.

 40. Eftersom barnäktenskap är förbjudna I Sverige (tack gode GUD för det) kunde dottern inte gifta sig officiellt. Soraya ordnade ändå en “bröllopsfest” åt dottern. Och tydligen var det även viktigt att “släkten erkände alliansen”… att bara “vara ihop” som vilka svenska ungdomar som helst skulle nog inte ses med blida ögon..Och att få barn “utan att släkten har erkänt alliansen” skulle nog inte ha kommit på frågan. Att man sen inte gifter sig på riktigt har så klart sina fördelar när det kommer till olika bidrag.

  Sorayas egen mamma väntade sitt tredje barn i 21års åldern..

  Soraya själv hoppade av gymnasiet (föga överraskande) när hon träffade sin blivande man under andra året på den ekonomiska linjen hon gick. Sen blev det fyra barn.

  Man skulle ha kunnat tro att Soraya som drömde om advokatyrket, men fick jobba I en glasskiosk istället för familjens försörjning skulle ha unnat sin dotter en bättre tillvaro. Men traditioner är ganska svåra att bryta..

  Men att påstå att det är samhället som har hindrat romska flickor från att studera är nog inte I enlighet med sanningen. Man måste titta även på föräldrarna och deras värderingar. Och viljan att bryta traditionerna. Inte vara snacka och det och inte bara pådyvla detta till oss ANDRA.

 41. Läste samma artikel i DN och hajade också till över att Post lät sin dotter gifta sig som 16-åring. Varför var de tvungna att gifta sig, kunde de inte bara vara ihop? Jo, p å grund av s k patriarkala strukturer skulle jag tro! Post har alltså inga problem att bejaka sådana strukturer inom den romska kulturen, men svenska män skall däremot enligt Fi uppfostras i HBTQ-kunskap och kvoteras bort… Tala om hyckleri.

  Och hur skall romer kunna integreras i samhället och komma in på arbetsmarknaden om de hoppar av skolan för att gifta sig och skaffa barn redan i högstadieåldern?

 42. Malin Lernfelt måste vara Gert Gelottes duktigaste elev och jobbar hårt i skolavslutningstider med att häckla de kristna. Siktar hon på stort A i betyg? Eller tycker Gert Gelotte måhända att han behöver ha en spökskrivare nu när pensioneringen närmar sig?

  Hetsandet mot kyrkans folk är ju en gammal tradition som ligger GP varmt om hjärtat, men här får fröken Lernfelt faktiskt förklara vad hon menar?

 43. Inte bara okay med barnäktenskap, de har även med att de är för månggifte

 44. om man ska hålla sig till fakta så var det ju så att dottern faktiskt inte gifte sig.
  vad kommer härnäst -eu-minister brigitta ohlsson pekas ut som pedofil för att hon inte avbröt sin dotter från att leka doktor med grannens barn?

 45. Men det var väl inte Sorayas dotter som gift sig? Det var Soraya som gift sig för 41 år sedan.

 46. Även om en flicka på 16 år ännu är omyndig, är det ändå rätt att kalla henne för ett ”barn”? Är det verkligen den korrekta juridiska termen? Om det är så – låter det inte en smula konstigt? Är man ett ”barn” tills den dagen man fyller 18? Det svenska språket låter här lite nedsättande tycker jag. Varför inte kalla henne för ”tonåring”? – Annars är jag helt med på att 16 är alldeles för tidigt att gifta sig.

Kommenteringen är stängd.